direct naar inhoud van 1.3 Stedenbouwkundig plan Willemskwartier Oost
Plan: Nijmegen Midden - 11 (Jan Luykenstraat-Ruusbroecstraat e.o.)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP2011-OH01

1.3 Stedenbouwkundig plan Willemskwartier Oost

Het tuinstedelijk karakter is uitgangspunt voor het nieuwe stedenbouwkundig plan. Kern van het concept is de combinatie van behoud en ontwikkeling. De bestaande ruimtelijke opbouw vormt de basis van het plan. In het grootste deel van het plangebied blijft de ruimtelijke structuur gehandhaafd, aan de rand met het spoor is sprake van een radicale opschoning van de bestaande structuur.


De belangrijkste kenmerken van het plan zijn:

- een sterk assenkruis Willemsweg-Thijmstraat/Da Costastraat

- tussen Thijmstraat en spoor een eenduidige noord-zuidstructuur van lange woonstraten

- korte verbindingsstraatjes tussen de lange noord-zuid woonstraten

- gestapelde bebouwing tussen Tollensstraat en noord-zuid straten

- een centraal gelegen openbaar plantsoen

- handhaving van de hovenstructuur ten zuiden van de Thijmstraat

- een voorzieningencentrum op de kruising Willemsweg-Thijmstraat


De openbare ruimte is gebaseerd op het heldere oorspronkelijke straatprofiel van voortuinen, trottoirs, parkeerstroken en rijweg. De noord-zuid straten en het assenkruis Willemsweg-Thijmstraat worden begeleid door laanbeplanting.


In het nieuwe plan wordt de hiërarchische ordening van de wijk ondersteund. Er zijn 3 gebieden te onderscheiden en wel de volgende:

- Brederostraat ten zuiden van de Thijmstraat

- middengebied tussen Thijmstraat en Jan Luykenstraat

- driehoekig gebied ten noorden van de Jan Luykenstraat


Brederostraat Zuid

Het plan is een nieuwe interpretatie op de bestaande opzet; pleinruimte is gehandhaafd en is aan alle zijden begrensd door voorkanten van woningen. Aan de Thijmstraat is een aantal twee onder één kap woningen gebouwd. Parkeren is voor en achter de woningen opgelost.


De woningen hebben allemaal 2 bouwlagen met kap.


Middengebied tussen Thijmstraat en Jan Luykenstraat

Hier is sprake van voortzetting van de bestaande heldere noord-zuidstructuuur; lange woonstraten en korte verbindingstraten. Op de kop van de Brederostraat ligt een groot groen plein. Aan de rand nabij de Tollensstraat worden 2 driehoekige restruimten opgevuld door een appartementencomplex in de vorm van een winkelhaak. De noord-zuid straten hebben een standaard tuinstadprofiel: voortuin-stoep-parkeerstrook-rijweg-parkeerstrook-stoep-voortuin.


De grondgebonden woningen variëren van één tot twee lagen met kap. Het parkeren is in de straten en op kleine pleintjes tussen de woningen opgelost.


Driehoekig gebied ten noorden Jan Luykenstraat

Binnen de grens Willemsweg-Tollensstraat-Jan Luykenstraat treffen we een variatie aan bebouwing en functies aan. Alleen de woonbebouwing aan de noordzijde van de Jan Luykenstraat en aan de zuidzijde van de Ruusbroecstraat wordt vervangen door nieuwbouw.


Het tracé van de Jan Luykenstraat blijft gehandhaafd. Het tracé van de Ruusbroecstraat wordt strak west-oost getrokken, zodat de aansluiting op de Tollensstraat niet meer haaks is.


Ten noorden van de Jan Luykenstraat komt de nieuwbouw op de plek van de bestaande bouw. Uitzondering vormt het blokje in het verlengde van de Ds. Ter Haarstraat. Ten noorden van de Ruusbroecstraat blijft bestaande woningbouw gehandhaafd.