direct naar inhoud van 1.3 Bestaande situatie
Plan: Nijmegen-Oost 24 (Frans Halsstraat 33)
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.PB49W24-VG01

1.3 Bestaande situatie

Nijmegen Oost

Vanaf 1900 groeit Nijmegen, met name in het zuiden en het oosten. Nijmegen Oost ontwikkelt zich langs oude veldwegen, die veelal nog steeds de hoofdverkeersstructuur voor het stadsdeel vormen: Ubbergseweg, Berg en Dalseweg, Daalseweg en Tooropstraat. Aanvankelijk vindt uitbreiding plaats langs deze radialen en rond de gehuchtjes in het veld. Later groeit het stadsdeel voornamelijk vanuit het centrum naar buiten via individuele woningbouw en kleinschalige projectmatige invullingen tussen de radialen. De Frans Halsstraat is een invulling tussen twee radialen, de Berg en Dalseweg en de Tooropstraat, die in jaren 20 en 30 van de vorige eeuw plaatsvindt.

Nijmegen Oost wordt gezien als een kwalitatief hoogwaardig woongebied en een populaire wijk om te wonen. Het is een levendige gedifferentieerde wijk met woningen in alle types en prijsklassen, een winkel en café op de hoek. Wonen en werken gaan op veel plekken harmonisch samen. Tegenwoordig staat deze diversiteit onder druk. Het beleid is erop gericht de als positief ervaren menging van wonen met voorzieningen en andere functies zoveel mogelijk te behouden.

Nijmegen Oost is tevens zeer geliefd vanwege het groen en de rust. Het landelijke achterland zonder bedrijventerrein en drukke wegen, waarborgt deze woonkwaliteiten.

Schildersbuurt

De Frans Halsstraat maakt onderdeel uit van de zogenaamde Schildersbuurt. De Schildersbuurt wordt gekenmerkt door gebruik van strakke rooilijnen, waarmee vrijwel gesloten bouwblokken zijn gerealiseerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.PB49W24-VG01_0004.jpg"

Het is een buurt waar hoeken op zeer gedetailleerde wijze zijn vormgegeven. Over het algemeen zijn de woningen twee tot driebouwlagen hoog en zijn ze gedekt met zadeldaken. De tuinafscheidingen zijn gerealiseerd met stenen muurtjes of pyloontjes met ijzeren hekwerken ertussen. Op fraaie wijze gaan deze tuinafscheidingen “de hoek om”. De enorme diversiteit in de architectuur van de woningen geeft de buurt haar specifieke karakter. Deze buurt heeft een groen karakter dat wordt verkregen door de bomen die in sommige straten te groot zijn. Tientallen jaren geleden heeft de buurt een herinrichting gekregen, waarmee het vrijwel in zijn geheel een woonerf is geworden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.PB49W24-VG01_0005.jpg"

Frans Halsstraat 33

Het perceel Frans Halsstraat 33 betreft een perceel met een onbebouwd voorterrein, daarachter is een bedrijfspand (werkplaats) in één bouwlaag gesitueerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.PB49W24-VG01_0006.jpg"

Aanzicht aansluitende bebouwing noordzijde van het perceel

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.PB49W24-VG01_0007.jpg"

Vooraanzicht perceel Frans Halsstraat 33, bestaande situatie

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.PB49W24-VG01_0008.jpg"

Aanzicht aansluitende bebouwing zuidzijde van het perceel