direct naar inhoud van Hoofdstuk 2 Wonen
Plan: Nijmegen Midden - 8 (Tollensstraat 3)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP2008-OH01

Hoofdstuk 2 Wonen

Wonen is een alledaags woord voor een alledaagse zaak. De betekenis is voor alle inwoners van Nijmegen groot. Tegelijkertijd is die betekenis voor iedereen anders. Een goed leefklimaat draagt bij aan een goede leefbaarheid. Een goed woonklimaat is de basis voor een leefbaar, sociaal en vitaal Nijmegen. Als gemeente bouwen we geen woningen. Bij de gemeente gaat het om stellen van inhoudelijke en procesmatige kaders om gewenste uitkomsten te bereiken.

Om deze kaders te stellen heeft Nijmegen “Nijmegen Leeft! De Woonvisie 2009-2020” opgesteld. Hierin is een aantal uitgangspunten voor het wonen in Nijmegen geformuleerd.

Nijmegen wil een ongedeelde stad zijn. Dat is het eerste uitgangspunt. We willen geen inkomenswijken. Het gaat om het voorkomen van een sociaaleconomische tweedeling tussen de bestaande stad en de Waalsprong. Het gaat ook om het voorkomen van die tweedeling binnen stadsdelen en wijken.

Bewoners binden is het tweede centrale uitgangspunt. We willen zorgen dat mensen een positieve keuze kunnen maken. Dat kan alleen als we rekening houden met de individuele wensen en financiële mogelijkheden. Dat kan met een adequaat nieuwbouwbeleid en is ook richtinggevend voor de kwaliteitsimpuls in wijken.

Het doel blijft om woonmilieus te realiseren waarin mensen graag wonen, met een positief gewaardeerd woonklimaat. Leefbaar, schoon, heel en veilig en met variatie in het aanbod zodat mensen niet noodgedwongen hun wijk uitmoeten als ze aan een nieuwe stap in hun wooncarrière toe zijn.

Op basis van de uitgangspunten uit de woonvisie zijn een aantal opgaven en thema's benoemd.

Een van de centrale opgaven/thema's uit de “Woonvisie Nijmegen 2009-2020” is het wonen voor ouderen en wonen en zorg. Dit wordt verder ingevuld middels het woonservicegebieden beleid. Kort samengevat is een woonservicegebied een wijk waarin behalve gewoon wonen, optimale condities worden geschapen voor wonen met zorg en welzijn/dienstverlening, tot en met niet planbare 24-uurs zorg. Dit heet ook wel levensloopgeschikte wijken. Uitgangspunt is dat mensen zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen in de eigen wijk, ook ouderen en mensen met een functiebeperking.

Omdat niet overal intensieve zorg aan huis georganiseerd kan worden, worden binnen woonservicegebieden clusters van voorzieningen gerealiseerd voor mensen die 24 uur per dag van zorg of toezicht afhankelijk zijn of zorg op afroep nodig hebben. Op die manier kunnen zij in de wijk blijven wonen.

Op dit moment staat het Willemskwartier qua woonmilieutype als “Stedelijk grondgebonden huur” aangeduid. In het kort betekent dit dat:

  • de bebouwingsdichtheid ligt tussen de 20 en 30 woningen/ ha,
  • het accent van de woningen op laagbouw ligt (meer dan 60%) waarbij gestapelde bouw op de zichtlocaties en bij functiemenging voorkomen,
  • meer dan 2/3 van de woningen goedkoop is.
    Op dit moment is 80% van de woningvoorraad een huurwoning, hiervan behoort 97% tot de goedkope prijsklasse,
  • In dit woonmilieu is er tevens sprake van weinig functiemenging. Het is een overwegend woongebied: enige winkels en bedrijvigheid vinden we aan de kop van de Willemsweg, langs de Groenestraat en aan de westzijde de terreinen van Hermes en Smit-trafo aan de oostzijde.

Op het gebied van wonen met zorg is weinig aanwezig in de wijk Willemskwartier. Er zijn grote tekorten aan woningen waar zorg/ begeleiding geboden kan worden.

De herstructurering van het Wilemskwartier zorgt voor een positieve varandering in de eenzijdigheid van de woninvoorraad. De nieuwbouwontwikkelingen met toevoeging van appartementen ten behoeve van een specifieke doelgroep voor wonen met een zorg (begeleidings)functie heeft een positieve invloed op differentiatie van de woningvoorraad. Deze ontwikkeling draagt bij aan het inrichten van het woonservicegebied Willemskwartier/ Hazenkamp.