Plan: | Struikfoods 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0267.BP0051-0002 |
Structuurvisie Nijkerk/Hoevelaken 2015-2030
Algemeen
In juni 2011 heeft de gemeenteraad van Nijkerk de Structuurvisie Nijkerk/Hoevelaken 2015-2030 vastgesteld. Het document geeft een visie op de ontwikkeling van de gemeente.
De structuurvisie gaat uit van drie kernen, Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken en werkt aan de versterking van deze kernen onder het thema 'ontwikkelen, koesteren en verwelkomen'. Deze Structuurvisie Nijkerk/Hoevelaken 2030 volgt in zekere zin de Integrale Ontwikkelingsvisie (IOV) 2015-2030 op. In de structuurvisie zijn poorten, aandachtsgebieden en sleutelgebieden centrale thema's. Nijkerk wil de poorten die de toegang tot de gemeente vormen verbeteren. Met aandachtsgebieden wordt voorzichtig en terughoudend omgegaan. De sleutelgebieden vragen om actief beleid en investering om de structuurvisie te realiseren.
Uitsnede uit integrale toekomstvisiekaart uit structuurvisie
Identiteiten
Onderhavig plangebied is gelegen binnen een gebied waar een landschappelijke identiteit wordt nagestreefd. In deze gebieden beoogt men een multifunctioneel buitengebied waarin landbouw, wonen, recreatie en kleinschalig toerisme hand in hand gaan.
Werken
De afgelopen jaren is de economische positie van de gemeente Nijkerk veranderd door de groeiende vraag naar ruimte vanuit Amersfoort en de ontwikkeling van Food Valley in de Gelderse Vallei. Wat betreft dit laatste wordt gesteld dat Nijkerk altijd economisch sterk verbonden is met de Gelderse Vallei. Recentelijk is de gemeente aangesloten bij Food Valley. Het samenwerkingsverband van gemeenten in de Vallei en het WERV-gebied (Wageningen, Ede, Renswoude en Veenendaal), dat zich richt op dat zich richt op de economische, food- gerelateerde ontwikkeling. Men zet zich hierbij in op het, in aansluiting op de aanwezige productiefaciliteiten, aantrekken van kennisintensieve bedrijvigheid om de economische balans te versterken en de kwalitatieve discrepantie tussen arbeidspotentieel en arbeidsplaatsen te verkleinen.
Als opgave voor de structuurvisie wordt onder meer genoemd het verplaatsen van niet-agrarische bedrijvigheid vanuit het buitengebied naar een bedrijventerrein. Tegelijkertijd wordt echter ook gesteld dat de gemeente de groei die plaats vindt bij reeds in de gemeente gevestigde bedrijven positief wil faciliteren.
Het plangebied ligt ten slotte binnen de themakaart 'economie' binnen een zone waar men zich richt op verbreding van de agrarische bedrijvigheid met kleinschalige in de gebiedsdoelen passende nevenactiviteiten.
Kaartbeeld Economie uit structuurvisie
Toetsing
Het bestaande bedrijf Struik Foods, dat met onderhavig bestemmingsplan wordt bestendigd, past op een aantal vlakken niet geheel binnen de structuurvisie. Zoals uit de structuurvisie blijkt, is het beleid in principe gericht op het verplaatsen van niet-agrarische bedrijvigheid vanuit het buitengebied naar bedrijventerreinen. Aangezien onderhavig bestemmingsplan de situatie bestendigt, past het hiermee niet geheel binnen de structuurvisie. Het bedrijf Struik Foods heeft hiernaast ook geen duidelijke link met de agrarische sector. Het bestemmingsplan past hiermee dus niet geheel binnen de structuurvisie.
Wel kan worden gesteld dat het bedrijf valt binnen het profiel van bedrijven die passend kunnen worden geacht binnen de regionale Food Valley. Op dit vlak lijkt onderhavig bestemmingsplan wel goed binnen de structuurvisie te passen.
Landschapsontwikkelingsplan Nijkerk (2005)
Het door de gemeenteraad vastgestelde Landschapsontwikkelingsplan van de gemeente Nijkerk heeft een visie op hoofdlijnen opgenomen, genaamd "De rode draad".
Hierin is een viertal aanknopingspunten opgenomen dat van belang is voor de gemeente, namelijk:
Toetsing
Het landschapsontwikkelingsplan is van geringe relevantie voor onderhavig bestemmingsplan. Er worden geen specifieke uitspraken gedaan over bestaande bedrijven in het buitengebied, maar wel over de landschappelijke inpassing van bestaande bedrijven in het buitengebied.
Milieubeleidsplan 2009 - 2012 van de gemeente Nijkerk
Het Milieubeleidsplan 2009-2012 is de opvolger van het Milieubeleidsplan 2004-2007 en is op 28 mei 2009 door de gemeenteraad vastgesteld. Met dit Milieubeleidsplan stelt de gemeenteraad de kaders van het milieubeleid voor de komende periode vast en brengt zij accenten aan die zij belangrijk vindt. Het milieubeleidsplan 2009-2012 is integraal en in samenhang met andere beleidsterreinen opgesteld.
Het accent ligt op duurzame ontwikkelingen en de aanpak van hardnekkige milieuproblemen. De nadruk ligt op een gezonde veilige leefomgeving, met een eigen verantwoordelijkheid voor bedrijfsleven en burgers. Door de kredietcrisis is de aandacht vooral ook gericht op duurzame energie en samenleving. Het milieubeleid anticipeert op wetgeving en recente ontwikkelingen.
Het Milieubeleidsplan kent vier speerpunten namelijk klimaat, leefbaarheid, duurzaamheid en verantwoordelijkheid. Binnen de vier speerpunten zijn subthema's ondergebracht.
De gemeente zet bijvoorbeeld in op energiebesparing en duurzame energie, op duurzaam ruimtegebruik en duurzaam bouwen als antwoord op de klimaatvraagstukken. Daarnaast zijn duurzame relaties tussen burgers, ondernemers, de maatschappelijke organisatie en de regiopartner belangrijk om uitvoering te geven aan dit plan.
Daarnaast werkt de gemeente aan het bewaken, behouden en verbeteren van de kwaliteit van het water, de lucht, de bodem, het landschap en de natuur. Het verminderen van afval en het veilig maken en houden van de omgeving. Kort samengevat de kwaliteit van de Nijkerkse leefomgeving.
Toetsing
Het voorliggende bestemmingsplan doet geen afbreuk aan het milieubeleidsplan van de gemeente Nijkerk.
Waterplan (2006)
Het Waterplan bestaat uit twee delen.
Gelet op hun grote betrokkenheid zijn de Waterschappen "Vallei & Eem" en "Veluwe" op een constructieve en intensieve wijze bij de totstandkoming van het gemeentelijk Waterplan betrokken.
De visie geeft aan hoe het watersysteem er op lange termijn uit moet zien en bevat doelstellingen voor de lange, middellange en korte termijn. De visie is opgebouwd uit zes thema's:
Toetsing
Het voorliggende bestemmingsplan doet geen afbreuk aan het waterplan van de gemeente Nijkerk. Gesteld kan worden dat hiernaast een aantal ontwikkelingen plaatsvinden of recent plaatsgevonden hebben bij het bedrijf die goed passen binnen het waterplan. Hierbij kan ten eerste de recente vernieuwing van de waterzuiveringsinstallatie worden genoemd en ten tweede de beoogde realisatie van twee poelen ten behoeve van waterretentie op een locatie buiten het plangebied.