direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Dorp Lent - 12 (Hotel Van der Valk)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP141W12-VG01

2.4 Gemeentelijk beleid

2.4.1 Structuurvisie Nijmegen 2010

De gemeenteraad heeft op 2 juni 2010 de 'Structuurvisie Nijmegen 2010, kansen voor ontwikkeling tot 2030' vastgesteld. De Structuurvisie schetst de ruimtelijke ambities tot 2030 en maakt duidelijk waar de stad op aan koerst. Het is een toetsingskader voor alle ruimtelijke

plannen en een ontwikkelingskader voor investeringen. Het werkingsgebied van de Structuurvisie is het grondgebied van Nijmegen in relatie tot ontwikkelingen in de regio of in (inter)nationaal verband. De Structuurvisie geeft een concrete invulling aan de ambities van de gemeente Nijmegen. Voor de Structuurvisie is geen nieuw beleid ontwikkeld. De ruimtelijke gevolgen van vaststaand beleid zijn er in samengebracht. De Structuurvisie wordt eind 2012 geactualiseerd.

De Structuurvisie is de opvolger van het Kansenboek. In beide documenten staan drie kwaliteitsuitgangspunten voor ruimtelijke ontwikkelingen centraal: nieuwe ontwikkelingen met respect inpassen, typisch Nijmeegse kenmerken versterken en huidige woon- en verblijfskwaliteiten ontzien door enerzijds bundeling op locaties waar nu al dynamiek heerst en anderzijds ontwikkeling van extensieve gebieden. Hiernaast zijn er in de Structuurvisie drie nieuwe accenten genoemd die een rol spelen bij alle ruimtelijke ontwikkelingen en ambities: Bruisende Stad, Verleden Verbeeld en Stad in Balans.

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.BP141W12-VG01_0007.png"

In de Structuurvisie worden de ambities van Nijmegen uitgewerkt voor de beleidsvelden: wonen, economie, maatschappelijk beleid, bereikbaarheid en parkeren, groen en water, milieu, beeldkwaliteit, cultuurhistorie en archeologie. De komst van Hotel van der Valk past binnen de volgende twee ambitiepunten van gemeente Nijmegen:

  • Nijmegen omarmt de Waal.
  • Vitale werkgebieden, kansen voor bedrijvigheid.
2.4.1.1 Nijmegen omarmt de Waal

Nijmegen omarmt de Waal is een ambitieus programma voor het ontwikkelen van nieuwe aantrekkelijke stedelijke woonmilieus (Waalfront, Dijkteruglegging) in aanwezigheid van water of historische kwaliteiten gecombineerd met werken, voorzieningen, een betere bereikbaarheid en kansen voor toerisme en recreatie. Met name dit laatste punt wordt door de komst van het hotel gehoor aan gegeven.

2.4.1.2 Vitale werkgebieden, kansen voor bedrijvigheid

Nijmegen wil bedrijven en de daarmee samenhangende werkgelegenheid kansen en ruimte bieden om zich te vestigen en verder te groeien. De gemeente zorgt voor voldoende en kwalitatief goede werklocaties afgestemd op de verschillende vormen van bedrijvigheid. We richten ons met het aantrekken van bedrijven en bezoekers op bedrijvigheid die de economische structuur van Nijmegen versterkt en op bezoekers die passen binnen het gewenste bezoekersprofiel. We kiezen ervoor om bestaand terrein zoveel mogelijk eerst te benutten (o.a. Novio Tech Campus en Mercuriuspark) voordat wordt overgegaan tot de aanleg van nieuwe terreinen. Nieuwe werklocaties worden gerealiseerd in de A-73 zone en in Nijmegen Noord aan de A-15. Ook wordt bedrijventerrein Bijsterhuizen afgerond. Nieuwe kantoren worden bij voorkeur geconcentreerd op de Knopen.


