Plan: | Buitengebied Dorp Lent - 26 (Westelijke Parallelroute) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP140W26-OH01 |
Door middel van voorliggend bestemmingsplan wordt een deel van de aanleg van de Westelijke Parallelroute mogelijk gemaakt. Door realisering van de WPR wordt een belangrijk deel van de toekomstige verkeersstructuur van de Waalsprong aangelegd, dat de grens vormt tussen het nieuwe centrumgebied van de Waalsprong (de Citadel / Hof van Holland) en de woon- en werkgebieden ten noorden daarvan.
Het plangebied is gelegen aan de westelijke zijde van het spoor en vormt een verbinding tussen de Keizer Henderik VI singel en de Graaf Alardsingel. Het voorliggend bestemmingsplan zal echter een kleiner tracé beslaan omdat het noordelijke deel reeds is opgenomen in het bestemmingsplan "Stadsas Noord". Het meest zuidelijke deel van de Westelijke Parallelroute maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan "Graaf Alardsingel" maar zal met dit bestemmingsplan overschreven worden. Reden daarvoor is dat het profiel van dit deel breder wordt dan eerder voorzien werd in het bestemmingsplan "Graaf Alardsingel".
De voormalige hoofdroute, de Griftdijk, doorkruist het plangebied. Op de Westelijke Parallelroute zullen de toekomstige woonwijk Broodkorf en de uitrukvoorziening van de brandweer ontsluiten. De brandweer ontsluit voor personeel en expeditie aan de achterzijde.
Voor de aansluiting van de Westelijke Parallelroute op de Graaf Alardsingel is een onderzoek uitgevoerd. In de rapportage “Westelijke Parallelroute Waalsprong, de midden-en zuidelijke variant vergeleken” (november 2007) is een advies geformuleerd voor deze aansluiting. Op basis van onder meer de verrichte onderzoeken naar akoestiek en luchtkwaliteit zijn twee varianten afgewogen. De zogenaamde middenvariant, die in het MER is onderzocht, is vergeleken met de zuidelijke variant, die in het Ontwikkelingsbeeld is opgenomen. De zuidelijke variant blijft verder langs het spoor lopen en sluit meer oostelijk aan op de Graaf Alardsingel dan de middenvariant. Voor de onderdelen verkeer, lucht en geluid zijn de verschillen tussen beide varianten gering. Beide varianten zijn verkeerskundig en akoestisch acceptabel. Wat betreft luchtkwaliteit wordt bij beide varianten aan de wettelijke normen voldaan. Vanuit oogpunt van woningbouwontwikkeling en ruimtelijke kwaliteit is er een duidelijke voorkeur voor de zuidelijke variant. Ook financieel gezien heeft deze variant voordelen. Er is daarom gekozen voor de zuidelijke variant.
Zoals eerder aangegeven, maakt alleen het zuidelijke deel van het tracé onderdeel uit van dit bestemmingsplan. Niettemin wordt hierna het gehele tracé beschreven.
Voor het gehele tracé is in beginsel gekozen voor een standaard en eenduidig vormgegeven profiel, waarvan op enkele plekken wordt afgeweken. De eenduidigheid is van belang om het wegtracé, dat door verschillende gebieden loopt, een duidelijke eigen identiteit te geven. Omdat het een "stevige" buitenwijkse voorziening betreft die door verschillende woongebieden en een recreatiegebied loopt, is het van belang dat het profiel beschikt over een goede basiskwaliteit. Deze wordt gezocht in een zo breed mogelijke groenzone met daarin een bomenrij geprojecteerd die tussen de rijloper en het aangrenzende gebied ligt.
Er wordt afgeweken van het profiel indien er sprake is van inpassing van rotondes, verbijzondering, reeds aanwezige functies of ten behoeve van verkeersremmende functies.
De breedte van het standaard profiel bedraagt 25 meter. Het bestaat uit twee rijstroken die worden gescheiden door een licht verhoogde, overrijdbare en dus verharde middenberm. Aan weerszijden van de rijstroken wordt voorzien in een groenstroken. Aan de oostzijde van de rijbanen bevindt zich een groenstrook met daarin een zaksloot. Aan de westzijde van de rijstroken bevindt zich een bredere de groenstrook waar aan de zijde van de rijstrook een bomenrij is geprojecteerd en daarnaast eveneens weer een zaksloot. Ten westen van deze bredere groenstrook is een tweezijdig fietspad met daaraan grenzend een trottoir geprojecteerd. Over nagenoeg het gehele tracé wordt de oostzijde van het profiel begrenst door de spoorlijn Arnhem-Nijmegen. De spoorlijn is in zuidelijke richting steeds hoger ten opzichte van maaiveld op een spoortalud geprojecteerd.
