direct naar inhoud van 2.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Uitbreiding bedrijventerrein Horstbeek, Hoevelaken
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0267.BP0045-0002

2.3 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Nijkerk-Hoevelaken 2030

Op 30 juni 2011 heeft de gemeenteraad van Nijkerk de Structuurvisie Nijkerk / Hoevelaken 2030 vastgesteld. In deze structuurvisie geeft de gemeente haar ambities voor de toekomst weer. Deze visie gaat uit van de bestaande kracht van de kernen Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken onder de noemer 'Ontwikkelen, koesteren, verwelkomen'.

De belangrijkste pijler van de structuurvisie is de keuze voor drie herkenbare en door het landschap met elkaar verbonden woonplaatsen met elk hun eigen cultuur en samenleving. Verrommeling wordt zoveel mogelijk tegengegaan en na de ontwikkeling van de nieuwe bedrijventerreinen op bestaande bedrijventerreinen ruimte voor nieuwe bedrijvigheid geboden door herstructurering.

De stedelijke identiteit van de gemeente moetversterkt worden door de vestiging van bovenlokale bedrijven langs de A28 te bundelen en de vestiging van andere bedrijven op de nieuwe bedrijventerreinen (De Flier en Arkerpoort) te bundelen

Het plangebied ligt binnen de stedelijke rand van de kern Hoevelaken. Het plangebied is op de visiekaart voor Hoevelaken eveneens aangewezen als ontwikkellocatie voor een uitbreiding van bedrijventerrein Horstbeek. Daarmee past dit bestemmingsplan in de beleidslijn die de gemeente in de Structuurvisie heeft uiteengezet.

afbeelding "i_NL.IMRO.0267.BP0045-0002_0007.png"

Afbeelding: het plangebied ligt binnen de stedelijke rand van de kern Hoevelaken (rode lijn onderaan de afbeelding tegen de Rijksweg A1 aan)

afbeelding "i_NL.IMRO.0267.BP0045-0002_0008.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0267.BP0045-0002_0009.png"

Afbeelding: visiekaart Hoevelaken (middenonder ontwikkellocatie uitbreiding bedrijventerrein Horstbeek)

Welstandsnota (2004)

In deze nota wordt vastgelegd hoe het welstandstoezicht in de gemeente Nijkerk is geregeld. Deze nota geeft tevens uitgangspunten en criteria voor het welstandsoordeel. Het gemeentebestuur wil met deze nota een belangrijke stap zetten naar modernisering en vermaatschappelijking van het welstandstoezicht.

Het doel van het welstandstoezicht is om een bijdrage te leveren aan de schoonheid en de aantrekkelijkheid van de (bebouwde) omgeving. Door het opstellen van welstandsbeleid kan de gemeente in alle openheid een effectief en inzichtelijk welstandstoezicht inrichten en opdrachtgevers en ontwerpers in een vroeg stadium informeren over de criteria die bij de welstandsbeoordeling een rol spelen.

Er zijn voor Nijkerk algemene welstandscriteria opgesteld die bestaan uit een kwaliteitskader en een ruimtelijk kader. Deze algemene welstandscriteria vormen een vangnet voor die gevallen waarin de overige criteria niet toereikend zijn.

Voor het plangebied wordt een afzonderlijke beeldkwaliteitparagraaf opgesteld. Deze paragraaf komt in de plaats voor de algemeen geldende regels. De beeldkwaliteitparagraaf is als onderdeel opgenomen in paragraaf 3.3.

Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan (GVVP)

Het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan (GVVP) is vastgesteld op 26 mei 2011. De ambitie van de gemeente luidt als volgt: "Nijkerk heeft de ambitie om goed en veilig bereikbaar te blijven via zowel de weg als het spoor voor haar bewoners en vanuit haar omgeving, waarbij de drie kernen ook de komende jaren onderling goed met elkaar verbonden blijven".

