Plan: | Nijmegen De Stelt - 1 (Partiële herziening) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.PH23001-VG01 |
Bij het bestuderen van het stedenbouwkundig plan van Nijmegen De Stelt zijn drie oneffenheden geconstateerd met de verbeelding van het bestemmingsplan. In het bestemmingsplan Nijmegen De Stelt, dat op 9 juli 2014 door de gemeenteraad van de Gemeente Nijmegen is vastgesteld, worden maximaal 460 woningen mogelijk gemaakt in het gebied De Stelt. In het noordelijke deel zijn maximaal 180 en in het zuidelijke deel zijn maximaal 280 woningen toegestaan. Op twee plekken wordt het bouwvlak aangepast met instandhouding van de gemaakte afspraken met de bewoners van de Steltsestraat. De derde aanpassing is het verbreden van de ontsluiting ter hoogte van Ben Brouwer Tweewielers zodat een aparte loopstrook gemaakt kan worden voor voetgangers gescheiden van de rijbaan. Het herstellen van deze oneffenheden heeft geen invloed op de woningaantallen.
Het plangebied van deze partiële herziening heeft betrekking op de gebieden die met de zwarte cirkels zijn aangegeven. Op twee plekken wordt het bouwvlak iets aangepast, zodat het stedenbouwkundig plan (dat met de bewoners van de Steltsestraat is besproken) ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. De derde aanpassing is het verbreden van de ontsluiting ter hoogte van de Ben Brouwer Tweewielers zodat een aparte loopstrook gemaakt kan worden voor voetgangers gescheiden van de rijbaan.
Figuur 1: Uitsnede bestemmingsplan Nijmegen De Stelt
Woningbouw (1 en 3)
In het moederplan Nijmegen De Stelt is bepaald dat er binnen 10 meter achter de achtertuinen van de Steltsestraat geen hoofdgebouwen mogen worden bebouwd. Verder is aansluitend op deze 10 meter een zone opgenomen van 3 meter breed, waarbinnen de bouwhoogte van de woningen maximaal 7 meter en de goothoogte maximaal 3 meter breed mag bedragen. Voor de rest van het plangebied geldt dat de bouwhoogte van gebouwen maximaal 11 meter en de goothoogte maximaal 6 meter mag bedragen (uitgezonderd de twee bebouwingsaccenten langs de dijk die een hogere bouwhoogte mogen hebben).
Voor het plangebied is een stedenbouwkundige verkaveling gemaakt en nu is geconstateerd dat twee woningen niet passend zijn binnen het bouwvlak. Het bouwvlak is daarom in deze planherziening op twee plekken aangepast.
Ontsluiting (2)
Ten oosten van het perceel Lentse Tuinstraat 13a (Ben Brouwer Tweewielers) voorziet het bestemmingsplan Nijmegen de Stelt in een verkeersontsluiting van 5 meter breed voor het achterliggende woongebied . Om een nog betere en verkeersveiliger situatie te maken is het nodig om een schampstrook van 0,5 meter te realiseren aansluitend op de gevel van de fietsenwinkel en een trottoir aan te leggen voor voetgangers (zie voor het dwarsprofiel figuur 3).
Dit leidt er toe dat de verkeersbestemming moet worden verbreed met 1,50 meter naar het oosten richting Lentse Tuinstraat 13. Deze 1,50 meter valt in het bestemmingsplan Nijmegen Kern Lent - Visveld en heeft in dat bestemmingsplan de bestemming “Wonen” en “Tuin”. Deze bestemmingen worden in onderhavige planherziening gewijzigd naar de bestemming “Verkeer”. In de planregels worden de regels van de bestemming Verkeer uit het vigerende bestemmingsplan Nijmegen Kern Lent - Visveld van toepassing.
Figuur 2: Situering omgeving met nummering dwarsprofiel
Figuur 3: Dwarsdoorsnede ter plaatse van verkeersontsluiting naast Lentse Tuinstraat 13a
Deze partiële herziening is een wijziging op de vigerende bestemmingsplannen en vervangt de daarbij behorende verbeeldingen op drie plaatsen. De planregels van de vigerende bestemmingsplannen blijven van toepassing, met uitzondering van de parkeerregels (zie hoofdstuk 3). Om na te gaan welke regeling geldt, zal de herziening steeds in samenhang met de oorspronkelijke bestemmingsplannen moeten worden gelezen. Deze partiële herziening heeft uitsluitend betrekking op de onder 1.2 beschreven wijzigingen. Voor het overige deel blijven de verbeeldingen en de regels van de bestemmingsplannen volledig intact.
De toelichting bij deze planherziening is beknopt. Het beleid van de hogere overheden, is nog steeds van toepassing. Dit geldt eveneens voor het gemeentelijk beleid. Ook de in het kader van het bestemmingsplan uitgevoerde onderzoeken kunnen nog steeds als basis voor deze partiële herziening worden gebruikt.
Sinds 1 november 2003 is de watertoets verplicht bij ruimtelijke plannen. De Gemeente Nijmegen heeft in dit kader overleg gevoerd met Waterschap over de waterhuishouding in het plangebied.
