Plan: | Bestemmingsplan Hoevelakenseweg 14, Nijkerkerveen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0267.BP0056-0002 |
Structuurvisie Nijkerk-Hoevelaken 2030
De gemeenteraad van Nijkerk heeft op 30 juni 2011 de Structuurvisie Nijkerk Hoevelaken 2030 vastgesteld. In de Structuurvisie geeft de gemeente haar ambities voor de toekomst weer. Deze visie gaat uit van de bestaande kracht van de kernen Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken onder de noemer 'Ontwikkelen, koesteren, verwelkomen'.
Relevant beleid voor onderhavig plan is het volgende. Beschreven is dat landbouw en landschap in balans moeten zijn in nauwe samenwerking met de agrarische gemeenschap. Hierbij zijn de doelen verrommeling tegengaan, toekomstgerichte ondernemers maatwerk bieden en innovatie in de landbouw stimuleren. In het buitengebied dienen landbouw, landschap, recreatie en natuur zoveel mogelijk verweven te worden. De gemeente heeft daarbij onderkend dat er de komende jaren diverse bedrijfsbeëindigingen zullen voorkomen. Ruimte wordt geboden voor maatwerkoplossingen voor vrijkomende bouwpercelen als onderdeel van functieveranderingen.
In de Structuurvisie is tevens een globale indeling in landschapstypologieën opgenomen. De landschapstypologie voor deze locatie is veenontginningslandschap. Deze typologie geldt voor het gehele gebied tussen de kernen Nijkerk en Hoevelaken en een brede strook eromheen. Het landschap wordt gekenmerkt door recte, lange percelen. Over het algemeen is het landschap kleinschalig, scheiden sloten de percelen en kenmerken lange rechte wegen het gebied. Het gemeentelijk beleid is gericht op het tegengaan van verrommeling en het herstel van weg- en perceelsbeplanting. Onderhavig plan voldoet aan het gemeentelijk beleid. Door sanering van de bedrijfsbebouwing wordt verrommeling tegengegaan. Tevens wordt als onderdeel van de functieverandering op dit perceel, beplanting aangebracht. Daarover meer in het volgende hoofdstuk.
Bestemmingsplan Buitengebied
Op 26 maart 2009 is door de gemeenteraad van Nijkerk het bestemmingsplan Buitengebied Nijkerk 2009 vastgesteld. In de toelichting van het bestemmingsplan is aangeven dat het gemeentelijk beleidvoor functieverandering bij beëindiging van agrarische bedrijven zich in de eerste plaats richt op functieverandering naar wonen. Ten behoeve hiervan zijn in het bestemmingsplan via een wijzigingsbevoegdheid de mogelijkheden opgenomen om functieverandering planologisch te regelen.
Onderhavig adres Hoevelakenseweg 14 kan van wijzigingsbevoegdheden uit bestemmingsplan Buitengebied 2009 geen gebruik maken, aangezien het agrarische bouwperceel in bestemmingsplan Buitengebied 1975 valt. Voor dit adres wordt daarom deze herziening van het huidige bestemmingsplan opgesteld.
Landschapsontwikkelingsplan Nijkerk (2005)
In september 2005 heeft het college van Nijkerk het “Landschapsontwikkelingsplan” vastgesteld. Het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) geeft vanuit de landschappelijke invalshoek een beleidskader, van waaruit toekomstige ontwikkelingen in het buitengebied van Nijkerk mede getoetst kunnen worden en op basis waarvan met betrekking tot dergelijke ontwikkelingen keuzes kunnen worden gemaakt voor de komende 10 jaar. Het LOP dient met name als toetsingskader (vanuit de landschappelijke invalshoek) en een ontwikkelingskader.
Het gebied grofweg tussen de kernen Nijkerkerveen en Hoevelaken is getypeerd als laagveenontginningslandschap. De basisstrategie is het ontwikkelen van beplantingstructuur, behouden van gave delen en de ontwikkeling van een landschappelijk raamwerk als onderlegger voor stedelijke ontwikkelingen in het zoekgebied (niet van toepassing in het poldergebied).
Voor het laagveenontginngingslandschap is het beleid uit het LOP als volgt samen te vatten:
Voor onderhavig plan zijn vooral het eerste en derde aandachtspunt van belang. Bij het onderdeel planbeschrijving in hoofdstuk 3 wordt er nader op ingegaan.
Waterplan (2006)
Het Waterplan van de gemeente Nijkerk bestaat uit twee delen.
Gelet op hun grote betrokkenheid zijn de Waterschappen "Vallei & Eem" en "Veluwe" op een constructieve en intensieve wijze bij de totstandkoming van het gemeentelijk Waterplan betrokken.
De visie geeft aan hoe het watersysteem er op lange termijn uit moet zien en bevat doelstellingen voor de lange, middellange en korte termijn. De visie is opgebouwd uit zes thema's:
In paragraaf 4.12 wordt ingegaan op de watertoets voor het onderhavige plan.