Het plangebied wordt aangesloten op de bestaande wegenstructuur van bedrijventerrein Horstbeek. Hiermee wordt voorkomen dat verkeer gebruik zal maken van sluiproutes door het buitengebied ten oosten van het plangebied.

Beleidsnota cultuurhistorie

Deze Beleidsnota heeft als belangrijkste doel het bieden van een kader waarbinnen het toekomstige cultuurhistorische beleid in de gemeente kan worden uitgezet. Op basis van het hierin uiteengezette beleid zullen meerdere cultuurhistorische projecten worden opgezet. In de nota worden de ontwikkelingsgeschiedenis en de belangrijkste cultuurhistorische kenmerken en waarden binnen de gemeente beschreven. Hieruit komen de speerpunten voor het cultuurhistorische beleid naar voren.

Deze speerpunten hebben geen betrekking op het voorliggende plangebied.

Beleidsvisie externe veiligheid

Samen met de andere Gelderse gemeenten is naar aanleiding van het aangescherpte Rijksbeleid een Programma Uitvoering Externe Veiligheid opgesteld waarin is afgesproken dat elke gemeente eind 2010 uitvoering kan geven aan haar wettelijke taak. De beleidsvisie externe veiligheid voorziet hierin.

De beleidsvisie heeft als doel het in evenwicht brengen van het spanningsveld tussen de aanwezigheid van risicobronnen enerzijds, en de wens tot ruimtelijke ontwikkeling/intensivering anderzijds. De gemeentelijke inzet is gericht op het bieden van een veilige leefomgeving aan haar inwoners. De beleidsvisie is een aanzet om tot een uitvoeringspraktijk te komen waarin externe veiligheid die plaats krijgt die het verdient. De beleidsvisie dient als leidraad bij het maken van ruimtelijke plannen, zoals bestemmingsplannen.

Uit een risico inventarisatie die voor deze beleidsvisie is uitgevoerd blijkt dat zich in en nabij het plangebied een gasleiding bevindt. Ook vindt vervoer van gevaarlijke stoffen plaats over zowel de weg als het spoor. Deze bronnen veroorzaken geen belemmeringen voor het plangebied. In paragraaf 4.1.4. wordt dit nader toegelicht.

Beleidsregel Binnensport op bedrijfsterreinen

De gemeente Nijkerk is in de afgelopen jaren verschillende keren 'geconfronteerd' met verzoeken van ondernemingen om bedrijfspanden op bedrijventerreinen te mogen gebruiken ten behoeve van binnensport, zoals voor sportscholen en fitnesscentra. Om voor dergelijke verzoeken eenduidig beleid te hebben zijn in 2005 door de gemeente Nijkerk "beleidsregels voor binnensport op bedrijfsterreinen opgesteld. In deze beleidsregels wordt binnensport onder bepaalde voorwaarden mogelijk gemaakt op bedrijfsterreinen.

Grotere binnensportvoorzieningen kunnen als een bedrijfsmatige activiteit worden aangemerkt. Voor grotere binnensportvoorzieningen kunnen bedrijfsterreinen een aantrekkelijke locatie bieden, mits kan worden voldaan aan de in de beleidsregels voor binnensport op bedrijventerreinen gestelde voorwaarden.

Omdat de vestiging van binnensport op bedrijfsterreinen aan bepaalde voorwaarden moet voldoen, is een toetsingsmoment nodig. Daarom wordt binnensport niet als recht, maar door middel van het verlenen van een afwijking (omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.1 lid 1 van de Wabo voor de in die bepaling onder c genoemde activiteit) van dit bestemmingsplan geregeld. De voorwaarden voor het verlenen van de omgevingsvergunning zijn in de planregels van dit bestemmingsplan opgenomen.

Beleidsregel detailhandel op bedrijventerreinen

Onder invloed van onder andere de opkomst van internet en de behoefte aan schaalvergroting bij ondernemers ontvangt de Gemeente Nijkerk steeds vaker verzoeken om mee te werken aan detailhandel op bedrijventerreinen. Geldende bestemmingsplannen laten detailhandel op dergelijke locaties vrijwel nooit toe. Om op vestigingsverzoeken gefundeerd te kunnen reageren heeft de gemeente Nijkerk de beleidsregel detailhandel op bedrijventerreinen opgesteld.

