direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Nijmegen Vossenpels Midden-Noord en Dijkversterking Wolferen-Sprok 2023
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BV22301-VG01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding en doel

Op 14 juni 2017 is voor het gebied Vossenpels Midden-Noord de beheersverordening Nijmegen Vossenpels Midden-Noord vastgesteld. Na deze datum, op 28 april 2021, is het bestemmingsplan Nijmegen Dijkversterking Wolferen-Sprok door de gemeenteraad vastgesteld.

Op basis van jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 22 januari 2020 (ECLI:NL:RVS:2020:217) is vast komen te staan dat er in een gebied geen beheersverordening en een bestemmingsplan tegelijk kunnen gelden, aangezien de Wet ruimtelijke ordening (Wro) voor beide instrumenten een andere grondslag heeft (bestemmingsplan artikel 3.1 Wro en beheersverordening artikelen 3.38 en 3.39 Wro). Het gevolg is dat door de recentere vaststelling van het bestemmingsplan Nijmegen Dijkversterking Wolferen-Sprok een deel van de beheersverordening Nijmegen Vossenpels Midden-Noord abusievelijk is overschreven.

Met de beheersverordening Nijmegen Vossenpels Midden-Noord en Dijkversterking Wolferen-Sprok 2023 wordt de op deze locatietie eerder geldende beheersverordening hersteld en worden de planregels van het bestemmingsplan Nijmegen Dijkversterking Wolferen-Sprok eveneens behouden. Het betreft dus alleen het deel dat overlapt met het bestemmingsplan Nijmegen Dijkversterking Wolferen-Sprok. Voor de volledigheid is opgemerkt dat voorliggende beheersverordening geen overlap heeft met het op 22 december 2021 vastgestelde bestemmingsplan Nijmegen Vossenpels Noord.

De onderliggende beheersverordening en het onderliggende bestemmingsplan zijn beschreven in paragraaf 1.3. Deze beheersverordening bevat daarom geen nieuwe inventarisatie maar is niet meer dan het opnieuw vaststellen van het eerdere juridische kader. De onderbouwing van deze beheersverordening dient ook op deze manier gelezen te worden.

Tevens zorgt het herstellen van het juridisch kader via deze beheersverordening er voor dat met de inwerkingtreding van de Omgevingswet deze regeling op gaat in het Omgevingsplan van rechtswege.

Toekomstige ontwikkelingen in het plangebied zullen via een separaat bestemmingsplan of afwijken via een omgevingsvergunning worden mogelijk gemaakt en zullen op dat moment deze beheersverordening overschrijven. Bij inwerkingtreding van de Omgevingswet zullen aanpassingen van het juridisch kader worden mogelijk gemaakt via een aanpassing van het omgevingsplan of via een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (bopa).

1.2 Besluitgebied: ligging en omgeving

Het besluitgebied van de beheersverordening Nijmegen Vossenpels Midden-Noord en Dijkversterking Wolferen-Sprok 2023 is in navolgende afbeeldingen indicatief weergegeven. De exacte begrenzing is in de bij deze beheersverordening behorende verbeelding opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.BV22301-VG01_0001.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.BV22301-VG01_0002.png"

Afbeelding: Overlap bestemmingsplan Nijmegen Dijkversterking Wolferen-Sprok en beheersverordening Nijmegen Vossenpels Midden-Noord in rood kader

Het perceel Vossenpelssestraat 2 is geheel in het plangebied gelegen en het perceel Vossenpelssestraat 4 gedeeltelijk. Het plangebied grenst aan de oostzijde aan het natuurgebied rondom de Kolk van Elferen, aan de zuidzijde aan de Bemmelsedijk ter hoogte van Fort Lent en aan de westzijde aan de Vossenpelssestraat.

1.3 Juridisch kader

Het juridisch kader dat is opgenomen in voorliggende beheersverordening:

  • beheersverordening Nijmegen Vossenpels Midden-Noord (vastgesteld 14 juni 2017)
  • bestemmingsplan Nijmegen Dijkversterking Wolferen-Sprok (vastgesteld 28 april 2021)

Met de inwerkingtreding van de beheersverordening voor een gebied waarvoor een bestemmingsplan geldt, vervalt het bestemmingsplan voor zover het op dat gebied betrekking heeft. Er zijn geen bestemmingsplannen in procedure binnen het voorliggende verordeningsgebied.