Nijmegen wil het bezoekersaantal van recreanten en toeristen aan de stad vergroten door ontwikkeling van het cultuur-, verblijfs- en horeca-aanbod in de stad. Nieuwe horeca in het stadscentrum wordt zoveel mogelijk geconcentreerd binnen de horeca-accentgebieden. De komst van Hotel van der Valk is hier een concreet voorbeeld van.

2.4.1.3 Conclusie

Binnen het kader van de gemeentelijke ambities ''Nijmegen omarmt de Waal'' en '' Vitale werkgebieden, kansen voor bedrijvigheid'' biedt de komst van het van de Valk Hotel een optimale aansluiting. In deze ambities past de realisatie van het hotel ook binnen het gemeentelijk beleid.


2.4.2 Ontwikkelingsstrategie Waalsprong (2013)

In 2007 is het Ontwikkelingsbeeld Waalsprong opgesteld. Veel van de ambities daaruit zijn waargemaakt. Het Ontwikkelingsbeeld 2007 heeft een robuust raamwerk opgeleverd met een evenwichtige groen- en verkeersstructuur en een duurzaam watersysteem. Inmiddels is de tijd is veranderd: de economische crisis en de situatie op de woningmarkt betekent dat de vraag centraal staat en de gebiedsontwikkeling op kleinere schaal en meer organisch plaatsvindt. Tegelijkertijd willen we meer dan voorheen een meedenkende overheid zijn: minder hindermacht en meer facilitator. Het resultaat van de beschreven ontwikkelingen is dat we toe zijn aan een geactualiseerd Ontwikkelingsbeeld met een nieuw perspectief, een andere manier van gebiedsontwikkeling en een aangepaste fasering. Onze ambities voor de Waalsprong blijven echter onverminderd van kracht: het realiseren van een aantrekkelijk, kwalitatief en duurzaam stadsdeel. De ontwikkelingsstrategie 2013 geeft duidelijkheid over de koers tot en met 2016 en is tegelijkertijd globaal en flexibel genoeg om ruimte te bieden voor - nog onbekende en deels onvoorspelbare - toekomstige ontwikkelingen. De Ontwikkelingsstrategie Waalsprong 2013 is een uitwerking van de Stadsvisie 2020 en de Structuurvisie Nijmegen 2013 - 2020. Ook de geactualiseerde Nota Beeldkwaliteit is er in verwerkt.

In de ontwikkelingsstrategie Waalsprong is Knoop Lent gepositioneerd als een markante en stedelijke plek in de Waalsprong. Het ligt op een zichtlocatie en is goed bereikbaar. De afgelopen jaren is geïnvesteerd in een treinstation, het Citadelcollege en sporthal de Triangel. De ambitie is om deze ontwikkeling voort te zetten in de omgeving van Knoop Lent tot een herkenbaar centrum.

Knoop Lent biedt volop mogelijkheden voor een mix van functies in een hogere dichtheid dan de rest van de Waalsprong. Ten westen van het spoor, kan gefaseerd een wijkwinkelcentrum worden ontwikkeld in combinatie met woningen. We passen het concept van de Citadel hierop aan. In het Ontwikkelingsbeeld 2007 werd nog uitgegaan van de ontwikkeling van het deelgebied Citadel als intensief, hoogstedelijk en multifunctioneel centrumgebied aan de Waal, vergelijkbaar met de Binnenstad met ruimte voor niet-dagelijkse branches. De ontwikkeling wordt nu gericht op de dagelijkse behoeften van de Waalsprongbewoners. Vanuit Knoop Lent zijn er overgangsgebieden naar de wijk Hof van Holland waarbij de mix van functies gradueel overgaat in wonen. Tevens wordt vanuit Knoop Lent expliciet de relatie gezocht met de Lentse kade en Veur Lent die gezamenlijk het hart vormen van de Waalsprong, waarbij ieder gebied zijn eigen identiteit en sfeer kent.

De Ontwikkelingsstrategie Waalsprong is op 29 mei 2013 door de Nijmeegse gemeenteraad vastgesteld.