Prins Hendrik VI singel
Het eerste deel van het traject van de WPR start ten noorden van de Prins Hendrik IV singel. De Prins Hendrik VI singel sluit ten oosten aan op de ovatonde die boven de Prins Mauritssingel (PMS) is gesitueerd. Ten gevolge van deze aansluiting heeft de Prins Hendrik VI singel een verhoogde ligging. De WPR start als een afrit ter plaatse van deze verhoogde singel in noordelijke richting en buigt vervolgens geheel om in zuidelijke richting. Zo ontstaat er een lus die vanaf de Prins Hendrik VI singel daalt tot op maaiveld om vervolgens onder de Prins Hendrik IV singel door te lopen in zuidelijke richting.
Archeologisch monument
Vervolgens doorloopt de WPR een traject door een archeologisch monument dat onderdeel uitmaakt van woongebied Groot Oosterhout. Groot Oosterhout is een nog niet gerealiseerde woonwijk ten westen van de WPR en de PMS. Het monument bevindt zich zowel aan de noord- als zuidzijde van de Prins Hendrik IV singel en is een centrale zone binnen deze wijk die niet bebouwd of geroerd mag worden. Reden daarvoor is dat men de te verwachte archeologische objecten wil conserveren. Het archeologisch monument zal zich in de toekomst gaan manifesteren als een groene recreatieve zone ten behoeve van de bewoners van Groot Oosterhout. In afwijking van het boven beschreven profiel ligt er in dit deel van het tracé geen voetpad naast het fietspad.
Groot Oosterhout
Nadat het monument gepasseerd is, loopt het traject direct langs woongebied Groot Oosterhout. Bij realisatie van Groot Oosterhout ten westen van de WPR zal een reeks van ca. 35 woningen komen te liggen. Ter hoogte van deze woningen wordt het trottoir aan het profiel van de WPR toegevoegd. Ten noorden en ten zuiden van de bovengenoemde woningen zal het profiel van de WPR voorzien worden van een knik. Deze knikken komen voort uit het verloop van eigendomsgrenzen en worden aangewend om de nodige verkeersremmende maatregelen in het tracé aan te brengen. De knikken komen tot stand door een tijdelijke verbreding van de middenberm die groen wordt ingericht.
Landschapszone
Ten zuiden van de bovengenoemde woningen bevindt zich de Landschapszone. Het profiel op dit deeltraject wordt op twee momenten verbijzonderd. Ten eerste is er in beginsel een rotonde voorzien die enigszins ten westen van het doorgaande tracé is gesitueerd. Deze rotonde zal in een ontsluiting voorzien van het recreatiegebied van de Landschapszone en zal tevens een verkeersremmende werking hebben. De rotonde wordt groen ingeplant. Vooralsnog wordt ter plaatse van de beoogde rotonde een T-splitsing gerealiseerd.
Voorts is er in zuidelijke richting een lichte verhoging in het tracé aangebracht. Deze verhoging is het gevolg van een duiker die geprojecteerd is tussen twee plassen van de Landschapszone en de reservering voor een fietstunnel onder de PMS en het spoor. De PMS voorziet op deze hoogte eveneens in een verbijzondering en de vormgeving van deze verbijzondering op de WPR zal daar een vormrelatie mee aan gaan. Ten noorden en zuiden van de verhoging zal opnieuw een knik in het tracé worden aangebracht ten behoeve van de verkeersremmende functie.
Broodkorf
Na de zuidelijke knik uit het vorige traject passeert de WPR in dit traject het nog te ontwikkelen woongebied Broodkorf. In dit traject is ten noorden van de tunnel Vrouwe Udasingel sprake van 2 bestaande objecten die binnen het standaardprofiel gesitueerd zijn. Het betreft een waterzuiveringsinstallatie en een UMTS-mast van KPN. Om deze in te kunnen passen wordt het standaard profiel geknepen. Het voetpad verdwijnt, het fietspad wordt ter plekke van deze objecten direct tegen de rijloper aan gesitueerd en ook de zaksloten en bomen verdwijnen. Ten zuiden van de UMTS-mast wordt het profiel weer terug te worden gebracht naar de standaard.
