vastgesteld |
NL.IMRO.0268.PB140W28-VG01 |
Inleiding
De groei van Nijmegen is vanaf 1995 ook aan de noordzijde van de Waal verder gegaan. In de 90'er jaren zijn hiervoor de planontwikkelingen opgestart. Vanuit de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra (Vinex) zijn diverse locaties in Nederland aangewezen die ruimte moesten bieden voor de groei van steden en dorpen. Waalsprong is aangewezen als de 'Vinex' uitbreidingswijken van Nijmegen. Voor de Waalsprong is een vlekkenplan opgesteld waarin de verschillende wijken in Nijmegen Noord zullen worden ontwikkeld.
Landschapzone
Eén van de vlekken is bestemd voor de Landschapszone. Tot op heden is circa een kwart van de woningen in de Waalsprong gebouwd. De Landschapszone is een historische en landschappelijke groene lob van Nijmegen noord. Het gebied wordt doorsneden door een aantal sterke landschappelijke lijnen die in het verleden hebben gefunctioneerd als kades, dijken en/of watergangen.
De belangrijkste noord/zuid lijnen zijn de Griftdijk, de Visveldsestraat/ Zwarte weg en de Woerdsestraat. Deze verticale belijning kan in samenhang met de Waaldijk als ruggengraat van Nijmegen Noord worden beschouwd. De Waaldijk is op deze plaats heel bijzonder vanwege de opvallende vorm die refereert aan de talloze dijkdoorbraken.
Een derde belangrijke lijn is de Ressense Wal die als een lichte verhoging en deels voorzien van bomen in het landschap ligt. De lijn is de voormalige grenslijn tussen de polderdistricten Lent en Oosterhout en bepaalt aan de westkant van het spoor de richting van de verkaveling. Aan de oostzijde van het spoor krijgt hij een brokkelig vervolg om te eindigen bij de Vossenpelsestraat.
De vierde lijn is tenslotte het restant van de oude watergang de Rietgraaf. Deze loopt vanaf de dijk landinwaarts in noordelijke richting en passeert het landgoed Oosterhout.
In de huidige situatie is de Landschapszone in mindere mate herkenbaar als een ruimtelijke en landschappelijk eenheid. Het gebied bestaat uit akkers, graslanden, fruitbomen en verspreid een aantal kassencomplexen ingeklemd tussen de verschillende (nieuwe) woongebieden.
Projectgebied
Het huidige buitendijks gebied betreft momenteel vooral grasland (zie ook figuur 2.5 Ecotopenkaart Passende Beoordeling). In het gebied bevinden zich hoogspanningsmasten en de Waaiensteinkolk (voorheen: "Groote Wiel" ) en een kleiner "wiel". Als ecotoop staan deze te boek als "matig diep" water.
Afbeelding 10: zicht op het buitendijks gebied
Het tracé van de werkweg is zo gekozen dat dit aansluit bij de ruimtelijk aanwezige elementen, sloten etc. zodat dit ruimtelijk aansluit bij de structuur van de uiterwaarden