Plan: | Bestemmingsplan Hoevelakenseweg 14, Nijkerkerveen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0267.BP0056-0002 |
Provinciale Staten hebben op 15 december 2010 de Ruimtelijke Verordening Gelderland (RVG) vastgesteld. Hierin is het actuele beleid van de provincie verwoord ten aanzien van de waardevolle landschappen, nationale landschappen, open gebieden en de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Hierna wordt ook ingegaan op het Natura 2000 gebied Arkemheen.
Waardevol landschap en Nationaal landschap
In de RVG is aangeven dat op basis van afspraken tussen Rijk en provincie op een bepaalde manier invulling wordt gegeven aan Rijksbeleid ter zake van de Nationale landschappen. De Nationale landschappen overlappen in de provincie Gelderland voor een groot deel met de waardevolle landschappen.
Voor de waardevolle landschappen hebben Gedeputeerde Staten de kernkwaliteiten beschreven in de streekplanuitwerking “Kernkwaliteiten waardevolle landschappen” (2006). In deze uitwerking is voor elke regio een compositiekaart opgenomen waarop occupatie, infrastructuur en landschappelijke structuur gedifferentieerd is uitgewerkt. Voor elk waardevol landschap is daarnaast op kaart weergegeven welke kernkwaliteiten in welke deelgebieden voorkomen.
Provinciale Staten hebben in de Streekplanuitwerking Nationale landschappen besloten om voor de Nationale landschappen geen eigen planologisch beleid vast te stellen. Binnen de nationale landschappen geldt de afweging uit de Streekplanuitwerking Kernkwaliteiten Waardevolle landschappen. Voor de verschillende beleidscategorieën binnen een Nationaal landschap is een afwegingsformule opgesteld.
Het plangebied ligt niet in een Nationaal of Waardevol Landschap, zodat er in deze toelichting verder niet op het beleid voor deze landschappen wordt ingegaan.
Ecologische Hoofdstructuur
Binnen de door het Rijk gestelde kaders begrenzen, beschermen en onderhouden de provincies een natuurnetwerk met de juiste ruimtelijke, water- en milieucondities voor kenmerkende ecosystemen van (inter)nationaal belang. Dit natuurnetwerk, de EHS, helpt voorkomen dat planten en dieren in geïsoleerde gebieden uitsterven en dat natuurgebieden hun waarde verliezen. De EHS kan worden gezien als de ruggengraat van de Nederlandse natuur. Doelstelling van het ruimtelijk beleid voor de EHS is het beschermen, instandhouden en ontwikkelen van de aanwezige bijzondere waarden en kenmerken. In de RVG is vastgelegd op welke wijze wordt omgegaan met planologische ontwikkelingen die zich afspelen in de EHS.
Volgens de RVG worden in principe in een gebied gelegen binnen de EHS geen bestemmingen toegestaan waardoor de wezenlijke kenmerken of waarden van het gebied significant worden aangetast. Het plangebied ligt op ruime afstand van de EHS, zodat verder niet op het beleid voor EHS-gebieden wordt ingegaan.