Verder zuidelijk in het traject Broodkorf ligt een tweede rotonde. Deze wordt op soortgelijke manier, iets ten westen van het doorgaande tracé, als de eerdere rotonde geprojecteerd. Deze rotonde faciliteert de ontsluiting van de Broodkorf maar ook de doorgaande fietsverbinding vanuit de tunnel Vrouwe Udasingel. In afwijking van de vorige rotonde loopt hier een tweezijdige fietsroute rondom de gehele rotonde. Daardoor ontstaan er eilanden rondom de rotonde. De rotonde en de eilanden worden groen ingericht.
Ten zuiden van de rotonde ligt, in afwijking van het standaard profiel, het tweezijdig fietspad aan de oostzijde van de rijloper. Er wordt van de eerdere ligging afgeweken omdat dit beter aansluit op het verdere verloop van de snelfietsroute in zuidelijke richting.
Ten zuiden van Broodkorf buigt de WPR af richting de Graaf Alardsingel. Het profiel wijkt hier af van de standaard. Tussen de twee rijlopers verschijnt in afwijking van het standaardprofiel een groene middenberm. De enkele rijloper in de richting van de Griftdijk Noord wordt, na de afbuiging aan weerszijden, voorzien van een voorsorteervak voor respectievelijk rechts- en linksafslaand verkeer. Ter hoogte van de toekomstige brandweerkazerne wordt de middenberm doorsneden met verhardingen ten behoeve van de uitruk van de brandweer. Het tweezijdige fietspad zet zich voort ten zuiden van de rijlopers en ligt nagenoeg tegen de rijloper aan. Tussen het fietspad en het zuidelijk gelegen trottoir ligt een groene zone met daarin een zaksloot.
Woenderskamp
De WPR loopt verder door en kruist de Griftdijk Noord. Daar passeert het tracé het traject Woenderskamp. Het standaardprofiel van de WPR is in dit deeltraject nagenoeg geheel verlaten. Er is nog wel sprake van een scheiding tussen de rijlopers in noordelijke en zuidelijke richting. De groene middenberm is verdwenen omdat de rijlopers in beide richtingen worden voorzien van voorsorteervakken ten behoeve van links- en rechtsafslaand verkeer. Aan weerszijde van de rijlopers worden zaksloten aangelegd. Ten noorden van het profiel ligt een enkelzijdig fietspad en ten zuiden van het profiel een tweezijdig fietspad. De fietspaden worden aan beide zijden begrensd door een trottoir. Dit deeltraject is de beëindiging van het tracé en sluit aan op de GAS.
Zoals eerder aangegeven omvat het plangebied alleen het zuidelijke deel van de gehele Westelijke Parallelroute. Het plangebied raakt de volgende (toekomstige) ontwikkelingen.
Broodkorf/Woenderskamp
Het plangebied voor de WPR raakt de oostelijke rand van woongebied Broodkorf. Woongebied de Broodkorf is gesitueerd ten oosten van de Griftdijk, ten zuiden van de Landschapszone en ten Westen van de WPR. Broodkorf wordt tezamen met woongebied de Woenderskamp ontworpen. De Woenderskamp ligt ten westen van de Griftdijk Noord en eveneens ten zuiden van de Landschapszone. De Westelijke Parallelroute passeert een klein deel van de zuidzijde van de Woenderskamp.
Fietstunnel Vrouwe Udasingel
In het verlengde van de Vrouwe Udasingel is een fietstunnel onder de Prins Mauritssingel en de spoordijk aangelegd. Deze verbindt de woongebieden ten oosten en ten westen van deze barrière en het daaruit voortkomende fietspad sluit aan op de WPR.
Griftdijk Noord / Omgeving Spoorstraat
Ten zuiden van het plangebied lopen de Griftdijk Noord en de Spoortstraat nagenoeg parallel aan elkaar en aan het spoor. Grenzend aan en georiënteerd op de WPR, tussen de Griftdijk Noord en de Spoorstraat, wordt de toekomstige Brandweerkazerne geprojecteerd. Achter de kazerne bevindt zich een parkeerterrein. In de okel van de kruising WPR / Graaf Alardsingel wordt ten zuiden van de WPR een sporthal gepland. Achter de sporthal en tevens georienteerd op de Griftdijk Noord komt het Citadelcollege.
Graaf Alardsingel
De WPR eindigt ten zuidwesten op de toekomstige de Graaf Alardsingel. Deze begrenst de Citadel / Hof van Holland, het stadshart van Nijmegen Noord, aan de noordzijde en biedt de toegang tot de nieuwe Stadsbrug, de bestaande Waalbrug, en de Prins Mauritssingel in de richting Arnhem.