ontwerp |
NL.IMRO.0268.PB3009-ON01 |
Woonvisie 2009-2020
Het gemeentelijk beleid op het gebied van wonen is vastgelegd in de Woonvisie 2009-2020., Wonen Leeft! In de woonvisie worden de volgende strategische keuzes gemaakt voor Nijmegen:
Ongedeelde stad: voorkomen van een tweedeling tussen de bestaande stad en de Waalsprong en binnen wijken en stadsdelen. Het doel blijft om woonmilieus te realiseren waarin mensen graag wonen, met een positief gewaardeerd woonklimaat. Leefbaar, schoon, heel en veilig en met variatie in het aanbod zodat mensen niet noodgedwongen hun wijk uitmoeten als ze aan een nieuwe stap in hun wooncarrière toe zijn. Het behoud van deze doorstromers en stijgers komt de leefbaarheid en sociale structuur ten goede. We richten ons op binnenwijkse wooncarrières en meer treden op de woonladder. Daarvoor is het ook nodig dat het aanbod, de spreiding en de kwaliteit van voorzieningen in orde is. Een ongedeelde stad vraagt om meer dan alleen een gedifferentieerde woningvoorraad.
Bewoners binden is het tweede centrale uitgangspunt. We willen zorgen dat mensen een positieve keuze kunnen maken. Dat kan alleen als we rekening houden met de individuele wensen en financiële mogelijkheden. Dat kan met een adequaat nieuwbouwbeleid en is ook richtinggevend voor de kwaliteitsimpuls in wijken, willen we ook de kansen benutten om nieuwe bewoners aan te trekken. Dat vraagt om wervende woonmilieus, van hoogstedelijk tot meer ontspannen.
Door een hoge kwaliteit van woningen en woonomgeving en de nodige keuzevrijheid te bieden kunnen bewoners aan Nijmegen gebonden worden. Hierbij spelen ook voorzieningen, economische structuur en cultureel klimaat een rol.
De beleidslijn wonen voor de wijk De Molenweg ligt in de wijk Wolfskuil. De Wolfskuil valt onder stadsdeel Nijmegen Oud-West. Voor dit stadsdeel wordt de herstructurering van de slechte delen van de voorraad voortgezet. Met het verdwijnen van het tuincentrum Jacobs en herinrichting van het terrein wordt ook een kwaliteitsverbetering voor het gebied beoogd. Hierbij richten we ons meer op de differentiatie en kwaliteit in het woningaanbod. Meer variatie in aanbod maakt het mogelijk dat de dat bewoners die stap in hun wooncarriere kunnen maken binnen de wijk. Het aantal ouderen in de Wolfskuil zal de komende jaren licht toenemen. Op het gebied van wonen en zorg vraagt deze wijk nog aan toevoegingen van levensloopgeschikte woningen. Tevens is er nog behoefte aan een wijkservicepunt, voor ontmoeting of van waaruit zorg geleverd of gehaald kan worden. Dit maakt het stadsdeel toekomstgeschikt en bindt een langzaam ouder wordende bevolking.
De appartementen die worden gerealiseerd worden toegankelijk gebouwd, zodat ook ouderen en mensen met een functiebeperking de woning kunnen bewonen. Daarnaast wordt in dit project de combinatie van wonen en zorg gerealiseerd. Er wordt een verzorgd wonen project gerealiseerd, van 22 wooneenheden, met gemeenschappelijke ruimten, waarbij bewoners weliswaar zelfstandig wonen, maar 24 uur zorg in de nabijheid aanwezig is. Tevens gemeenschappelijke ruimten en behandelingsruimten.
Alle 87 woningen en 22 wooneenheden met zorg worden in de betaalbare huurcategorie opgeleverd. Hiermee is voldaan aan de financiele randvoorwaarde vanuit de gemeente.
Conclusie
De invulling van het appartementencomplex past binnen de beleidslijn van de gemeente Nijmegen. Middels invulling van een plan met zowel appartementen in de betaalbare prijsklasse als appartementen gecombineerd met zorg wordt een aanvullend woonmilieu gecreerd. De appartementen zijn o.a. geschikt voor senioren en voldoen hiermee aan de wens voor meer 'gewone' geschikte woningen voor senioren in de Wolfskuil. Dit woongebouw past derhalve binnen het woonbeleid van de gemeente Nijmegen.