direct naar inhoud van 7.6 Kamer van Koophandel
Plan: Dorp Lent - 12 (Hotel Van der Valk)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP141W12-VG01

7.6 Kamer van Koophandel

Per brief van 17 december 2012 geeft de Kamer van Koophandel aan dat zij in hoofdlijnen kunnen instemmen met het ontwerpbestemmingsplan. Wel hebben zij opmerkingen over de bereikbaarheid en het parkeren:

De gemeente Nijmegen geeft in het bestemmingsplan terecht aan dat de verkeersprognoses een flinke toename van verkeersstromen laat zien aan de noordzijde van Nijmegen. De Graaf Alardsingel en de Prins Mauritssingel zijn daarbij belangrijke invalswegen voor het verkeer dat vanuit deze zijde de stad Nijmegen in wil.

In de toelichting geeft de gemeente aan dat de ontsluiting van het hotel via het stationsplein wordt ontsloten op de Prins Mauritssingel. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een verkeerslichtenregeling waarbij rekening gehouden wordt met het aantal verkeersbewegingen passend bij een dergelijk hotel. Het hotel heeft naast de reguliere hotelfunctie ook de ambitie om grootschalige congressen te organiseren. Gelet op het grote belang van zowel de Prins Mauritssingel en de Graaf Alardsingel voor de doorstroming van het verkeer, vragen wij de gemeente bij de inrichting van de verkeerslichtenregeling rekening te houden met een groter aantal verkeersbewegingen als gevolg van deze grootschalige congressen (piekmomenten).

Verder vinden in dit relatief kleine en filegevoelige gebied de komende jaren veel (bouw)werkzaamheden plaats. Een goede en betrouwbare bereikbaarheid is ook tijdens deze werkzaamheden van groot belang voor het functioneren van de regionale economie en de daar aanwezige bedrijvigheid. Wij vragen u dan ook om te zorgen voor een goede lokale en regionale afstemming van de diverse werkzaamheden. Tevens zien wij graag dat bij de aanbesteding het aspect "bereikbaarheid" zwaar wordt meegewogen.

Parkeren

Voor wat betreft het parkeren is het uitgangspunt dat deze op eigen terrein zal plaatsvinden. Kijkend naar de parkeernormen die de gemeente in het bestemmingsplan heeft opgenomen dan valt ons op dat deze voor de parkeercategorieën 'hotel' en 'restaurant' ruim zijn. Echter als het gaat om 'congressen/evenementen' vinden wij de parkeernormen aan de lage kant. De parkeernorm (4 parkeerplaatsen per 100 m2) die hier wordt gehanteerd zijn een ondergrens voor een "(zeer) sterk stedelijke" omgeving. Het CROW gaat namelijk in haar parkeerkencijfers uit van minimaal 4 en maximaal 7 parkeerplaatsen per 100 m2. Zeker gelet op de eerder genoemde ambities van het hotel voor de organisatie van grootschalige congressen (piekmomenten), hebben wij dan ook onze twijfels of de parkeervoorzieningen toereikend zullen zijn. Voorkomen dient te worden dat hotel/congresbezoekers gebruik gaan maken van de P+R faciliteiten bij station Lent of parkeervoorzieningen elders in de omgeving. Wij vragen de gemeente dan ook de parkeernorm nog eens kritisch tegen het licht te houden en zo mogelijk te verhogen.

Reactie gemeente

Knoop Lent wordt hét splitsingspunt voor het autoverkeer van en naar Arnhem, de Waalbrug en de nieuwe stadsbrug De Oversteek. Daarnaast komt er een definitief treinstation Nijmegen Lent, een stationsplein en een fietsbrug over de Graaf Alardsingel. Knoop Lent is een belangrijk onderdeel van de nieuwe verkeersstructuur in Nijmegen Noord. Het draagt bij aan het verbeteren van de bereikbaarheid van Nijmegen.

Op dit moment wordt volop aan de infrastructuur gewerkt, zodat het Splitsingspunt tijdig gereed voor de opening van de nieuwe stadsbrug 'De Oversteek'. Wij kunnen bevestigen dat bij de aanbesteding van dit infrastructurele werk in de aanbesteding de bereikbaarheid een belangrijk onderdeel heeft uitgemaakt. Uiteindelijk hebben wij dit werk gegund aan een aannemer die in de aanbesteding ten aanzien van het onderdeel bereikbaarheid en doorstroming een zeer goede score behaalde. Zo is het aantal benodigde weekendafsluitingen gereduceerd en blijft de functie van de Lentse Lus, als ongelijkvloerse kruising voor het fietsverkeer, tot medio 2014 in stand.

Voor de afstemming tussen de afzonderlijke projecten binnen de Waalsprong heeft de gemeente Nijmegen in 2010 een bereikbaarheidscoördinator aangesteld. Met deze bereikbaarheidscoördinator wordt de bouwfasering en de effecten op de bereikbaarheid besproken en vastgesteld. Juist de bereikbaarheidscoördinator heeft als taak om de effecten van diverse projecten in beeld te brengen, zodat daarin keuzes gemaakt kunnen worden.

De bereikbaarheid en verkeersdoorstroming is een belangrijk onderwerp wat veel aandacht vraagt. Met de bereikbaarheidscoördinator worden eisen bepaald waar het project aan moet voldoen.

Het geheel voorkomen van overlast kan, gezien de omvang van de ingreep, niet worden gegarandeerd.. Echter, gezien de locatie van de toekomstige bouwwerkzaamheden, gelegen buiten het hoofdwegennet van de Prins Mauritssingel en Graaf Alardsingel, worden geen negatieve effecten op de bereikbaarheid en doorstroming niet verwacht.

Ten aanzien van mogelijk negatieve effecten op de bereikbaarheid en doorstroming als gevolg van het organiseren van congressen kunnen wij u aangeven dat, gezien de intensiteit van het verkeer op de Prins Mauritssingel, deze niet van een maat en schaal zijn dat deze een negatief effect op de bereikbaarheid en doorstroming hebben.

De Nijmegen parkeernormen passen binnen de richtlijnen van de CROW. Vanuit het beleid om gebruik van andere vervoersmodaliteiten te bevorderen hanteert Nijmegen de bestaande normstelling. De situering van het hotel naast een treinstation en naast de snelfietsroute van het RijnWaalpad ondersteund dit beleid. Overigens kunnen bezoekers van het hotel, naast de in de aanwezige parkeerfaciliteiten, gebruik maken van het nabijgelegen transferium bij de Ovatonde.