direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding
Plan: Nijmegen Midden - 11 (Jan Luykenstraat-Ruusbroecstraat e.o.)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP2011-OH01

1.1 Aanleiding

Het Willemskwartier kent zijn oorsprong in de jaren '20 van de vorige eeuw. De eerste bebouwing dateert van 1916. De wijk ligt als een driehoek ingeklemd tussen de spoorlijnen naar Den Bosch en naar Venlo. Aan de zuidzijde vormt de Groenestraat de begrenzing. De wijk is in stedenbouwkundige zin te karakteriseren als een tuinstadwijk; een rechthoekig stratenpatroon, een verkaveling van half gesloten bouwblokken met woningen van 1 of 2 bouwlagen met kap, privé-tuinen voor en achter, en in opzet heldere straatprofielen.

De noord-zuid lopende Willemsweg en de oost-west lopende Thijmstraat/Da Costastraat verdelen de wijk in 4 kwadranten. Ieder kwadrant heeft haar eigen plein.

De Willemsweg verdeelt de wijk in een oostelijk en een westelijk deel. In het westelijk deel heeft in de jaren '80 van de vorige eeuw en in 2007/2008 een vernieuwingsslag plaatsgevonden.

De aanzet tot de vernieuwing/herstructurering is in 2004 gegeven in het kader van de Wijkvisie Willemskwartier. De fysieke en de sociale structuur van de wijk kan verbeterd worden. De kern van de aanpak is dat de fysieke en de sociale vernieuwing kunnen samengaan. Ontmoeting als aanjager van vernieuwing is een belangrijk vertrekpunt. In dat verband is besloten om de verspreid liggende maatschappelijke functies in een nieuw onderkomen samen te brengen in het centrale hart van de wijk, op de kruising van de Willemsweg en Thijmstraat. Het nieuwe voorzieningenhart is inmiddels gerealiseerd.

Wat de fysieke structuur betreft is een deel van het westelijk gebied van het Willemskwartier omgeving De Genestetlaan gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Het voormalige Hermesterrein zal te zijner tijd ook transformeren naar een woongebied.

Een ander project is de kop van de Willemsweg waar zich winkels en andere dienstverlenende bedrijven bevinden. Hier is een nieuwe inrichting van de openbare ruimte gekomen.

Het oostelijk deel van het Willemskwartier bestaat deels nog uit de oorspronkelijke bebouwing. Omdat een groot deel van de woningen in Willemskwartier Oost volkshuisvestingtechnisch en bouwtechnisch niet meer voldeden zijn/worden 351 woningen gesloopt en vervangen door ongeveer 270 nieuwbouwwoningen.

In de diverse vernieuwingsprojecten zal wat de woningbouw betreft ook in de duurdere huur- of koopklasse gebouwd worden om zodoende de eenzijdige bevolkingsopbouw te doorbreken en om bewoners de gelegenheid te geven om binnen hun eigen wijk wooncarriere te maken.