direct naar inhoud van 4.8 Beeldkwaliteit
Plan: Nijmegen Neerbosch West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP36000-VG02

4.8 Beeldkwaliteit

Kadernota Beeldkwaliteit

In januari 2013 is de ontwerp Kadernota Beeldkwaliteit 2013 vastgesteld door het College van B&W. De kadernota vormt het kader voor en geeft richting aan de ambities en de ontwikkeling van beeldkwaliteit in Nijmegen. In de nota worden uitgangspunten van het beeldkwaliteitbeleid vastgelegd en de rol de gemeente Nijmegen daarbij speelt toegelicht. Ook wordt aangegeven hoe de gemeente het beeldkwaliteitbeleid versoepelt. De Kadernota zal doorklinken in projecten en processen binnen de gemeentelijke ruimtelijke ordening. Centraal staan: herkenbare en onderscheidende gebiedsontwikkeling stimuleren; de bestaande identiteiten behouden en benutten; inzetten op de beelddragers van de stad; en het welstandstoezicht versoepelen waar dat kan.

Neerbosch-West

Op de kaart met beelddragers staat het Kinderdorp (het gebied van de voormalige weesinrichting) aangegeven als cultuurhistorisch waardevol gebied. Het omliggende groene gebied staat aangegeven als groengebied/open gebied. Op de kaart met toetsingniveau's staat het kinderdorp aangegeven als het hoogste niveau (bijzonder), het gebied daaromheen heeft het niveau van aandacht. Het hoogste niveau wordt toegekend aan de beelddragers van de stad. In gebieden waar een bijzonder welstandsniveau geldt zal de gemeente een meer actieve rol spelen bij de totstandkoming van nieuwe ontwikkelingen. ook worden er hogere eisen gesteld aan de architectonische kwaliteit van bouwplannen en de vormgeving van de openbare ruimte. Ook kennen de Jonkerstraat en de A73 een bijzonder toetsingsniveau. De A73 en het knooppunt Neerbosch is een beeldbepalende stedelijke weg. De Jonkerstraat is een bijzondere stadsrand grenzend aan open landschap.

Het gebied ten westen van de A73 heeft een luw toetstingsniveau.

Beeldkwaliteitsplan Kinderdorp Neerbosch (2007)

In 2007 is door de gemeenteraad het beeldkwaliteitsplan (BKP) Neerbosch vastgesteld. Daarin worden richtlijnen beschreven voor de openbare ruimte en voor het uitgeefbaar gebied en architectuur van de toekomstige gebouwen. Ook wordt er uitgebreid ingegaan op de kwaliteiten van de plek, waaronder de cultuurhistorische waarden en worden suggesties gedaan voor een nieuwe stedenbouwkundige structuur van het gebied zoals een ontwikkelingszone aan de oostzijde van het Kinderdorp, een nieuwe verkeersstructuur met een tweede ontsluiting aan de Hogelandseweg.

Zoals beschreven we in paragraaf 2.2 wordt dit Beeldkwaliteitsplan aangepast op het aspect stedenbouwkundige visie. De overige aspecten van het plan blijft onaangetast. In het betreffende document staat, naast deze stedenbouwkundige visie, wel andere waardevolle informatie die betrekking heeft op de beeldkwaliteit die we als gemeente nastreven. Het is wenselijk deze specifieke informatie te gebruiken als toetsingskader voor nieuwe bouwaanvragen. Het gaat hier om de architectonisch uitvoering van gebouwen maar ook om zaken zoals terreininrichting en erfafscheidingen die niet als zodanig gedekt worden door de Kadernota Beeldkwaliteit 2013. Daarnaast is er sprake van een zorgvuldige beschrijving van cultuurhistorishe zaken, rijks- en gemeente monumenten die het belang van het behoud goed weergeven.