Plan: | Nijmegen Neerbosch West |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP36000-VG02 |
Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte
De Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) is onlangs vastgesteld. In de SVIR wordt het ruimtelijk beleid en het mobiliteitsbeleid geactualiseerd en geïntegreerd. In de SVIR schetst het Rijk de ambities tot 2040 en de doelen, belangen en opgaven tot 2028. Het Rijk formuleert drie hoofddoelen om Nederland concurrerend, bereikbaar, leefbaar en veilig te houden:
Daarbij worden scherpe keuzes gemaakt, die ook gevolgen hebben voor Nijmegen en de regio. De SVIR laat een sterke focus zien op het herstel van de economie met prioriteit bij de ontwikkeling van de mainports, greenports en brainport met de bijbehorende achterlandverbindingen. Voorheen benoemde nationale belangen, zoals verstedelijking en de nationale landschappen, worden losgelaten. Dat geldt ook voor onderdelen van het natuurbeleid, zoals de rijksbufferzones en groen in en om de stad.
Besluit en regeling algemene regels ruimtelijke ordening (Barro en Rarro)
De ruimtelijke ordening krijgt gestalte door de inzet van uiteenlopende bevoegdheden en middelen: juridisch, financieel, bestuurlijk en communicatief. Met de Wet ruimtelijke ordening (Wro) geeft de wetgever ter waarborging van de nationale en provinciale belangen, de begrenzing aan van de besluitmogelijkheden van lagere overheden in de 'juridische kolom'. Als nationale belangen dat met het oog op een goede ruimtelijke ordening noodzakelijk maken, kunnen bij of krachtens algemene maatregel van bestuur (AMvB) regels worden gesteld aan de inhoud van bestemmingsplannen. Inmiddels is er op basis van de hierboven beschreven Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte een nieuwe AMvB opgesteld, die in juridische termen wordt aangeduid als het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro). Het Barro bevat voorschriften over onder andere grote rivieren, rijksvaarwegen, hoofdwegen en spoorwegen, defensie, erfgoederen van uitzonderlijke waarden en de ecologische hoofdstructuur.
Door het plangebied loopt een hoofdweg (A73). In het Barro wordt een reserveringsgebied aangewezen voor hoofdwegen ten behoeve van mogelijke uitbreiding daarvan. De locaties langs hoofdinfrastructuur waar een reserveringsgebied geldt, worden aangewezen in het Rarro.
De in het plangebied gelegen hoofdweg A73 behoort niet tot de in het Rarro aangewezen hoofdwegen met een ruimtelijke reservering voor aanleg en verbreding hoofdweg. In het bestemmingsplan wordt daarom ook geen rekening gehouden met een reserveringsgebied langs de A73.