Plan: | Nijmegen Midden - 8 (Tollensstraat 3) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP2008-OH01 |
Bestemmingsplan
Voor het perceel Tollensstraat 3 is een verzoek binnengekomen voor het uitbreiden van de voormalige pastorie om 21 woonunits voo begeleid wonen te kunnen realiseren. In het vigerende bestemmingsplan Nijmegen Midden is deze locatie bestemd als wonen met de daarbij behorende bestemmingen tuin en erf. De functie begeleid wonen en de gewenste uitbreiding passen niet binnen het vigerende bestemmingsplan Nijmegen Midden.
Bouwplan
Het gewenste bouwplan betreft het verbouwen en uitbreiden van de voormalige pastorie op het perceel Tollensstraat 3. Het bouwplan gaat uit van handhaving van de pastorie (twee lagen met kap). Ten zuiden van de pastorie wordt een nieuwe vleugel in twee bouwlagen toegevoegd die door middel van een gangpartij met de bestaande bouw is verbonden. Aan de straatzijde komt nog een transparante voorbouw in één bouwlaag waarin de gemeenschappelijke ruimte zal worden ondergebracht.
4.1 Stedenbouw en Planologie
De wijk Willemskwartier is de laatste jaren sterk in beweging.
In 2005 is voor de gehele wijk een wijkvisie opgesteld.
Het Willemskwartier is van oudsher een volkswijk ingeklemd tussen de spoorlijnen naar Venlo en Den Bosch en door de Groenestraat. Er staat en stond veel woningbouw in de sociale sector waardoor de bevolkingsopbouw eenzijdig te noemen is. De wijk heeft de vorm van een driehoek. De wijk bestaat uit voornamelijk woningbouw in één of twee bouwlagen met een pannen dak. Alleen de kop van de Willemsweg herbergt diverse voorzieningen als winkels en horeca. De overige wijkvoorzieningen liggen verspreid over de wijk en met name aan de randen van de wijk. Zowel in noord-zuid richting als in oost-west richting lopen twee doorlopende wegen, de Willemsweg en de Thijmstraat/Da Costastraat. Deze wegen verdelen de wijk in vier kwadranten. Het kruispunt van deze twee belangrijke lijnen vormt het centrale hart in de wijk, de plek waar het toekomstige wijkvoorzieningenhart wordt gerealiseerd.
Om de eenzijdigheid in de woningvoorraad te doorbreken is voorgesteld om woningen die woontechnisch niet meer te handhaven zijn te slopen en te vervangen door nieuwbouw.
Aan de Genestetlaan en omgeving is vervangende nieuwbouw gerealiseerd. Een deel van de oorspronkelijke bewoners is teruggekeerd. Voor een deel is er wooncarrière gemaakt door bewoners in het Willemskwartier zelf door intern in de wijk te verhuizen. Voor een deel zijn er nieuwe bewoners van buiten de wijk neergestreken in de nieuwbouw. Hierdoor is een bijdrage geleverd aan een meer gevarieerde bevolkingsopbouw van de wijk.
Eenzelfde proces gaat zich afspelen in Willemskwartier Oost. Ook hier is gekozen voor de optie sloop-nieuwbouw voor een groot deel van de woningvoorraad. Er is een nieuw stedenbouwkundig plan opgesteld dat gebaseerd is op de karakteristieke noord-zuid structuur van de wijk. Gefaseerd zal de vervangende nieuwbouw worden uitgevoerd vanaf 2008 t/m 2014. Het plan Brederostraat-zuid is inmiddels gerealiseerd.. Aan de zijde van de Tollensstraat worden twee appartementengebouwen in de vorm van een winkelhaak gerealiseerd, waarvan één grenst aan het perceel van de voormalige pastorie.
Bouwplan in relatie tot nieuwe stedenbouwkundige situatie
Tussen één van de appartementencomplexen en de voormalige pastorie komt een verbindingstraatje tussen Tollensstraat en Schonckstraat. Een gedeelte van het perceel voormalige pastorie wordt hier voor ingezet. In het wijzigingsplan Nijmegen Midden-3 is dit meegenomen.
De hoofdentree van het bouwplan voor de pastorie met uitbreiding komt aan dit verbindingstraatje te liggen. Ook worden de 8 parkeerplaatsen op eigen erf rechtstreeks vanaf het verbindingstraatje ontsloten. Voor het overige sluit het bouwplan aan op het bestaande te handhaven appartementencomplex op de hoek Thijmstraat-Schonckstraat.