Plan: | Struikfoods 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0267.BP0051-0002 |
Streekplan Gelderland 2005 (Structuurvisie)
Algemeen
Het ruimtelijk beleid van de provincie Gelderland is vastgelegd in het streekplan Gelderland 2005. Na de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening heeft het streekplan de status van structuurvisie gekregen. De belangrijkste uitgangspunten van het streekplanbeleid zijn bundeling van verstedelijking aan/nabij infrastructuur en het organiseren in stedelijke netwerken.
Uitsnede streekplankaart (bron: provincie Gelderland)
Werken
De provincie wil bijdragen aan het voldoen aan de ruimtelijke voorwaarden voor een succesvolle economische ontwikkeling. Dit betekent o.a. het voorzien in een aanbod aan bedrijventerreinen dat past bij de geraamde regionale behoefte. Duurzame kwaliteit, concentratie en bundeling en zorgvuldig ruimtegebruik zijn hierbij kernbegrippen.
De meeste vormen van niet-agrarische bedrijvigheid horen thuis op bedrijventerreinen, en niet in het buitengebied. Sinds jaar en dag is er echter ook niet-agrarische bedrijvigheid in het buitengebied aanwezig.
Bij het vestigen van niet-agrarische bedrijvigheid gaat de voorkeur uit naar hergebruik van vrijgekomen gebouwen in het buitengebied. Voor bedrijfsvestiging op een nieuwe bouwlocatie in het buitengebied is een bestemmingsplanherziening nodig. In het groenblauwe raamwerk zijn nieuwe bouwlocaties voor de vestiging van niet-agrarische bedrijvigheid niet mogelijk als er geen relatie is met de gebiedsfuncties. Ook in het multifunctionele gebied – en de waardevolle landschappen als onderdeel daarvan – zijn de gebiedsfuncties medebepalend voor de vestigingsmogelijkheden op nieuwe bouwlocaties. Tevens geldt als voorwaarde dat niet-agrarische bedrijfsvestiging op nieuwe bouwlocaties alleen mogelijk is als uit onderzoek blijkt dat de vestiging niet kan worden geaccommodeerd in vrijgekomen agrarische bebouwing of op het lokale bedrijventerrein.
Voor uitbreiding van bestaande niet-agrarische bedrijvigheid in het buitengebied geldt een maximum van 20% van het bebouwd oppervlak per planperiode tot maximaal 375 m2.
Ecologische hoofdstructuur
Onderhavig plangebied is gelegen buiten de ecologische hoofdstructuur (EHS).
Toetsing
Onderhavig bestemmingsplan betreft alleen het beheren van de bestaande situatie. Het onderhavige bestemmingsplan maakt geen uitbreiding mogelijk van het bestaande bedrijf. In het Streekplan wordt onderkend dat niet-agrarische bedrijven in het buitengebied kunnen voorkomen en worden regels gesteld voor nieuwvestiging en uitbreiding. Aangezien bij onderhavig plan geen van beide aan de orde is, kan worden gesteld dat onderhavig bestemmingsplan past in het streekplan.
Provinciale ruimtelijke verordening
Op 15 december 2010 hebben Provinciale Staten de Ruimtelijke Verordening Gelderland vastgesteld. Met een ruimtelijke verordening stelt de provincie regels aan bestemmingsplannen van gemeenten. De provincie richt zich hierbij op onderwerpen die van provinciaal belang zijn, zoals verstedelijking, natuur, nationale landschappen, water en glastuinbouw. De voorschriften in de ruimtelijke verordening zijn gebaseerd op de provinciale structuurvisie (voorheen Streekplan Gelderland 2005), streekplanuitwerkingen en –herzieningen. Zo ook de streekplanuitwerking Zoekzones stedelijke functies en landschappelijke versterking. De verordening is slechts een juridische vertaling van dit beleid, er is geen nieuw beleid aan toegevoegd. De inhoudelijke toetsing aan de Ruimtelijke Verordening Gelderland is daarom voor voorliggend bestemmingsplan gelijk aan de toetsing van het Streekplan 2005.