Plan: | Bestemmingsplan Landelijk Gebied, locatie voormalig zwembad Beekhuizen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0275.BPLG5-0003 |
In paragraaf 3.2 is al ingegaan op het beleid van de Stadsregio m.b.t. functieveranderingen in het buitengebied. In deze paragraaf zal hier nader op in worden gegaan. De bedrijfswoningen worden hier verder buiten beschouwing gelaten omdat in de inleiding van hoofdstuk 3 staat aangegeven dat de regeling voor functieverandering geen betrekking heeft op dienstwoningen. De dienstwoningen hebben een gezamenlijke oppervlakte van 180 m2 en dit vormt dan ook uitgangspunt voor het bouwvlak van de woonbestemming ter plaatse van de huidige dienstwoningen. Het is hierbij minder interessant of het bouwvlak de dienstwoningen bestemd of een nieuw te bouwen vrijstaande woning of een dubbele woning.
In paragraaf 3.1.1 van de Notitie functieverandering buitengebied van de Stadsregio wordt ingegaan op hergebruik van bedrijfsbebouwing voor wonen. Ervan uitgaande dat het voormalige zwembadgebouw onder de categorie bedrijfsbebouwing kan worden geplaatst is het mogelijk om het gebouw te behouden ten behoeve van een woonfunctie en de verevening op een andere wijze plaats te laten vinden dan sloop. In paragraaf 2.2.2 van de notitie staan de vereveningsvormen aangegeven. Vereveningsvormen die van toepassing zijn op dit bestemmingsplan zijn de genoemde onderdelen groene herbestemming, behoud van karakteristieke bebouwing, aanleg recreatieve voorzieningen en natuurontwikkeling.
Zoals in paragraaf 4.8 van de toelichting is aangegeven kent het voormalige zwembadgebouw een grote cultuurhistorische waarde vanwege het typische voorbeeld van buitenzwembadcomplexen uit de Wederopbouwperiode. Daarnaast vertegenwoordigt zwembad Beekhuizen ook een maatschappelijke waarde omdat vele Velpenaren op dit complex hebben leren zwemmen en menig uurtje in de zomermaanden hier hebben doorgebracht. Behoud van het zwembadgebouw in zijn huidige karakteristieke vorm en uitstraling staat voorop bij de renovatie en verbouw tot woongebouw.
Het grootste gedeelte van het terrein krijgt een natuurbestemming en -functie. In de afgelopen jaren is al volop aan natuurontwikkeling op het terrein gedaan en het plan is om dit voort te zetten. Het natuurterrein blijft gemeentelijk eigendom en er wordt een beheerovereenkomst afgesloten met de stichting die ook nu voor het beheer zorg draagt. Het totale terrein omvat een oppervlakte van circa 2,5 ha en heeft in het vigerende bestemmingsplan Buitengebied 1995 een recreatieve bestemming. Circa 1,7 ha van dit terrein zal in het voorliggende bestemmingsplan een natuurbestemming krijgen. Hierdoor ontstaat in planologische zin een grote winst voor natuurbehoud en -ontwikkeling. Ook is dit gunstig vanwege de ligging van het terrein deels in en deels direct grenzend aan EHS-natuur en Natura2000-gebied Veluwe.
Het terrein kent in de huidige situatie een beperkte publieke toegankelijkheid, namelijk een paar uur per week. Dit zal met dit nieuwe bestemmingsplan en de beheerovereenkomst veranderen doordat een groot gedeelte van het terrein tussen zonsopgang en zonsondergang publiektoegankelijk wordt en er een doorlopend pad zal worden aangelegd vanaf de toegangsweg van het terrein tot aan de noordelijk van het terrein gelegen bossen. Hiermee zal de recreatieve waarde van het terrein vergroot worden. Daarnaast heeft de stichting, waarmee een beheerovereenkomst wordt afgesloten, de intentie om met educatieve activiteiten, zoals voor schoolkinderen, de natuur van het terrein en de natuur in zijn algemeenheid onder de maatschappelijke aandacht te brengen.
Voorgaande laat dan ook zien dat er voldoende verevening in het plan zit om de wijziging van de recreatieve bestemming naar een bestemming wonen om te zetten: