vastgesteld |
NL.IMRO.0268.PB140W28-VG01 |
De gemeente Nijmegen vindt het om milieuredenen niet wenselijk dat alle genoemde bouwstoffen uitsluitend via wegtransport worden afgevoerd. De nut en noodzaak van de werkweg is dan ook gelegen in de voorkoming van een groot aantal transportbewegingen over lange afstanden door het hele land: dit transport kan beter compact plaatsvinden via schepen. Gebleken is dat uiteindelijke afvoer via binnenschepen over de Waal voor het overgrote deel van de bouwstoffen (circa 5.000.000 m3 zand en circa 550.000 m3 grind) tot de mogelijkheden kan behoren. Het is dan wel noodzakelijk dat via vrachtwagens de binnenschepen bereikt kunnen worden. Ter voorkoming van overlast voor de omgeving wordt de werkweg apart aangelegd van de bestaande infrastructuur van de Waalspong.
In dit verband heeft het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nijmegen op 9 februari 2011 een aanvraag omgevingsvergunning ontvangen van initiatiefnemer MNO Vervat-Wegen. De aanvraag heeft betrekking op het aanleggen van "een werkweg, los- en laadplaats met afmeerpalen, laadsteiger, transportbanden en truckunloader in/bij het binnenwater parallel aan de Waal (Oosterhoutse Waarden)". Het gaat volgens de aanvraag om bouwwerken voor een tijdelijkheid van 10 jaar. Inmiddels is duidelijk dat van transportbanden niet langer sprake zal zijn.In
De werkweg maakt voor een periode van 10 jaar het transport van vrachtwagens mogelijk, zodat de binnenschepen beladen kunnen worden.
Voor de beantwoording van de vraag of een werkweg (langer dan 5 jaar) planologische regeling behoeft kan ook de jurisprudentie aanknopingspunten bieden. Daaruit1 kan worden afgeleid dat een (semi-permanente) werkweg planologisch-juridisch geregeld moet worden.