Ten behoeve van de ontwikkelingen in het plangebied is een watertoets uitgevoerd. De waterparagraaf van het bestemmingsplan Nijmegen De Stelt omvat een uitgebreide beschrijving van het beleid op nationaal, provinciaal en gemeentelijk niveau en uiteraard het beleid van het Waterschap. De planontwikkeling die in deze partiële herziening mogelijk wordt gemaakt, heeft voor de waterhuishouding geen ingrijpende consequenties. De uitgangspunten voor de waterparagraaf zijn derhalve niet veranderd.
Het plangebied De Stelt heeft op de Archeologische Beleidskaart van de Gemeente Nijmegen waarde 2 en 3 gekregen. Deze waardering is gebaseerd op archeologisch onderzoek dat tussen 1995 en 2005 in het gebied heeft plaatsgevonden. Hierbij zijn nederzettingssporen uit de ijzertijd, Romeinse tijd en (vroege) middeleeuwen aangetroffen.
Voordat een omgevingsvergunning kan worden verleend dient op basis van archeologisch onderzoek of anderszins aangetoond te worden dat de archeologische waarden door de bouwactiviteiten niet onevenredig worden geschaad.
Het bestemmingsplan Nijmegen Kern Lent - Visveld is vastgesteld op 27 juni 2012. Voor het gehele grondgebied van de gemeente Nijmegen is op 25 juni 2014 het facetbestemmingsplan Archeologie vastgesteld. Dit facetbestemmingsplan vervangt in alle eerder vastgestelde bestemmingsplannen de regels van archeologie. Op de in de partiële herziening opgenomen verkeersbestemming ligt de dubbelbestemming "Waarde Archeologie - 3" en wordt om bovenstaande reden in de planregels een verwijzing opgenomen naar de planregels uit het facetplan.
De digitale 1e herziening Bestemmingsplan Nijmegen De Stelt - 1 (Partiële herziening) is de gezamelijke geometrisch bepaalde planobjecten dat is vervat in een GML-bestand (bestand NL.IMRO.0268.PH23001-ON01) met bijbehorende regels. Deze partiële herziening is via elektronische weg uitwisselbaar en raadpleegbaar. Het geeft de bestemming en de bebouwingsmogelijkheden van de gronden aan. De digitale 1e herziening Bestemmingsplan Nijmegen De Stelt - 1 treedt gedeeltelijk in de plaats van de bestemmingsplannen Nijmegen De Stelt, Nijmegen Kern Lent - Visveld en het facetplan Archeologie.
Regels
De regels behorende bij de vigerende bestemmingsplannen zijn onverminderd van toepassing voor de onderhavige partiële herziening met uitzondering van de parkeerregels omdat met de inwerkingtreding van de Reparatiewet BZK 2014 op 29 november 2014 de stedenbouwkundige voorschriften in de bouwverordening zijn komen te vervallen. Dit betekent dat voor 1 juli 2018 gemeenten de stedenbouwkundige bepalingen uit de bouwverordening moeten hebben opgenomen in bestemmingsplannen of beheersverordeningen. Wanneer de gemeenteraad een nieuw bestemmingsplan vaststelt, treedt de nieuwe regeling in werking. Op dat moment zijn de stedenbouwkundige bepalingen uit de bouwverordening niet meer van toepassing. In de bestemmingsplannen komt het artikel waarin nog wordt verwezen naar de stedenbouwkundige bepalingen uit de bouwverordening te vervallen en wordt er een parkeerregeling opgenomen. In de parkeerregeling wordt verwezen naar de beleidsregels Parkeren.
De betreffende gronden zijn eigendom van de GEM Waalsprong. De eventueel te maken aanpassingen, kosten e.d., ten gevolge van de realisatie van de voorgestelde wijziging zijn voor rekening van de GEM Waalsprong. De kosten van de onderhavige procedure zullen verhaald worden op de GEM Waalsprong conform de gemeentelijke legesverordening.
Uit de gevraagde herziening van het bestemmingsplan kan schade voortvloeien als bedoeld in artikel 6.1 van de Wet ruimtelijke ordening om welke reden er gerede twijfel bestaat over de vereiste economische uitvoerbaarheid van de gevraagde planologische maatregel. Er dient voorkomen te worden dat de gemeente voor initiatieven planschade betaalt. Om die reden is in een overeenkomst opgenomen dat de GEM Waalsprong zich ten behoeve van de economische uitvoerbaarheid van de planologische maatregel bereid verklaart de daaruit voortvloeiende voor vergoeding in aanmerking komende planschade volledig aan de gemeente te compenseren.
Derhalve kan gesteld worden, dat de bestemmingsplanherziening financieel-economisch uitvoerbaar is.
Voor dit bestemmingsplan is op 25 maart 2015 een vooraankondiging gepubliceerd. Conform de inspraakverordening heeft er inspraak plaatsgevonden via de zienswijzenprocedure. De partiële herziening heeft gedurende zes weken ter visie gelegen. De tervisielegging was gepubliceerd op de gemeentelijke website, op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl en in de "Staatscourant".