direct naar inhoud van 2.3 Regionaal beleid
Plan: Buitengebied Valburg - 10 (Windturbines De Grift)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP447-OH01

2.3 Regionaal beleid

2.3.1 Regionaal Plan Stadsregio Arnhem-Nijmegen

In oktober 2006 is het Regionaal Plan voor de Stadsregio Arnhem Nijmegen vastgesteld. Op 7 maart 2007 hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland grotendeels goedkeuring verleend aan dit plan. Hierdoor heeft het Regionaal Plan de status van regionaal structuurplan. Dit betekent dat de bestemmingsplannen van de 20 regiogemeenten moeten passen binnen de lijnen die worden uitgezet in het Regionaal Plan.

Doel van het Regionaal Plan is te werken aan een aantrekkelijke, internationaal concurrerende regio Arnhem-Nijmegen. Het bestaande stedelijk gebied staat hierbij centraal, wat wil zeggen dat er ingezet wordt op herstructurering en herontwikkeling om nieuw ruimtebeslag voor wonen en werken te beperken.

De regio Arnhem Nijmegen ontwikkelt zich steeds meer tot een samenhangend stedelijk netwerk met een eigen identiteit. Die eigen identiteit laat zich het beste vangen in de drieslag kennis, natuur en cultuur:

  • Kennis: aanwezigheid van hoogwaardige bedrijvigheid in de logistieke sector en de glastuinbouw, maar ook de aanwezigheid van een universiteit en het valleyconcept versterken de netwerkeconomie;
  • Natuur: rivierenlandschap tussen de stuwwallen Veluwe en Rijk van Nijmegen;
  • Cultuur: door de natuurlijke ligging van het gebied is de regio door de eeuwen heen het domein geweest van fronten en linies die noord-zuid en oost-west van elkaar scheiden. Daardoor is het culturele erfgoed in de regio enorm.

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.BP447-OH01_0005.png"

Uitsnede beleidskaart met aanduiding van het plangebied

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.BP447-OH01_0006.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.BP447-OH01_0007.png"

In de beleidskaart is zichtbaar dat de ontwikkeling van het bedrijventerrein is toegestaan.

Het KAN stuurt op de uitvoering van strategische projecten door middel van het zoeken naar samenwerking met maatschappelijke organisaties, marktpartijen en particulieren (ontwikkelingsplanologie). In het Regionaal Plan is een uitwerking gemaakt van de bestuurlijke visie en ambities. Dit levert een agenda op van tien strategische ontwikkelingsprojecten. Voor het plangebied zijn onderstaande projecten van belang.

  • 1. Stedelijke ontwikkeling rondom enkele multimodale knooppunten;
  • 2. Herstructurering van bestaande bedrijventerreinen en hoofdwegennet;
  • 3. Versterken van het grootstedelijk klimaat van Arnhem en Nijmegen;

Voor deze ontwikkelingsprojecten zijn beleidsuitspraken geformuleerd die een toetsingskader vormen voor de provincie Gelderland. In deze toelichting zijn de voor dit gebied en dit onderwerp relevante beleidsuitspraken opgenomen.

Onderwerp:   Doelstelling en beleidsuitspraken  
Landschap   Ruimtelijke ontwikkelingen afstemmen op aanwezige landschapskenmerken en laten bijdragen aan het verbeteren van de landschappelijke kwaliteit.  
Werken   Het op een zorgvuldige wijze voldoende ruimte bieden en inpassen voor het scheppen van voldoende werkgelegenheid voor de inwoners van de stadsregio, die aansluit bij het opleidingsniveau van de beroepsbevolking, nu en in de toekomst.

Van de totale behoefte van 490 hectare aan uitbreiding van nieuwe bedrijventerreinen wordt netto 85 hectare in de A15 zone ontwikkeld.
In plannen voor 'Bestaande Bedrijventerreinen' en in het 'Zoekgebied regionale bedrijventerreinen', worden bedrijfsgebouwen uitgesloten, waarin meer dan 40% van het bruto vloeroppervlak van een gebouw wordt benut voor kantooractiviteiten.  
Detailhandel   Het versterken van de bestaande hierarchie van winkelcentra en de bestaande perifere detailhandelconcentraties.

In het 'Zoekgebied PDV A325 zone' komen drie locaties in aanmerking voor de vestiging van bovenlokale winkel- en vrije tijdsvoorzieningen te weten Gelredome, Aamse poort (grootschalige tuincentra) en Ressen (wonen/leisure).

Uitgangspunt bij de (her)ontwikkeling van de locaties Gelredome, Aamse Poort en Ressen is het scheppen van optimale condities voor een kansrijke ruimtelijke ontwikkeling, zowel in termen van ruimtelijke kwaliteit als vastgoedontwikkeling.  

Voor het Regionaal Plan is een Strategische milieubeoordeling (SMB) uitgevoerd. Dit betekent dat gekeken wordt naar de milieueffecten van bepaalde in het plan voorgenomen ontwikkelingen.

2.3.2 Beleid buurgemeente Overbetuwe

De gemeente Overbetuwe heeft in de Kadernota Visie op Ruimte van 2005 het ruimtelijk beleid voor de komende 15 tot 25 jaar beschreven. Volgens de Kadernota is in Oosterhout (vanwege de ligging in de stedelijke zone van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen) ruimte voor regionale bedrijventerreinen.

Om te voorzien in de behoefte aan regionale bedrijventerreinen in de Stadsregio Arnhem-Nijmegen is de A15 zone bij Overbetuwe aangewezen als locatie voor een nieuw te ontwikkelen bedrijvenpark.

Vooruitlopend met de procedure voor het bestemmingsplan windturbines de Grift loopt een bestemmingsplanprocedure van de gemeente Overbetuwe voor de ontwikkeling van het bedrijvenpark de Nieuwe Rietgraaf.

Dit gebied is gelegen aan de westzijde van de gemeentegrens met Nijmegen, aan de zuidzijde van de A15, dus net aan de westzijde van De Grift. In dit bestemmingsplan wordt het mogelijk gemaakt om op dit bedrijventerrein vier windturbines te realiseren op Overbetuws grondgebied. De realisatie van deze vier windturbines vormt 1 project met de realisatie van de vijf windturbines in onderhavig bestemmingsplan.

2.3.3 Conclusie

Het voorliggende initiatief past binnen het regionaal beleid.