Plan: | Nijmegen Neerbosch West |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP36000-VG02 |
Algemeen
In de grond en het grondwater zitten de resultaten van de industriële ontwikkeling en vooruitgang: verontreinigingen die in de bodem terecht zijn gekomen. Bodemonderzoeken die bij de gemeente bekend zijn, zijn via ons digitale archief beschikbaar (www.nijmegen.nl, milieuatlas). De bekende verontreinigingen zijn de verantwoordelijkheid van de grondeigenaar, maar gemiddeld genomen voldoet de grondkwaliteit aan de bodemfunctieklasse wonen. Als grond van de ene op de andere locatie toegepast gaat worden, gelden de regels en voorwaarden uit de gemeentelijke nota bodembeheer voor het deelgebied 1900-1945. Voor sterk verontreinigde grond en grond uit een geval van ernstige bodemverontreiniging mag dit niet. Dan geldt de Wet Bodembescherming (bodemsanering).
Bodemverontreiniging kan invloed hebben op de uitvoerbaarheid van het plan. Bodem- onderzoek moet dan ook worden uitgevoerd om te toetsen of de bodem geschikt is voor de gewenste ontwikkeling en om na te gaan of eventueel aanwezige bodemverontreiniging de (financiële) haalbaarheid van het plan niet in de weg staat. Als er sprake is van een geval van ernstige bodemverontreiniging, kan het zijn dat de bodem moet worden gesaneerd voordat de bestemming of bouw kan worden gerealiseerd. Dit geeft de volgende uitgangspunten:
Neerbosch-West
In 2007 is een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd voor het Kinderdorp Neerbosch (Verkennend bodemonderzoek, locatie Neerbosch/Kinderdorp te Nijmegen, september 2007). Daaruit blijkt dat de grondkwaliteit gemiddeld genomen licht verontreinigd is. Het grondwater ook, met uitzondering van een viertal meetpunten, waar het grondwater sterk verontreinigd is met een aantal zware metalen (zie onderstaand kaartje). Er zijn licht verhoogde gehalten aan koper en lood aangetoond (overschrijding van de streefwaarde). Het overschrijden van de streefwaarde is geen aanleiding voor nader onderzoek. Bij het onderzoek zijn uit 22 peilbuizen grondwatermonsters geanalyseerd. In één peilbuis is een tussenwaarde-overschrijding aangetroffen met koper en nikkel. In twee peilbuizen is een interventiewaarde-overschrijding aangetroffen met arseen en in één peilbuis een interventiewaarde-overschrijding met nikkel. In de rest van de peilbuizen is of geen overschrijding of een streefwaarde-overschrijding aangetroffen met cadmium, chroom, koper, nikkel en/of zink aangetroffen. De sterk verhoogde gehalten liggen verspreid over het terrein. De oorzaak ervan is niet bekend. Vermoed wordt dat de sterk verhoogde concentraties aan arseen, koper en nikkel in het grondwater een natuurlijke oorsprong hebben. Dit heeft te maken met het in oplossing gaan van metalen vanuit de kleibodem (Bijlage 2 Verkennend bodemonderzoek).
Gezien het verspreide voorkomen en de waarschijnlijke natuurlijke oorsprong is er geen nader onderzoek uitgevoerd. Het huidige onderzoek geeft daarmee voldoende inzicht in de bodemkwaliteit. De bodemkwaliteit is voldoende voor de gewenste bestemming.
Op licht verontreinigde grond mag zonder beperkingen geleefd en gewoond worden. Vrijkomende grond mag in het plangebied worden toegepast als wordt voldaan aan de voorwaarden uit de “Nota Bodembeheer” (via www.nijmegen.nl). Voor het grondwater is het niet duidelijk of er een grondwaterverontreiniging aanwezig is. Als er grondwater onttrokken gaat worden, moet de aanvrager van de onttrekkingsvergunning verder onderzoek (laten) doen. Als er daadwerkelijk een grondwaterverontreiniging aanwezig is, is een melding Wet Bodembescherming nodig (bevoegd gezag is de gemeente Nijmegen). Bij een omgevingsvergunning moet een recent onderzoek worden toegevoegd. Als een al beschikbaar onderzoek te oud is (ouder dan vijf jaar), moet de aanvrager van een omgevingvergunning zorgen voor een nieuw bodemonderzoek. Als er nog geen onderzoek beschikbaar is, moet dat meegezonden worden. Eventuele grond- of grondwaterverontreinigingen worden dan verder bepaald.
De ontwikkelingsmogelijkheden bevinden zich allemaal in het gebied met licht verontreinigde grond. In het agrarisch gebied ten westen van de A73 vinden geen ontwikkelingen plaats.