Plan: | Buitengebied Valburg - 15 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP144W15-OH01 |
Bedrijventerreinenbeleid
Het Nijmeegs beleid over bedrijventerreinen is vastgelegd in de nota “een andere kijk op Nijmeegse bedrijventerreinen” (2003). Kernpunten uit deze nota zijn zuiniger omgaan met de beschikbare ruimte en een relatie leggen met de behoefte van de aanwezige beroepsbevolking. Belangrijke uitgangspunten zijn:
Het thema van de nota "een andere kijk op Nijmeegse bedrijventerreinen betreft “meer werk op minder meter” en is nog steeds van kracht. Dat wil zeggen dat er nog steeds ingezet wordt op intensivering van bestaande terreinen en inbreiding voordat wordt overgegaan tot aanleg/ontwikkeling van nieuwe (regionale) bedrijventerreinen.
De bedrijvenstrook is vanuit deze optiek te beschouwen als een inbreidingslocatie in een (nog te ontwikkelen) woongebied Groot Oosterhout. De - nu nog - agrarische bestemming wordt omgezet in een bestemming voor lichte kleinschalige bedrijvigheid die prima te combineren is met de toekomstige woonfunctie en al aanwezige recreatieve functie.
Ontwikkelingskader bedrijventerrein de Grift
De ontwikkeling van bedrijventerrein De Grift aan de A15 vindt de komende jaren gefaseerd plaats. Het zuidelijke deel van De Grift zal worden uitgebreid tot een zone voor lichte bedrijvigheid, gecombineerd met bedrijfswoningen. De ontwikkeling en uitgifte van het zuidelijk deel is vertraagd in verband met de aanwezigheid van een stankcirkel. Dit heeft tot gevolg gehad dat een groot deel van dit plangebied buiten het bestemmingsplan Groot Oosterhout is gehouden om geen vertraging in de woningbouw van Groot Oosterhout op te lopen.
Met het noordelijke deel van de Grift wordt gewacht tot 2014. Reden hiervoor is dat in het gebied rond de A15 vooralsnog voldoende aanbod aan bedrijfsgrond is met het op de markt komen van Park 15 (voorheen Betuws Bedrijfspark).
Voordat De Grift Noord in 2014 wordt ontwikkeld, wordt ook eerst een integrale gebiedsvisie opgesteld. Daarmee willen we voorkomen dat versnippering plaatsvindt in De Grift Noord. Na de doortrekking van de A15 nemen de economische ontwikkelingskansen van de zone rond de A15 fors toe, met name in relatie tot de vestiging van bovenregionaal opererende bedrijven. We verwachten dat de Grift Noord hiervan in de nabije toekomst kan profiteren mits het gebied nu niet in kleine delen uiteenvalt. Conform de structuurvisie Bedrijventerreinen van de Provincie Gelderland zullen we door monitoring van vraag- en aanbod van bedrijventerreinen en toepassing van de SER ladder voor zorgvuldig ruimtegebruik, moeten aantonen dat er behoefte is aan de ontwikkeling van de Grift Noord.
De bedrijvenstrook is kleinschalig van opzet en bedoeld voor het huisvesten van enkele bedrijven die uit Nijmegen Noord moeten verplaatsen en maakt als geen onderdeel uit van bedrijventerrein de Grift.
Buurteconomie
Een van de speerpunten van het Nijmeegse economische beleid is het terugbrengen van economische activiteiten naar de stad én de wijken. Hierbij gaat het met name om de vestiging van kleinschalige (ambachtelijke) ondernemingen en het stimuleren van starters. Ruimtelijk kan dit zich uiten in:
De aard en omvang van de activiteiten moet uiteraard aansluiten bij de functie van de directe omgeving (wonen) en de behoefte. Gedacht dient te worden aan ambacht, nijverheid, financiële en zakelijke dienstverlening. De realisatie van de kleinschalige bedrijvigheid in dit bestemmingsplan geeft uitwerking aan het stimuleren van bedrijvigheid in woonwijken en de wens tot functiemenging.
Ondersteunende detailhandel op bedrijventerreinen
Detailhandel op het bedrijventerrein is uit ruimtelijke overwegingen niet bezwaarlijk. In bestemmingsplannen wordt ruimte gegeven aan detailhandel, maar dan wel ondergeschikt aan de hoofdfunctie. Er wordt ruimte gegeven aan detailhandel bij productie-, reparatie- en handelsbedrijven, maar dan moet het wel ondergeschikt zijn aan de hoofdfunctie. Detailhandel bij deze bedrijven moet in het bestemmingsplan worden behandeld als "ondergeschikte detailhandel".
Randvoorwaarden
Onmogelijkheden voor dit gebied