De gemeentelijke beleidsregel is gebaseerd op het provinciaal en reeds vigerend gemeentelijk beleid. In de beleidsregel zijn uitgangspunten opgenomen waarbij de vestiging van detailhandel op bedrijventerreinen rekening meegehouden moet worden. Het betreft hier enkele algemene uitgangspunten maar ook specifiek uitgangspunten voor:

  • detailhandel in volumineuze goederen;
  • grootschalige detailhandel;
  • internetdetailhandel;
  • ondergeschikte detailhandel.

Voorzover de uitgangspunten een ruimtelijke relevantie hebben zijn deze verwerkt in dit bestemmingsplan. Binnen de bedrijventerreinbestemming is met inachtneming van bepaalde voorwaarden de vestiging van detailhandel mogelijk gemaakt.

Landschapsontwikkelingsplan Nijkerk (2005)

Het door de gemeenteraad vastgestelde Landschapsontwikkelingsplan van de gemeente Nijkerk heeft een visie op hoofdlijnen opgenomen, genaamd "De rode draad".

Hierin zijn een viertal aanknopingspunten opgenomen die van belang zijn voor de gemeente, namelijk:

  • 1. Versterken van de drie aanwezige landschapstypen in Nijkerk.
  • 2. Versterken en beleefbaar maken van het cultuurhistorische erfgoed.
  • 3. Behoud en versterken van de natuurparels van Nijkerk.
  • 4. Uitbreiden recreatief netwerk en benutten kansen op recreatief vlak.

Eén van de aanbevelingen in het landschapsontwikkelingsplan is het versterken, behouden en uitbreiden van de landschappelijke kwaliteiten. De snelweg vormt een barrière richting de polder. Ook de bedrijventerreinen zorgen voor een harde stadsrand.

De overgang van bebouwd naar onbebouwd bepaalt in grote mate de beleving van het landelijk gebied aan de stadsrand en de toegankelijkheid van de stad naar het buitengebied. Bij de overgangen van stad naar buitengebied spelen infrastructuur, stedenbouw en landschapstype een grote rol. Om een voorbeeld te noemen: de A1 bij Hoevelaken zorgt ervoor dat het landschap aan de zuidzijde nauwelijks beleefd wordt. Ook is daar het landelijk gebied nauwelijks toegankelijk. Aan de noordzijde van Hoevelaken kan het landschap beter beleefd worden door de structuur van het landschap die als het ware insteekt in de stad. Dit soort overgangen zijn waardevol en het is dan ook gewenst overgangen te verbeteren om zo het landelijk gebied beter beleefbaar te maken.

Het LOP heeft tot doel om de zuidzijde van Hoevelaken te verzachten door strategisch geplaatste beplantingen. Dit zijn bij voorkeur gebiedseigen en landschappelijke beplantingen. In dit bestemmingsplan is rekening gehouden met beplanting aan deze zuidzijde van het bedrijventerrein.

Milieubeleidsplan 2009 - 2012 van de gemeente Nijkerk

Het Milieubeleidsplan 2009-2012 is de opvolger van het Milieubeleidsplan 2004-2007 en is op 28 mei 2009 door de gemeenteraad vastgesteld. Met dit Milieubeleidsplan stelt de gemeenteraad de kaders van het milieubeleid voor de komende periode vast en brengt zij accenten aan die zij belangrijk vindt.

Het milieubeleidsplan 2009-2012 is integraal en in samenhang met andere beleidsterreinen opgesteld. Het accent ligt op duurzame ontwikkelingen en de aanpak van hardnekkige milieuproblemen. De nadruk ligt op een gezonde veilige leefomgeving, met een eigen verantwoordelijkheid voor bedrijfsleven en burgers. Door de kredietcrisis is de aandacht vooral ook gericht op duurzame energie en samenleving. Het milieubeleid anticipeert op wetgeving en recente ontwikkelingen.

