direct naar inhoud van 3.2 Woonbeleid
Plan: Nijmegen Bottendaal Galgenveld - 1 (Studentenkerk professor van Weliestraat)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP7001-VG01

3.2 Woonbeleid

3.2.1 Woonvisie

Het gemeentelijk beleid op wonen is vastgelegd in de Woonvisie 2009-2020. In de woonvisie worden de volgende strategische keuzes gemaakt voor Nijmegen:

3.2.1.1 Ongedeelde stad

Nijmegen wil een ongedeelde stad zijn. De gemeente wil geen inkomenswijken. Het gaat om het voorkomen van sociaal-economische tweedeling tussen de bestaande stad en de Waalsprong. Het gaat ook om het voorkomen van die tweedeling binnen stadsdelen en wijken. Daarom wordt verder gewerkt aan een gedifferentieerd woningaanbod op stedelijk niveau, wat meer variatie op wijkniveau en homogeniteit op straatniveau. Belangrijk uitgangspunt hierin is de realisatie van levensloopgeschikte wijken. Mensen moeten een binnenwijkse wooncarrière kunnen maken. Dat vraagt ook een goed aanbod, spreiding en kwaliteit van voorzieningen.

3.2.1.2 Bewoners binden

Zorgen dat mensen een positieve keuze kunnen maken, met daarbij de volgende accenten:

  • voldoende goedkope woningen voor lage inkomens
  • vasthouden van middenklassen en sociale stijgers
  • kansen benutten om nieuwe bewoners te trekken

De woningmarkt is gespannen. Vooral koopstarters en mensen die aangewezen zijn op een huurwoning hebben het moeilijk. Er moeten de komende 10 jaar nog meer dan 10.000 woningen worden gebouwd. Ook blijft de gemeente werken aan verbetering van bepaalde wijken in fysieke zin, maar ook in sociale zin.

3.2.1.3 Opgave voor Wonen

In de Woonvisie zijn de uitgangspunten van het beleid geformuleerd en is een korte schets gegeven van de situatie op de woningmarkt. Op basis hiervan zijn zes opgaven en thema's benoemd voor het woonbeleid.

  • Verder inlopen woningtekort. Het inlopen van het woningtekort heeft te maken met de hoeveelheid woningen die we willen bouwen in verschillende woonmilieus wat betreft woningtypologie en prijscategorie.
  • Continueren integrale wijkaanpak.
  • Betaalbaarheid en kwaliteit, in het bijzonder is de financieringscategorie onderdeel van deze opgave.
  • Extra aandacht voor ouderen, kwetsbare groepen en studenten. De aandacht voor specifieke doelgroepen heeft een duidelijke kwalitatieve ingang, welke woning moeten we waar voor wie bouwen.
  • Woonruimteverdeling en segregatie.
  • Continuering aanpak particuliere voorraad.

In de woonvisie wordt verder ingezoomd op stadsdelen en wijken. De locatie ligt in de wijk Galgenveld. Het woonmilieu voor dit stadsdeel is 'tuinstad gedifferentieerd'. Kenmerkend voor dit woonmilieu zijn.

  • een mix van vooral laagbouw (>50%) en middelhoog;
  • er is een groot aandeel in huurwoningen (>2/3) maar de koopwoningen beslaan daarnaast meer dan een kwart van het bezit;
  • de prijsklasse is hoofdzakelijk goedkoop en middelduur;
  • de woningen zijn voornamelijk rijen met soms losse elementen.

De gewenste ontwikkelrichting van Galgenveld qua woonmilieu is voor het Noordelijk deel 'Stadsbuurt' en voor het overige 'Tuindorp gedifferenteerd'. Deze locatie ligt zuidelijk van de Archipelstraat en voor dit deel wordt een meer ontspannen woonmilieu nagestreefd; het woonmilieu wat nu reeds aanwezig is.

Zowel grondgebonden woningen als gestapelde woningen kunnen worden gerealiseerd op basis van de bestaande voorraad. Er moet echter een woontypering worden gekozen die in het woonmilieu past. Dit houdt in een beperkte bouwhoogte.

De locatie bevindt zich in de directe nabijheid van het Oud Burgeren Gasthuis . Door de ontwikkelingen hier - in het recente verleden de bouw van de Provenier en het extramuraliseren van de zorg - en de bouw van het winkelcentrum gaan de ontwikkelingen voor het gebied richting zorgservicecentrum waarbij de nieuwbouw als kruispunt kan gaan functioneren. Gezien de ligging nabij het winkelcentrum en Oud Burgeren Gasthuis is het wenselijk een deel van de woningen te bestemmen als zorgwoning.