Plan: | Nijmegen-Oost 29 (Park van Beethovenstraat Bachstraat) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP49W29-OH01 |
De Flora- en faunawet regelt de bescherming van een groot aantal soorten dieren en planten. Activiteiten met een schadelijk effect op beschermde soorten zijn in principe verboden. In veel gevallen kunnen plannen zo uitgevoerd worden dat overtreding van de verbodsbepalingen niet aan de orde is. Wanneer dit toch het geval is en de wet geen mogelijkheden biedt voor een vrijstelling, dan kan er voor de ruimtelijke inrichting of ontwikkeling van een gebied een ontheffing aangevraagd worden. De ontheffingsaanvraag moet vergezeld gaan van een activiteitenplan, waarin een uitgebreide onderbouwing wordt gegeven van de effecten op de (instandhouding van) de beschermde soorten, de afweging van alternatieven en de maatregelen die worden genomen om de schade te voorkomen, beperken of hestellen.
Daarnaast is in de Flora- en faunawet een “algemene zorgplicht” opgenomen. De zorgplicht is van toepassing op alle planten en dieren, of ze wettelijk beschermd zijn of niet en ook als er een ontheffing of vrijstelling is verleend. De zorgplicht houdt in dat menselijk handelen geen nadelige gevolgen voor flora en fauna mag hebben. Bij ingrepen moet altijd zorgvuldig worden omgegaan met de aanwezige planten en dieren. Een voorbeeld hiervan is de regel dat het kappen van bomen alleen mag plaatsvinden buiten het broedseizoen.
Quickscan F&F
Om te kunnen beoordelen of er mogelijk negatieve effecten op beschermde plant- en diersoorten ontstaan door de ingreep, is in het voorjaar van 2011 een quickscan uitgevoerd. Uit de rapportage van 16 mei 2011 blijkt dat verschillende vleermuissoorten zoals Gewone dwergvleermuis, Laatvlieger en Ruige dwergvleermuis worden verwacht in of nabij de planlocatie. In het te slopen gebouw zijn verblijfplaatsen van de Gewone dwergvleermuis en Laatvlieger niet uit te sluiten. Daarnaast is het gebied geschikt voor de functies foerageergebied en vliegroute. Omdat onbekend is of vleermuizen verblijven in het te slopen gebouw was een nader onderzoek naar vleermuizen noodzakelijk alvorens het gebouw gesloopt kan worden.
Dit nader vleermuizenonderzoek is op 05-12-2011 afgerond. Uit het onderzoek blijkt dat er in het te slopen zwembad aan de van Beethovenstraat geen vaste rust- en verblijfplaatsen zijn gevonden van vleermuizen. Noch is het plangebied onderdeel van belangrijk foerageergebied en/of essentiële vliegroutes. De bebouwing kan zonder ontheffing van de Flora- en faunawet worden gesloopt mits rekening wordt gehouden met broedende vogels.
Randvoorwaarden FFwet bij uitvoering werkzaamheden
Verstoring van broedende vogels dient voorkomen te worden. Dit kan door beplanting buiten het broedseizoen te verwijderen en/of bebouwing buiten het broedseizoen te slopen. Het rooien van beplanting en/of slopen van bebouwing binnen het broedseizoen is mogelijk indien is vastgesteld dat er met deze werkzaamheden geen nesten van broedende vogels worden verstoord. Voor het broedseizoen wordt in het kader van de Flora- en faunawet geen standaard periode gehanteerd. Het broedseizoen verschilt per soort. Globaal moet rekening gehouden worden met de periode maart tot en met augustus.
Conclusie
Er worden geen effecten verwacht op mogelijk overige aanwezige beschermde soorten mits de werkzaamheden buiten het broedseizoen worden gestart.