Het Milieubeleidsplan kent vier speerpunten namelijk klimaat, leefbaarheid, duurzaamheid en verantwoordelijkheid. Binnen de vier speerpunten zijn subthema's ondergebracht. De gemeente zet bijvoorbeeld in op energiebesparing en duurzame energie, op duurzaam ruimtegebruik en duurzaam bouwen als antwoord op de klimaatvraagstukken. Daarnaast zijn duurzame relaties tussen burgers, ondernemers, de maatschappelijke organisatie en de regiopartner belangrijk om uitvoering te geven aan dit plan.

Daarnaast werkt de gemeente aan het bewaken, behouden en verbeteren van de kwaliteit van het water, de lucht, de bodem, het landschap en de natuur en het verminderen van afval en het veilig maken en houden van de omgeving. Kort samengevat; de kwaliteit van de Nijkerkse leefomgeving.

Dit bestemmingsplan veroorzaakt geen verslechtering van de hierboven beschreven doelen voor de leefomgeving.

Waterplan 2005-2030

Het waterplan Nijkerk is gezamenlijk opgesteld door de gemeente Nijkerk, het Waterschap Vallei & Eem en het Waterschap Veluwe. In het waterplan geven de gemeente en de waterschappen hun gezamenlijke visie op de toekomst van het water in Nijkerk. Deze visie is uitgewerkt tot een uitvoeringsprogramma met maatregelen voor de periode 2007- 2011. De visie geeft aan de hand van een zestal thema's aan hoe het watersysteem er op lange termijn uit moet zien en bevat doelstellingen voor de lange, middellange en korte termijn:

  • samenwerken aan water en ruimte

De samenwerking tussen gemeente en waterschap zal op het gebied van ruimtelijke ontwikkelingen worden verbeterd. Zo zal er genoeg ruimte voor water gerealiseerd moeten worden in de uitbreidingsgebieden en worden er afspraken gemaakt over de uitvoering van de watertoets;

  • voort met afkoppelen

Afkoppelen van hemelwater geldt voor gebouwen en verhard oppervlak, waardoor het riool niet onnodig wordt belast met regenwater. Nijkerk heeft al vrij veel ervaring met afkoppelen in bestaand stedelijk gebied. De gemeente en waterschap gaan aangeven wanneer en onder welke randvoorwaarden er dient te worden afgekoppeld. Ook worden particulieren en bedrijven beter betrokken bij afkoppelen;

  • aanpak grondwaterproblematiek

De gemeente zal de komende jaren onder andere een actievere rol gaan spelen bij het oplossen van grondwateroverlast in stedelijk gebied;

  • verbeteren waterkwaliteit en ecologie

De gemeente en de waterbeheerders willen extra aandacht besteden aan het verbeteren van de lokale waterkwaliteit. Het streven is bijvoorbeeld om ca. 50% van de oevers van een nieuwbouwwijk natuurvriendelijk in te richten;

  • bevorderen gebruik en beleving van water

Water dat goed wordt ingericht, is aantrekkelijk om naar te kijken, langs te wandelen en te fietsen, of in te spelen. Het kan een kwaliteit toevoegen aan de woon- of werkomgeving. Het beheer en onderhoud van watergangen wordt geïntensiveerd, daarbij is de intentie om daar waar mogelijk samen te werken met scholen. De mogelijkheden voor extensieve vormen van recreatie op en langs het water (zoals kanoën, wandelen, fietsen) worden, waar mogelijk, uitgebreid;

  • water en vuur

De brandweer heeft actief meegewerkt aan het waterplan Nijkerk zodat het water ook als bluswatervoorziening gebruikt kan worden.

Voor dit bestemmingsplan is een waterparagraaf opgenomen in hoofdstuk 4. Hierin is opgenomen welke waterhuishoudkundige thema's relevant zijn voor het plangebied en op welke manier daarmee wordt omgegaan in het plan.