direct naar inhoud van 2.2 Rijksbeleid
Plan: Kwakkenberg 1994 - 5 (Woning aan de Bergweg)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP13W5-VG01

2.2 Rijksbeleid

Nota Ruimte

De Nota Ruimte is een gezamenlijk product van de (voormalige) ministeries van VROM, LNV, VenW en EZ en legt het nationaal ruimtelijk beleid vast tot 2020 met een doorkijk tot 2030. Hoofddoel is ruimte te scheppen voor de verschillende ruimtevragende functies op het beperkte oppervlak dat ons in Nederland ter beschikking staat. Het Rijk richt zich daarbij primair op de gebieden die deel uitmaken van de Nationale Ruimtelijke Hoofdstructuur, zoals de nationale stedelijke netwerken, economische kerngebieden, hoofdverbindingsassen en de ecologische hoofdstructuur. In 2011 zal de Nota Ruimte worden vervangen door de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte. Hieronder volgen de voor dit bestemmingsplan relevante hoofdlijnen van de Nota Ruimte.

  • Het rijk benoemt Arnhem - Nijmegen in de Nota Ruimte als één van de nationale stedelijke netwerken, waarbinnen de gemeenten samenwerken op het gebied van ruimtelijke ordening, wonen, milieu, grondbeleid, economische ontwikkeling, verkeer en vervoer.
  • Het rijk gaat uit van een bundelingsstrategie voor verstedelijking en economische activiteiten. Nieuwe bebouwing voor deze functies komt grotendeels geconcentreerd tot stand in bestaand bebouwd gebied, aansluitend op het bestaande bebouwde gebied of in nieuwe clusters van bebouwing daarbuiten. De ruimte die in het bestaande stedelijke gebied aanwezig is, moet door verdichting optimaal worden gebruikt.
  • Van provincies en gemeenten wordt verwacht dat zij de balans tussen bebouwing en groen/blauw meenemen in hun ruimtelijke plannen. Het gaat daarbij ook om verbetering van de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de groene ruimte.
  • Bescherming natuurwaarden: rijk, provincies en gemeenten zijn verantwoordelijk voor diverse soorten beschermde natuurgebieden: Vogel- en Habitatrichtlijngebieden, Natuurbeschermingswetgebieden en de Ecologische Hoofdstructuur. De provincies leggen in hun ruimtelijk beleid vast welke natuurkwaliteiten moeten worden beschermd. Ook buiten beschermde natuurgebieden kent Nederland veel soorten planten en dieren die het waard zijn om beschermd en ontwikkeld te worden.

Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (AMvB Ruimte)

Op 1 juli 2008 is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) in werking getreden. Kern van de nieuwe Wro is dat alle overheden hun ruimtelijke belangen vóóraf kenbaar maken en aangeven hoe zij die belangen gaan realiseren. De AMvB Ruimte bevat alle ruimtelijke rijksbelangen die juridisch moeten doorwerken in provinciale verordeningen en gemeentelijke bestemmings- plannen, waaronder het bundelen verstedelijking binnen of aansluitend aan bestaand bebouwd gebied, het locatiebeleid voor economische activiteiten en de bescherming van de ecologische hoofdstructuur en nationale landschappen. Het besluit geeft aan wat de ruimte is waarbinnen provincies en gemeenten hun eigen ruimtelijke belangen vorm kunnen geven. Het besluit is nog niet vastgesteld en in werking getreden. Parallel aan de totstandkoming van de hierbovengenoemde Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte wordt gewerkt aan de borging van de nationale belangen in een aangepaste AMvB Ruimte.

Bestemmingsplannen die vóór 1 juli 2003 onherroepelijk zijn geworden, moeten op 1 juli 2013 zijn aangepast. Bestemmingsplannen die daarna (maar voor inwerkingtreding van dit besluit) onherroepelijk zijn geworden moeten maximaal 5 jaar na inwerkingtreding zijn aangepast. Een uitzondering geldt voor bestemmingsplannen die gebaseerd zijn op recent vastgestelde provinciale structuurvisies, waarmee het rijk heeft ingestemd en bestemmingsplannen die niet strijdig zijn met de regels in dit besluit.

Conclusie

De beoogde ontwikkeling past binnen het Rijksbeleid.