direct naar inhoud van 2.3 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: Kwakkenberg 1994 - 5 (Woning aan de Bergweg)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP13W5-VG01

2.3 Provinciaal en regionaal beleid

Algemene Structuurvisie Ruimtelijke Ordening provincie Gelderland

Het ruimtelijk beleid van de provincie Gelderland staat in de Algemene Structuurvisie Ruimtelijke Ordening, voorheen het Streekplan Gelderland 2005. Het streekplan is in september 2005 van kracht geworden. Met de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening op 1 juli 2008 heeft het streekplan de status van een structuurvisie gekregen. De inhoud van het streekplan blijft voor de provincie de basis voor haar eigen optreden in de ruimtelijke ordening. Met het streekplan kiest de provincie voor de versterking van de ruimtelijke kwaliteit in Gelderland. Het streekplan kijkt 10 jaar vooruit en richt zich op kenmerken en waarden die van provinciaal belang worden geacht.

  • In het rode raamwerk is het hoofddoel van het Streekplan om ruimte te scheppen voor de verschillende ruimtevragende functies op het beperkte oppervlak door toepassing van het bundelingsbeleid, het organiseren van stedelijke netwerken en locatiebeleid. In de stedelijke netwerken, waaronder de Stadsregio Arnhem-Nijmegen moet de verstedelijking van Gelderland plaatsvinden. Er worden algemene en programmatische uitspraken gedaan over wonen, sociaal-culturele functies, bedrijventerrein en kantoren. Uitgangspunt van het Gelders Kwalitatief Woonbeleid is dat gemeenten, samenwerkend in de onderscheiden regio's, voorzien in een aanbod van woningen dat past bij de regionale kwalitatieve woningbeheofte. Het grondgebied van Nijmegen valt grotendeels binnen het rode raamwerk en heel Nijmegen valt in het stedelijk netwerk Arnhem - Nijmegen.
  • In het groenblauw raamwerk buiten de stedelijke en landbouwgebieden, waaronder nationaal landschap de Gelderse Poort krijgen natuur en water de ruimte. De begrenzing en uitvoering van ecologische hoofdstructuur (EHS) is gedecentraliseerd naar de provincies. Zij hebben soms een eigen variant gemaakt: een provinciale Ecologische hoofdstructuur. Dat geldt ook voor de provincie Gelderland. Bescherming en ontwikkeling van de daar aanwezig kwaliteiten staat voorop. Het EHS-beleid is met name van belang aan de bestaande stadsranden en in de Waalsprong. Het perceel is niet gelegen in de EHS.

Uitsnede Kaart EHS behorende bij de Ruimtelijke Verordening Gelderland (vastgesteld d.d. 15 december 2010)

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.BP13W5-VG01_0005.png" Figuur 6: Rode cirkel = indicatief plangebied

  • In het multifunctioneel gebied heeft landbouw de primaat. Voor Nijmegen is hier vooral het beleid voor het Multifunctioneel Platteland en de Waardevol (Open) Landschappen van belang, evenals het beleid voor functieverandering in het buitengebied.

Ruimtelijke Verordening Gelderland

De Wro geeft de provincie de bevoegdheid algemene regels vast te leggen in een provinciale verordening. Daarmee stelt de provincie eisen aan de ruimtelijke besluiten van gemeenten. De provincie richt zich op onderwerpen die van provinciaal belang zijn, zoals het bundelingsbeleid binnen het bestaand bebouwd gebied en de woningbouwcontour, het Kwalitatief Woonprogramma, bescherming van natuur en water. De voorschriften in de ruimtelijke verordening zijn gebaseerd op de provinciale structuurvisie (voorheen: Streekplan Gelderland 2005). De RVG is d.d. 15 december 2010 door Provinciale Staten vastgesteld en op 21 januari 2011 in werking getreden.

Regionaal Plan Stadsregio Arnhem-Nijmegen

De Stadsregio Arnhem Nijmegen legt in het Regionaal Plan de gemeenschappelijke ambities vast voor de ontwikkeling van de regio Arnhem-Nijmegen. Het Regionaal Plan laat zien hoe de betrokken gemeenten binnen de Stadsregio streven naar hoogwaardige regionale ontwikkeling van het stedelijk netwerk Arnhem-Nijmegen als geheel. Met dit Regionaal Plan ontwikkelt de stadsregio ruimtelijk beleid en ruimtelijk relevant beleid voor de lange termijn tot 2020.

Het Regionaal Plan wordt de Provincie beschouwd als uitwerking van het Streekplan en daarmee als toetsingskader voor lokale plannen. De beleidsregels in het Regionaal Plan zijn uitgewerkt aan de hand van de thema's water, natuur, cultuurhistorie, landschap, land- en tuinbouw, recreatie, mobiliteit, wonen, werken, detailhandel en milieu.

Het Regionaal Plan bevat een woningbouwcontour. Binnen deze contour bepalen gemeenten zelf de te ontwikkelen locaties en de aantallen nieuw te bouwen woningen. Buiten de contouren bestaan specifieke randvoorwaarden. Doelstelling van de Stadsregio, zoals vastgelegd in het regionaal Plan, is het beschikbaar hebben van een juiste woning voor iedere (toekomstige) inwoner met betrekking tot prijs, eigendomssituatie, aard & type en locatie. Dit is conform het Gelders kwalitatief woonbeleid, dat uit gaat van voldoende aanbod van kwalitatief passende woningen en woonmilieus. Dit is ook het uitgangspunt geweest bij het vast stellen van de 'Contour woningbouw' door de Stadsregio.

Conclusie

De beoogde ontwikkeling past binnen het Provinciale beleid met uitzondering van de Ruimtelijke Verordening Gelderland. Zie hiervoor paragraaf 2.5 Conclusie.