Plan: | Stadscentrum randzone I - 11 (Spoorstraat) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.PB12W11-VG01 |
Woonvisie 2009-2020
Het gemeentelijk beleid op het gebied van wonen is vastgelegd in de Woonvisie 2009-2020., Wonen Leeft! Deze nota bevat de hoofdlijnen en opgaven van het woonbeleid. Centraal staat dat Nijmegen een ongedeelde stad wil zijn en bewoners wil binden.
In de Woonvisie worden de volgende strategische keuzes gemaakt voor Nijmegen:
Ongedeelde stad
Nijmegen wil een ongedeelde stad zijn. We willen geen inkomenswijken. Het gaat om het voorkomen van sociaal-economische tweedeling tussen de bestaande stad en de Waalsprong. Het gaat ook om het voorkomen van die tweedeling binnen stadsdelen en wijken. Daarom werken we verder aan een gedifferentieerd woningaanbod op stedelijk niveau, wat meer variatie op wijkniveau en homogeniteit op straatniveau. Belangrijk uitgangspunt hierin is de realisatie van levensloopgeschikte wijken. Mensen moeten een binnenwijkse wooncarrière kunnen maken. Dat vraagt ook een goed aanbod, spreiding en kwaliteit van voorzieningen.
Bewoners binden
Zorgen dat mensen een positieve keuze kunnen maken, met daarbij de volgende accenten:
- voldoende goedkope woningen voor lage inkomens
- vasthouden van middenklassen en sociale stijgers
- kansen benutten om nieuwe bewoners aan te trekken
De woningmarkt is gespannen. Vooral koopstarters en mensen die aangewezen zijn op een huurwoning hebben het moeilijk. Er moeten de komende 10 jaar nog meer dan 10.000 woningen worden gebouwd. Ook blijven we werken aan verbetering van bepaalde wijken (in fysieke zin, maar ook in sociale zin).
De opgaven voor het wonen zijn:
Woningmarktverkenningen 2010-2020
De woningbehoefte in Nijmegen is de komende jaren nog stevig. In 10 jaar tijd moeten er ongeveer 10.000 woningen gebouwd worden. De vraag naar woningen is sterk gericht op enerzijds de stedelijk woonmilieus in en om het centrum en anderzijds het groenstedelijke woonmilieu. De locatie aan de Spoorstraat valt binnen het stedelijk woonmilieu.
In het centrum stedelijk woonmilieu is nog behoeft aan zeker 2000 woningen. In het woningbouwprogramma tot nu toe staat ongeveer de helft. Er is programmatisch nog ruimte voor ca. 1000 woningen. Met name jongeren, studenten, kleine huishoudens met een stedelijke leefstijl hebben de wens om te wonen in een centrum woonmilieu. In het centrum zelf kunnen deze woningen niet worden ingevuld, daarom wordt aan de randen gezocht naar extra locaties. De stationsomgeving en deze locatie van de Spoorstraat is daar geschikt voor.
Wonen met zorg
Een beperkte invulling met wonen en zorg (5 mantelzorgwoningen) past binnen het woonbeleid.