direct naar inhoud van 3.7 Waterhuishouding
Plan: Stadscentrum randzone I - 11 (Spoorstraat)
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.PB12W11-VG01

3.7 Waterhuishouding

3.7.1 De watertoets

Voor de ruimtelijke aspecten heeft het Nationaal Waterplan de status van structuurvisie. Hierin zijn water en ruimtelijke ontwikkelingen geïntegreerd, conform de nieuwe Wet ruimtelijke ordening en de Waterwet.

Binnen de volgende documenten is de watertoets verankerd:

  • Nota Anders Omgaan met Water (Kabinetsstandpunt over het waterbeleid 21e eeuw, dec. 2000)
  • Nationaal Bestuursakkoord Water (2 juli 2003)
  • Landelijke Handreiking Watertoets 2 (RIZA, december 2006)
  • Waterbeheerplan 2010-2015 (Waterschap Rivierenland 22 december 2009)

3.7.2 Algemeen

Het plangebied maakt deel uit van de bestaande waterhuishoudkundige inrichting van het gebied Centrum. Voor dit gebied zijn het “Waterplan Nijmegen (2001) & Gemeentelijk Rioleringsplan 2010 t/m 2016 & Nota afkoppelen en infiltreren hemelwaterafvoer (april 2010)” relevant.

3.7.3 Oppervlaktewater

Binnen het plangebied is geen oppervlaktewater aanwezig.

3.7.4 Grondwater

Binnen het plangebied is geen oppervlaktewater aanwezig en het plangebied bevindt zich niet in een grondwaterwingebied, maar wel binnen een grondwaterbeschermingsgebied (zie kaart hieronder).

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.PB12W11-VG01_0014.jpg"

Dat grondwaterbeschermingsgebied is gebaseerd op een beschermingszone van 10 jaar (neerslag die buiten dat gebied valt doet er langer dan 10 jaar over om de drinkwaterwinning te bereiken). De betreffende grondwaterwinning wordt echter in 2015 beeindigd. Daardoor is alleen de beschermingszone van 3 jaar van belang en die is een stuk kleiner dan de op het kaartje aangegeven zone van 10 jaar. Daarom geldt alleen binnen een beschermingszone van 3 jaar nog de noodzaak tot bovengrondse infiltratie. Het bouwwerk bevindt zich buiten de beschermingszone van 3 jaar en heeft daarom, ook met ondergrondse infiltratie van hemelwater, geen negatieve effecten op de grondwaterwinning.

3.7.5 Riolering/ hemelwater

De riooltechnische ontsluiting van het plangebied bevindt zich aan de Spoorstraat. De riolering is uitgevoerd als gemengd stelsel. De beschouwde ontwikkeling van een kantoor- en woontoren is wat betreft aansluiting van de afvoer van huishoudelijk afvalwater op de openbare riolering mogelijk.

In het kader van het bevorderen van het duurzaam omgaan met water geldt als gemeentelijk beleid, om schoon hemelwater af te koppelen van c.q. niet aan te sluiten op het gemengde rioolstelsel. Schoon hemelwater dat afstroomt van dak en (nieuw) verhard oppervlak dient in de bodem te worden geïnfiltreerd. Voor het bouwwerk is de nota afkoppelen en infiltreren van hemelwaterafvoer van toepassing.

Het gebied met de aanwezige bodemverontreiniging in de zuidwest hoek van het perceel (zie paragraaf bodem) mag niet gebruikt worden voor de infiltratievoorziening.

Uit het waterhuishoudkundigplan Appartementengebouw Nimbus aan de Spoorstraat te Nijmegen, 26 maart 2012 blijkt dat het totale verharde oppervlak ondergronds zal worden geïnfiltreerd. De voorziening wordt zo gesitueerd dat deze niet in aanraking komt met de aanwezige bodemverontreinigingen.

Conclusie

Vanuit het watersysteem en de afvalwaterketen zijn er geen bezwaren tegen de beschouwde ontwikkeling van een kantoor- en woontoren aan de Spoorstraat 4-6.