Plan: | Dorp Lent - 12 (Hotel Van der Valk) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP141W12-VG01 |
Het Regionaal Plan (RP) vormt een richtinggevend kader voor de Stadsregio Arnhem Nijmegen op het gebied van ruimte, economie, natuur, mobiliteit en culturele- en sociale ontwikkelingen. Met het Regionaal Plan wil de stadsregio werken aan een aantrekkelijke, bereikbare en internationaal concurrerende regio. Doel is bewoners, bedrijven en bezoekers aan de regio te binden door het creëren van een aantrekkelijk woon- en werkklimaat. In het Regionaal Plan kiest de stadsregio voor herstructurering, herontwikkeling en transformatie van de bestaande ruimte. Dit in tegenstelling tot het vorige regionale structuurplan, dat vooral gericht was op uitbreidingen, nieuwe infrastructuur en nieuwe bedrijventerreinen. Hieronder volgen de voor de realisatie van Hotel Van der Valk relevante hoofdlijnen van het Regionaal Plan.
Het economisch profiel van de regio Arnhem - Nijmegen is breed. Er is een grote variatie in economische activiteiten. De regio kan zich profileren aan de hand van nieuwe kansrijke economieën die in de regio een sterke groei doormaken. Kennis is daarbij een belangrijke innovatieve factor. De Stadregio zet in op het ontwikkelen en versterken van een aantal hoogwaardige kennisconcentraties, zoals in Nijmegen rond de knopen Heyendaal en Winkelsteeg. Daarnaast wil de Stadsregio het klimaat voor de creatieve industrie stimuleren, bijvoorbeeld aan de rand van de binnensteden (Koers west). Daarnaast wordt in het regionaal plan ingezet op de A12-, A15- en A73-zone als concentratiegebieden voor regionale bedrijventerreinen, herstructurering en intensivering van bestaande bedrijventerreinen en clustering van perifere en grootschalige detailhandelsvestigingen in de A325-zone welke betrekking heeft op dit bestemmingsplan. Doelstelling van het beleid in het Regionaal plan ten aanzien van werken is “het op zorgvuldige wijze ruimte inpassen voor het scheppen van voldoende werkgelegenheid voor de inwoners van de stadsregio, die aansluit bij het opleidingsniveau van de beroepsbevolking”. Hotel Van der Valk is een gerenommeerde werkgever die werkplaatsen biedt aan verschillende lagen van de beroepsbevolking van Nijmegen en omgeving. Dit sluit goed aan op de huidige woningbouw ontwikkelingen in deze regio.
Inzetten op 'de gezonde regio' Eenzelfde vorm van kleinschalige dienstverlening, die we verspreid over de gehele regio terugvinden, is gericht op het beeld van de stadsregio als 'de gezonde, comfortabele regio', ook wel wellness (welzijn) en hospitality (gastvrijheid) genoemd. Deze recreatieve sector is sterk in ontwikkeling en zoekt nieuwe combinaties van zorg, buitenrecreatie, gezondheid en voeding. Sport en educatie, verblijfsrecreatie, studie- en congresfaciliteiten, ontspanning en gezondheidsprogramma's in een groene, relaxte omgeving. Dit vraagt om een aantrekkelijk landschap met een uitgebreid recreatief netwerk van routes. De regio zet zich in om deze sector, die vooralsnog bestaat uit veelal afzonderlijke initiatieven, te ontwikkelen als een samenhangend profiel voor de regio. Concepten als 'Health Valley' en 'Food Valley' krijgen immers hier hun vertaling in een grote variëteit van economische activiteiten. Hotel Van der Valk draagt hier ook aan bij.
Wat betreft het stimuleren van werkgelegenheid en verdere intensivering van het economisch klimaat in de KAN-regio, sluit de ontwikkeling van het Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent goed aan bij de kaders van de regionale beleidsvisie.