Plan: | Buitengebied Dorp Lent - 29 (Fietsbrug en aanpassing Snelbinder Lent) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP140W29-OH01 |
Algemeen
Het bestemmingsplan beoogt het mogelijk maken van een fietsverbinding (de fietsbrug Lent) en een aanpassing van de Snelbinder in Lent. In relatie tot de naaste omgeving kan de gewenste invulling als passend worden aangemerkt.
Bedrijvigheid
Binnen het plangebied wordt de vestiging van bedrijven niet mogelijk gemaakt. Een milieuzonering voor bedrijven is dan ook niet van toepassing op onderhavig bestemmingsplan.
Indirecte hinder
Met betrekking tot de verkeersaantrekkende werking van het plan kan opgemerkt worden dat gezien het te verwachten gebruik als fietsroute, waarbij gevaarlijke kruisingen met gemotoriseerd verkeer worden voorkomen, geen verhoging van de indirecte hinder valt te verwachten.
Conclusie
Rekening houdend met het bovenstaande kan vanuit algemene milieu-optiek en bedrijvigheid de gewijzigde bestemming als acceptabel worden aangemerkt.
Het bestemmingsplan maakt geen nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen of gezoneerde geluidsbronnen mogelijk. Op grond van de Wet geluidhinder (Wgh) bestaan er geen beperkingen voor dit plan.
Algemeen
Het vaststellen of wijzigen van een bestemmingsplan kan gevolgen hebben voor de belangen van natuur en milieu, waaronder de bodem. Ook moet inzicht bestaan over de uitvoerbaarheid van het plan (artikel 3.1.6 Bro). Bodemverontreiniging kan hierop van invloed zijn. Daarom wordt de bodemkwaliteit beoordeeld in relatie tot het bestemmingsplan.
Bodemkwaliteit
Binnen het plangebied zijn diverse bodemonderzoeken uitgevoerd waaruit blijkt dat de grond licht verontreinigd is. Er zijn géén sterke verontreinigingen in de bodem aanwezig.
Conclusie
Bij het realiseren van de gewijzigde bestemming worden geen maatschappelijke en financiële belemmeringen verwacht ten gevolge van een bodemverontreiniging.
Algemeen
Als een ruimtelijk plan getoetst wordt op luchtkwaliteit, dan moet gelet worden op de volgende twee aspecten: a) het plan als veroorzaker van verkeer en daardoor als bron van slechte luchtkwaliteit; b) het plan als te beschermen object tegen slechte luchtkwaliteit.
Beoordeling ad a. Het plan als veroorzaker van verkeer en daardoor bron van slechte luchtkwaliteit.Het onderhavige plan, t.w. een fietsbrug over de Graaf Alardsingel in Lent en een aanpassing aan Snelbinder veroorzaakt op zichzelf geen gemotoriseerd verkeer en hoeft daarom niet getoetst te worden. Het realiseren van hoofd- en snelfietsverbindingen kan zelfs verlagend werken op de autoverkeerintensiteiten en daarmee een verbetering opleveren voor de luchtkwaliteit. Verder is de aanleg van de fietsbrug bevorderend voor de doorstroming van het autoverkeer op de Graaf Alardsingel en aansluitende hoofdverkeersstructuur en kan daarmee een verbetering opleveren voor de luchtkwaliteit.
ad b. Het plan als te beschermen object tegen slechte luchtkwaliteit. Op 16 januari 2009 is het Besluit "gevoelige bestemmingen (luchtkwaliteitseisen)" in werking getreden. Met deze AMvB wordt de bouw van zogenaamde gevoelige bestemmingen in de nabijheid van (snel)wegen beperkt. Fietsroutes en fietsbrug zijn niet aangewezen als gevoelige bestemmingen, zodat ook dit aspect geen belemmering voor het plan inhoudt.
Conclusie Vanuit het aspect luchtkwaliteit volgen geen beperkingen voor dit plan.
Algemeen
Het plan betreft de aanleg van een fietsverbinding. Deze invulling wordt niet aangemerkt als een (beperkt)gevoelige bestemming in het kader van externe veiligheid, voornamelijk omdat het geen activiteit is, waarbij het verblijf gedurende enige tijd van personen vooropstaat. In het plan worden geen verblijfsruimten mogelijk gemaakt.
Hoewel het plangebied binnen de beoordelingszone van de spoorlijn Arnhem-Nijmegen is gelegen, waarbinnen de oriënterende waarde met betrekking tot het Groepsrisico (GR) ruimschoots wordt overschreden, vormt deze overschrijding voor de planvorming geen beperking. Dit omdat er binnen de plangrenzen geen verblijfsgebieden worden gerealiseerd.
Vanuit die optiek wordt het GR door de planvorming niet beïnvloed.
Conclusie
Met betrekking tot de aanleg van de fietsbrug Lent en de aanpassing van de Snelbinder Lent vormt externe veiligheid geen beperking voor de planvorming.
De klimaatverandering noopt tot aanpassingen in ruimtelijke ontwikkelingen. De Gemeenteraad van Nijmegen heeft haar visie hierop in het actieplan klimaat 2008-2012 van de gemeente Nijmegen vastgelegd. Kernpunten liggen bij terugdringen van de CO2 uitstoot en aanpassing aan veranderde weersomstandigheden.
Van het plan fietsbrug Lent en aanpassing Snelbinder Lent maken geen utiliteits- en /of woningbouw onderdeel uit, en dus bestaat er ook geen warmtevraag dan wel koelingbehoefte. Daarom zijn voor dit plan geen EPC-onderzoeken en energiescans van toepassing.
Er hoeven met betrekking tot dit plan dan ook geen klimaatdoelstellingen in beeld te worden gebracht.