1.4 Leeswijzer

De voorliggende beheersverordening bestaat uit een verbeelding met bijbehorende regels en gaat vergezeld van een toelichting. De verbeelding van de beheersverordening geeft het besluitgebied weer. De verbeelding vormt samen met de regels het juridisch bindende deel van de beheersverordening.

De toelichting geeft uitleg over de onderbouwing van de beheersverordening. Voor de onderbouwing van de beheersverordening wordt onder meer ingegaan op de achtergrond van het wettelijke instrument en de uitgangspunten.

Hoofdstuk 2 Achtergrond beheersverordening

2.1 Achtergrond beheersverordening

De beheersverordening is een vormvrij alternatief voor een bestemmingsplan waarmee het bestaande recht binnen een gebied opnieuw wordt vastgesteld. Het is niet mogelijk om met een beheersverordening nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk te maken. Hiervoor dient met een omgevingsvergunning afgeweken te worden van de beheersverordening, of een nieuw bestemmingsplan vastgesteld te worden. De mogelijkheden om in afwijking van de beheersverordening een ontwikkeling mogelijk te maken zijn daarin niet anders dan de mogelijkheden voor het afwijken van een bestemmingsplan.

Het opnemen van het bestaand gebruik in ruime zin betekent dat alle bestaande rechten en plichten, met uitzondering van uitwerkingsplichten, uit de voorgaande bestemmingsplannen van toepassing blijven.

2.2 Uitgangspunten beheersverordening Nijmegen Vossenpels Midden-Noord 2023

De volgende uitgangspunten zijn voor de beheersverordening in acht genomen:

  • Herstel bestaand planologisch toegestane gebruik in lijn met jurisprudentie

De beheersverordening Nijmegen Vossenpels Midden-Noord en Dijkversterking Wolferen-Sprok 2023 verklaart het eerder vastgestelde planologisch gebruik opnieuw van toepassing, in lijn met de jurisprudentie. Dit betekent dat de regels van zowel de beheersverordening Nijmegen Vossenpels Midden-Noord, als ook de regels van bestemmingsplan Nijmegen Dijkversterking Wolferen-Sprok komen te gelden.

  • Beheersverordening gereed voor de Omgevingswet

Om het planologische regime voor het gebied te herstellen, is deze beheersverordening opgesteld. De beheersverordening heeft slechts een beperkte beoogde geldigheidsduur, namelijk tot de inwerkingtreding van de Omgevingswet (1 januari 2024), waarna de beheersverordening opgaat in het omgevingsplan van rechtswege.

  • Beheersverordening is een goed tijdelijk alternatief

Als alternatief voor een nieuw bestemmingsplan of het nemen van een voorbereidingsbesluit bestaat de mogelijkheid een beheersverordening op te stellen. Dit instrument leent zich voor situaties, waarbij redelijkerwijs geen ruimtelijke ontwikkelingen voorzien worden of waarbij onduidelijk is op welke termijn ruimtelijke ontwikkelingen verwacht kunnen worden. Voor die situaties legt een beheersverordening de ruimtelijke mogelijkheden uit de geldende bestemmingsplannen vast.

  • Bekende documenten gebruiken

De eerder vastgestelde beheersverordening en het bestemmingsplannen voor de dijkversterking zijn opgenomen in deze beheersverordening. Er is bewust voor gekozen om de huidige documenten ongewijzigd op te nemen. Enerzijds voorkomt dit dat de burger zich voor een korte periode in feite dezelfde regels uit een nieuw document moet halen. Anderzijds wordt hiermee voorkomen dat met het vertalen van de regels naar de beheersverordening onbedoelde wijzigingen plaatsvinden. Dit kan gebeuren tijdens het vertalen van de regels naar het huidige recht, maar ook bij het opnieuw intekenen van de kaart. Wijzigingen, hoe onbedoeld en ondergeschikt dan ook, zijn niet in lijn met het uitgangspunt om met de beheersverordening enkel de bestaande rechten en plichten gelijk te houden.

