Plan: | Nijmegen Oud West - 8 (Nachtegaalplein e.o.) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP3008-VG01 |
Het stedenbouwkundig plan gaat uit van de bestaande kwaliteiten en structuren. De tuinstedelijke sfeer wordt behouden en op een aantal plekken versterkt. Er is tevens naar gestreefd om zoveel mogelijk woningen een voortuin te geven om de buurt te vergroenen. De buurt wordt onderverdeeld in een aantal eenheden, die samen een ensemble vormen in beeldtaal, architectuur en sfeer. Het stedenbouwkundig plan kent een klassieke opzet, waarbij met name bijzondere aandacht aan hoekoplossingen wordt geschonken. Ook beëindiging van (zich)-assen vormen aanleiding voor een architectonische verbijzondering door middel van accenten. Hieronder wordt kort de sfeer/bedoelingen per straat/eenheid behandeld.
Pastoor Zegersstraat
De Pastoor Zegersstraat behoudt grotendeels haar huidige karakter. Veel woningen worden gehandhaafd. De gebogen stedenbouwkundige wand wordt, daar waar de woningen worden vervangen, doorgezet. Het monumentale karakter van deze straat wordt daarmee gewaarborgd.
Koninginnelaan
De vervangende woningen aan de Koninginnelaan passen qua sfeer bij de overige woningen aan de Koninginnelaan door statige individueel herkenbare woningen toe te passen.
Oude Nonnendaalseweg
Het lint van de Oude Nonnendaalseweg is smal en kenmerkt zich door individualiteit en wonen aan de straat. Dit blijft in de huidige situatie zo, echter de nieuwbouwwoningen krijgen een kleine semi openbare strook voor hun woning (bankjes, etc.).
Nieuwe Nonnendaalseweg
Ook deze straat is een oud lint, waar korte blokjes in een grote architectonische variatie het straatbeeld bepalen. Nieuwe, kleinschalige toevoegingen kunnen hierdoor moeiteloos worden opgenomen.
Nachtegaalplein / Lijsterstraat / Merelstraat / Leeuwerikstraat / Mezenstraat / Kanariestraat
Het Nachtegaalplein met de omliggende straatjes kenmerkt zich als het hart van het plangebied. Het plein bestaat uit een ensemble van gebouwen met een symmetrische opzet. Het is wenselijk dat dit plein in de toekomst groener wordt ingericht. Door behoud van het oude poortgebouw zal deze plek een deel van haar historie behouden. In de as van het poortgebouw ligt de Lijsterstraat als 'groene loper' tussen Koninginnelaan en het plein. De Mezenstraat wordt gedraaid ten opzichte van de huidige situatie, ten behoeve van de achtertuinen van de woningen aldaar en een haakse aansluiting op de Pastoor Zegersstraat.
De Putterstraat zal in de nieuwe plannen komen te vervallen. Hiervoor in de plaats komt een hof waar een groot deel van de parkeerbehoefte van omwonenden kan worden opgelost. De tweekapper aan de Kanariestraat (waarbij van een wijziging t.o.v. de erfgrens wordt uitgegaan) is een oplossing die afhangt van de situering/plaats van de huidige kabels en leidingen. Verplaatsen van kabels en leidingen is hier niet wenselijk.
Kwartelstraat / Spreeuwenstraat / Nonnendaalsedwarsstraat /Kanariestraat
Intieme woonstraatjes met een groen karakter door toevoeging van voortuinen. Het parkeren wordt deels in achterhoven opgelost, waardoor het tuinstedelijke karakter goed tot z'n recht kan komen.
Fasering
Het stedenbouwkundig plan zal in drie fases worden uitgevoerd. Fase 1 wordt als eerste herontwikkeld, de 2 andere fasen komen in een later stadium aan de beurt. In bijgevoegde figuur is een globale weergave van de fasering weergegeven.
Categorieën
Per fase worden er huurwoningen en koopwoningen gebouwd. De huurwoningen worden onderverdeeld over 60% sociaal en 40% middelduur. De koopwoningen zijn middelduur.
Ontsluitingsstructuur
In het stedenbouwkundig plan blijft de stratenstructuur grotendeels ongewijzigd. Alleen de Putterstraat wordt opgeheven, de Mezenstraat gedraaid en de Lijsterstraat wordt autovrij. Binnen dit stratenpatroon vormen de Tweede Oude Heselaan, Koninginnelaan, Nieuwe Nonnendaalseweg, Pastoor Zegerstraat en Oude nonnendaalseweg de hoofdontsluitingswegen. De overige straten in het plangebied worden teruggeschaald tot éénrichtingswegen. Hiermee worden met name de smalle straten ontlast. Het Nachtegaalplein wordt in oost-westrichting autovrij ten gunste van de verblijfskwaliteit van bezoekers op het plein. Het is in de toekomst dus niet meer mogelijk om vanaf de Pastoor Zegersstraat via het Nachtegaalplein naar de Koninginnelaan te rijden. Wel blijft het plein ten dele voor de auto toegankelijk in verband met parkeren. De wijzigingen in de ontsluitingsstructuur worden pas uitgevoerd bij een herinrichting van de buitenruimte. De vervallen verbinding tussen het Nachtegaalplein en Pastoor Zegersstraat blijft zichtbaar op het nieuwe achterterrein (door de afwijkende bestrating). Bekeken moet worden of deze verbinding, bijvoorbeeld overdag, toegankelijk is voor langzaam verkeer.