direct naar inhoud van 2.2 Gemeentelijk beleid
Plan: Bestemmingsplan Spoorstraat 37, Nijkerk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0267.BP0058-0004

2.2 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Nijkerk-Hoevelaken 2030

Op 30 juni 2011 heeft de gemeenteraad van Nijkerk de Structuurvisie Nijkerk / Hoevelaken 2030 vastgesteld. In deze structuurvisie geeft de gemeente haar ambities voor de toekomst weer. Deze visie gaat uit van de bestaande kracht van de kernen Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken onder de noemer 'Ontwikkelen, koesteren, verwelkomen'.

Ten aanzien van wonen stelt de structuurvisie dat moet worden ingezet op een realistisch bouwprogramma met onderscheidende kwaliteit. In dit kader moet worden ingespeeld op de kwalitatieve wensen van de eigen inwoners en vestigers. Inbreiding gaat daarnaast voor uitbreiding, waarbij transformatie kansen biedt voor wonen in combinatie met andere functies als voorzieningen, detailhandel en cultuurhistorie.

Op basis hiervan is te concluderen dat onderhavig plan aansluit bij de beleidsambities uit de gemeentelijke structuurvisie.

Nota Inbeidingslocaties (2010-2012)

Het planologisch mogelijk maken van wonen op het perceel Spoorstraat 37 te Nijkerk is geen 'groot plan' in het kader van de Nota Inbreidingslocaties. Deze nota, vastgesteld door de raad op 28 oktober 2010 en na een evaluatie aangepast door de raad op 27 september 2012, stelt dat het uitgebreide planproces van de Nota gevolgd wordt indien een plan voldoet aan één of meerdere van de volgende voorwaarden:

  • de verwachting is dat het plan maatschappelijk impact heeft en in dit kader reacties oproept bij meerdere belanghebbenden;
  • deze reacties zijn afkomstig uit zowel de directe omgeving van het plangebied als daarbuiten;
  • het plan heeft betrekking op meer beleidsterreinen dan alleen de ruimtelijke ordening en/of voorziet in functieverandering;
  • het plangebied is gelegen binnen de contour van de historische binnenstad van Nijkerk of behoort het tot de lintbebouwing van de Oosterdorpsstraat in Hoevelaken.


Onderhavig voorstel voldoet niet aan één van bovenstaande kenmerken, waardoor de wettelijk voorgeschreven planologische procedure zal worden gevolgd.

Nota Parkeernormen (2010)

De Nota Parkeernormen is de uitwerking van de Kadernotitie Parkeernormen en parkeerfonds. Het doel van de nota is om voor de gemeente Nijkerk per gebied en per functie de parkeernormen vast te leggen. Daarnaast wordt aangegeven onder welke voorwaarden afgeweken kan worden van de gestelde parkeereis. De nota is het resultaat van een integraal proces waarbij verschillende afdelingen van de gemeente Nijkerk nauw zijn betrokken.

Bij de realisatie van nieuwe functies dient te worden aangetoond dat wordt voldaan aan de parkeernormen, zoals opgenomen in de nota. In paragraaf 4.5 wordt hier nader op ingegaan.

Welstandsnota (2004)

In deze nota wordt vastgelegd hoe het welstandstoezicht in de gemeente Nijkerk is geregeld. Deze nota geeft tevens uitgangspunten en criteria voor het welstandsoordeel. Het gemeentebestuur wil met deze nota een belangrijke stap zetten naar modernisering en vermaatschappelijking van het welstandstoezicht.

Het doel van het welstandstoezicht is om een bijdrage te leveren aan de schoonheid en de aantrekkelijkheid van de (bebouwde) omgeving. Door het opstellen van welstandsbeleid kan de gemeente in alle openheid een effectief en inzichtelijk welstandstoezicht inrichten en opdrachtgevers en ontwerpers in een vroeg stadium informeren over de criteria die bij de welstandsbeoordeling een rol spelen.

Er zijn voor Nijkerk algemene welstandscriteria opgesteld die bestaan uit een kwaliteitskader en een ruimtelijk kader. Deze algemene welstandscriteria vormen een vangnet voor die gevallen waarin de overige criteria niet toereikend zijn.

