direct naar inhoud van 5.2 Groen
Plan: Nijmegen-Oost 29 (Park van Beethovenstraat Bachstraat)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP49W29-OH01

5.2 Groen

De Groene Draad - Kansen voor het Nijmeegse groen - 2007

In het groenplan is beschreven hoe omgegaan kan worden met het bestaande groen in de stad; welke randvoorwaarden belangrijk zijn en welke groenstructuren het meest waardevol zijn voor de stad. Dit wordt de hoofdgroenstructuur genoemd en deze dient als instrument voor een consistente afweging van belangen. Binnen de hoofdgroenstructuur wordt onderscheid gemaakt in de betekenis op stadsniveau en de betekenis op wijkniveau. De eerste indeling heeft vooral een betekenis voor het imago of de identiteit van de stad zoals bijvoorbeeld de historische stadsparken. De begraafplaats in Altrade behoort tot het groen op stadsniveau. Groengebieden die belangrijk zijn voor de identiteit en woonkwaliteit in de wijk, zijn opgenomen als hoofdgroen op wijkniveau. Het Julianapark behoort tot het groen van betekenis op wijkniveau.

Karakteristieken en kansen

De oppervlakte openbaar groen in deze wijk maakt slechts enkele procenten uit van de totale oppervlakte van de wijk. Naast laanbeplanting bestaat het groen vooral uit buurtparkjes, zoals het Julianapark en de begraafplaats. Het Julianapark heeft een belangrijke recreatieve functie gekregen. De begraafplaats aan de Daalseweg is openbaar toegankelijk. Voor het totale gebied geldt dat het straatbeeld en het openbare groen als versnipperd wordt ervaren. Met het verdwijnen van Zwembad Oost en de inrichting van een park op de vrijgekomen grond wordt de woonkwaliteit in deze omgeving verbeterd en aangesloten op de wensen van de buurt. Door een groene invulling van de zwembadlocatie wordt het oppervlak openbaar groen in deze buurt vergroot.

Handboek Stadsbomen

Het Handboek Stadsbomen is een uitwerking van het Groenplan “De Groene draad, kansen voor het Nijmeegse groen” en is op 1 april 2009 door de raad vastgesteld. Het Handboek Stadsbomen vormt het kader voor inrichtingsplannen en beheerplannen voor de openbare ruimte waar het bomen betreft. Het handboek is daarnaast te definiëren als toetsingskader voor ruimtelijke plannen en initiatieven en biedt inzicht in de beleidsuitgangspunten ten aanzien van bescherming, aanplant, beheer en kap van bomen.

De hoofddoelstelling van het Handboek Stadsbomen is het waarborgen van de duurzame instandhouding van het Nijmeegs bomenbestand door middel van behoud èn ontwikkeling. Het Handboek Stadsbomen heeft betrekking op alle bomen binnen de gemeentegrenzen. Dat zijn dus niet alleen de park-, laan- en straatbomen, maar ook bomen in tuinen en op particuliere terreinen. De bomen in Groesbeeksedwarsweg en de Daalseweg maken onderdeel uit van de hoofdbomenstructuur van Nijmegen. Op het terrein grenzend aan het plangebied evenals op de begraafplaats staan monumentale bomen die geen schade mogen ondervinden van de voorgenomen activiteiten. Onder andere bij opslag en met transportroutes dient hiermee rekening gehouden te worden.