ontwerp |
NL.IMRO.0268.PB3009-ON01 |
figuur 1: Globale ligging van het plangebied (met rode A) Bron: maps.google.nl
figuur 2: Kadastrale situatie met in paars het plangebied
Het perceel ligt in de wijk Wolfskuil en is de afgelopen tientallen jaren in gebruik geweest als tuincentrum met het accent op de verkoop van tuintegels en bestratingmateriaal.
Het bedrijf is op deze plek opgeheven. De locatie komt vrij ten behoeve van woningbouw in combinatie met een zorgvoorziening voor de buurt.
Het gaat om een locatie van 0,65 hectare, rondom ingeklemd door bestaande grondgebonden woningbouw langs de Molenweg (gedeeltelijk), Distelstraat, Bosbesstraat en Klaverstraat.
De Molenweg is een stadsontsluitingsweg met een gedifferentieerd beeld zowel qua bebouwing als qua functie. De overige genoemde wegen zijn puur woonstraten.
De structuur van dit deel van de wijk Wolfskuil kenmerkt zich door een verkavelingpatroon van rechthoekige bouwblokken, opgespannen tussen de Wolfskuilseweg, Molenweg, Nieuwe Nonnendaalseweg en Floraweg. Parallel aan de Molenweg en Floraweg lopen de Bosbesstraat en de Varenstraat waardoor de lengte van de rechthoekige bouwblokken wordt bepaald.
De lengte van de bouwblokken varieert maar de breedte van bijna alle bouwblokken bedraagt ongeveer 50 meter.
Het rechthoekige stratenpatroon is uitgangspunt geweest bij de herontwikkeling van het onderhavige perceel aan de Molenweg. De afstand tussen Klaverstraat en Distelstraat is zodanig dat er tussen deze twee straten een nieuwe straat kan worden toegevoegd.
In het verlengde van de Kamperfoeliestraat wordt een nieuwe straat toegevoegd in de vorm van een langzaam verkeersroute. Aan de kant van de Bosbesstraat betreft het een open doorgang tussen bestaande woningen door, aan de kant van de Molenweg een onderdoorgang in het geprojecteerde bouwblok aan de Molenweg. Deze langzaam verkeersroute loopt over een dek waaronder geparkeerd wordt.
Aan de zuid-westzijde wordt de nieuwe straat begeleid door een appartementencomplex in drie bouwlagen. Aan de noord-oostzijde van de nieuwe straat ligt het appartementencomplex in drie bouwlagen terug waardoor een groen ingerichte pleinruimte ontstaat, een hof.
Centraal in de hof wordt een ontsluitingblok gesitueerd waardoor de hof wordt opgedeeld in twee hofruimten. Vanuit het ontsluitingsblok met lift en trappen worden de woningen op de verdiepingen ontsloten door middel van galerijen die afwissend aan de voor- of achterkant van de woonbebouwing lopen.
Aan de Molenweg wordt een hoger bouwblok in vier bouwlagen geprojecteerd met een accent van vijf bouwlagen op de hoek Molenweg Klaverstraat. Hiermee wordt gereageerd op het onlangs gerealiseerde tegenover liggende woonblok in 5 bouwlagen op de hoek Molenweg-Dikkeboomweg.
In dit hogere deel van vijf bouwlagen op de hoek Molenweg/Klaverstraat wordt een aparte doelgroep van de Driestroom gehuisvest. Op de begane grond op de hoek Molenweg/Klaverstraat is ruimte voor een zorgvoorziening voor de buurt en zijn wat kantoorfaciliteiten geprojecteerd. Verder heeft iedere verdieping van de Driestroom vijf woonunits en een gemeenschappelijke huiskamer. Het totaal aantal units voor de Driestroom komt daarmee op 22.
Het plan kent in totaal 87 gestapelde woningen in de huursector, waarvan de begane grond woningen beschikken over een achtertuin.
Onder de centrale hof ligt een parkeerkelder die ontsloten wordt vanaf de Klaverstraat. In de kelder zijn tevens de bergingen en een fietsenstalling opgenomen.
In stedenbouwkundige zin zijn er geen bezwaren tegen onderhavig plan en wel om de volgende redenen.