Daarnaast is Nijkerk verdeeld in een aantal deelgebieden. Voor elk deelgebied in de gemeente zijn de gebiedskenmerken weergegeven en de welstandscriteria uitgewerkt. Daarbij wordt soms verwezen naar bestaand beleid.

Het plangebied valt binnen deelgebied Oranjewijk. Dit deelgebied is een aantrekkelijke buurt dat tussen het centrum en het station ligt. Ontwikkelingen vinden in hoofdzaak op beperkte schaal plaats in de vorm van vervangende nieuwbouw en woningverbeteringen.

Qua karakteristiek is de bebouwing op te delen in de naoorlogse uitbreiding ten noorden van de Oranjelaan en de vooroorlogse villabebouwing ten zuiden van de Oranjelaan (Coltoflaan, Spoorstraat, van Reenenpark). Het beleid ten aanzien van de vooroorlogse bebouwing is voornamelijk gericht op het behoud van het historiserende karakter dat wordt bepaald door bestaande detailleringen en verschijningsvormen.

De realisatie van de vier zelfstandige wooneenheden vindt plaats in het bestaande pand. Dit bestemmingsplan voorziet in het planologisch mogelijk maken van het gebruik van het pand voor vier zelfstandige wooneenheden. Ten behoeve van de bestemmingsplanprocedure is daarom geen overleg met de welstandscommissie geweest.

Archeologische waardenkaart

Ter ondersteuning van het gemeentelijk beleid ten aanzien van de archeologische monumentenzorg heeft de gemeente Nijkerk een archeologische waarden- en verwachtingskaart en een archeologische beleidskaart vervaardigd. De kaarten bieden inzicht in de bestaande archeologische toestand van zowel het landelijke als het bebouwde gebied van de gemeente Nijkerk. Dit inzicht is noodzakelijk voor een weloverwogen omgang met archeologie in de beleidsuitvoering.

In het bestemmingsplan dient rekening te worden gehouden met archeologische (verwachtings)waarden, die mogelijk in het plangebied aanwezig zijn. In paragraaf 4.6 wordt hier nader op ingegaan.

Milieubeleidsplan 2009 - 2012 van de gemeente Nijkerk

Het Milieubeleidsplan 2009-2012 is de opvolger van het Milieubeleidsplan 2004-2007 en is op 28 mei 2009 door de gemeenteraad vastgesteld. Met dit Milieubeleidsplan stelt de gemeenteraad de kaders van het milieubeleid voor de komende periode vast en brengt zij accenten aan die zij belangrijk vindt. Het milieubeleidsplan 2009-2012 is integraal en in samenhang met andere beleidsterreinen opgesteld.

Het accent ligt op duurzame ontwikkelingen en de aanpak van hardnekkige milieuproblemen. De nadruk ligt op een gezonde veilige leefomgeving, met een eigen verantwoordelijkheid voor bedrijfsleven en burgers. Door de kredietcrisis is de aandacht vooral ook gericht op duurzame energie en samenleving. Het milieubeleid anticipeert op wetgeving en recente ontwikkelingen.

Het Milieubeleidsplan kent vier speerpunten namelijk klimaat, leefbaarheid, duurzaamheid en verantwoordelijkheid. Binnen de vier speerpunten zijn subthema’s ondergebracht.

De gemeente zet bijvoorbeeld in op energiebesparing en duurzame energie, op duurzaam ruimtegebruik en duurzaam bouwen als antwoord op de klimaatvraagstukken. Daarnaast zijn duurzame relaties tussen burgers, ondernemers, de maatschappelijke organisatie en de regiopartner belangrijk om uitvoering te geven aan dit plan.

Daarnaast werkt de gemeente aan het bewaken, behouden en verbeteren van de kwaliteit van het water, de lucht, de bodem, het landschap en de natuur. Het verminderen van afval en het veilig maken en houden van de omgeving. Kort samengevat de kwaliteit van de Nijkerkse leefomgeving.

Het bestemmingsplan moet voldoen aan de eisen uit het Milieubeleidsplan. In hoofdstuk 4  wordt ingegaan op de diverse milieuaspecten en wordt aangetoond dat de ontwikkeling voldoet aan de verschillende randvoorwaarden.