2.3 Procedure

Het voeren van vooroverleg is ten behoeve van het opstellen van een beheersverordening niet wettelijk verplicht. Wel zijn de provincie Gelderland en Waterschap Rivierenland op de hoogte gesteld van deze procedure. Het bieden van de mogelijkheid tot inspraak voor bewoners is evenmin wettelijk verplicht.

Op de totstandkoming van een beheersverordening is de gemeentelijke inspraakverordening niet van toepassing. De beheersverordening herstelt het juridisch kader, maakt geen nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk en legt slechts de bestaande situatie vast. Met de beheersverordening wordt dan ook geen gemeentelijk beleid ontwikkeld en/of bestaand beleid gewijzigd. De beheersverordening is beleidsneutraal.

Gelet op het conserverend karakter van de beheersverordening heeft de wetgever het niet wenselijk geacht bezwaar of beroep tegen de verordening mogelijk te maken. Het uitgangspunt is dat er geen wijzigingen van de bestaande rechten en plichten uit het voorheen geldende plan plaatsvinden. Van de wettelijk voorgeschreven participatiemogelijkheden kon bij dat bestemmingsplan gebruik gemaakt worden.

Hoofdstuk 3 Juridische aspecten en haalbaarheid

3.1 Specifieke toelichting op de regels

3.1.1 Inleidende regels

In artikel 1 van de regels zijn de regels en verbeelding van de voorgaande beheersverordening en bestemmingsplannen van toepassing verklaard, alsmede de nadien verleende vrijstellingen, ontheffingen, afwijkingen en omgevingsvergunningen voor het afwijken. Hiermee blijven de rechten en plichten van iedereen gelijk. Sinds de inwerkingtreding van de beheersverordening in 2017 zijn er besluiten verleend die bouwen en gebruik in strijd met de regels van het plan mogelijk maken. De rechten die voortvloeien uit deze verleende besluiten blijven ook van toepassing.

In artikel 2 van de regels is het begrip beheersverordening benoemd. In de van toepassing verklaarde beheersverordenings- en bestemmingsplanregels en voorschriften zijn ook begrippen gedefinieerd. Deze begripsbepalingen blijven van toepassing in voorliggende beheersverordening. Met deze bepaling wordt verwarring over de verschillende definities van het plan voorkomen.

3.1.2 Overgangs- en slotregels

De wetgever heeft in artikel 5.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening bepaald dat in de beheersverordening moet worden voorzien in overgangsrecht, zoals dit in artikelen 3.2.1 en 3.2.2 van het Besluit ruimtelijke ordening is vastgesteld.

Omdat de beheersverordening in overgangsregels voorziet, vervallen de overgangsregels uit de voorgaande bestemmingsplannen en beheersverordening.

Hoofdstuk 4 Uitvoerbaarheid

4.1 Economische uitvoerbaarheid

De beheersverordening is conserverend van karakter en verklaart enkel het eerder planologisch toegestane gebruik opnieuw van toepassing. Er worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Zoals bij een bestemmingsplan met enkel conserverende bestemmingen bestaat ook bij een conserverende beheersverordening geen noodzaak tot het opstellen van een exploitatieplan.

4.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Voorliggende beheersverordening Nijmegen Vossenpels Midden-Noord en Dijkversterking Wolferen-Sprok 2023 betreft het herstel van eerder vastgesteld planologisch kader in de vorm van twee besluiten:

  • beheersverordening Nijmegen Vossenpels Midden-Noord (vastgesteld 14 juni 2017)
  • bestemmingsplan Nijmegen Dijkversterking Wolferen-Sprok (vastgesteld 28 april 2021)

Uit jurisprudentie blijkt nu dat onbedoeld het juridische kader van de beheersverordening is komen te vervallen. Dat is niet beoogd. Er zijn geen aanpassingen aan de regels gedaan, waardoor er geen verandering in planologische mogelijkheden optreedt, zoals deze eerder zijn beoogd. Derhalve is er geen ontwerp besluit gepubliceerd, en heeft er derhalve geen inspraak plaatsgevonden. Ook is geen vooroverleg gehouden. Wel zijn de provincie en het waterschap hierover ingelicht.