direct naar inhoud van 6.2 Maatschappelijk uitvoerbaarheid
Plan: De Flier
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0267.BP0042-0003

6.2 Maatschappelijk uitvoerbaarheid

6.2.1 Overleg conform artikel 3.1.1. Bro

In het kader van het wettelijke verplichte overleg op grond van artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening is met diverse partijen in een vroeg stadium vooroverleg gevoerd. Daarnaast is het voorontwerp van het bestemmingsplan voorgelegd aan de gebruikelijke partners, waaronder de provincie Gelderland, Ministerie van Infrastructuur en Milieu (Rijkswaterstaat), de Gasunie, het Waterschap en de gemeente Amersfoort. In onderstaande tekst zijn de hoofdlijnen van de verschillende vooroverlegreacties samengevat en indien van toepassing voorzien van een reactie.

Gasunie
De Gasunie wil graag dat binnen de bestemming "Leiding - Gas" onder artikel 7.4.1, sub f. de tekst "het planten van diepwortelende en/of hoogopgaande beplanting" wordt gewijzigd in "het aanbrengen en rooien van diepwortelende en/of hoogopgaande beplanting". Verder geeft het plan geen aanleiding tot het maken van opmerkingen.

Reactie:
Het betreffende artikel is gewijzigd conform het bovengenoemde voorstel.

Gemeente Amersfoort
In de reactie op de concept Structuurvisie Nijkerk/Hoevelaken 2030 heeft de gemeente Amersfoort geuit dat de plannen voor het bedrijventerrein De Flier een zorgpunt is in verband met de oppervlakte aan netto bedrijventerrein voor opvang uit de regio Amersfoort. In een reactie hierop heeft u aangegeven dat monitoring in de komende jaren moet uitwijzen hoe de feitelijke invulling zich verhoudt tot de inschatting op de lange termijn en dat vooralsnog niet meer dan 31 ha (De Flier en Arkerpoort) in ontwikkeling wordt gebracht. Het voorontwerpbestemmingsplan is in lijn hiermee.

In de toelichting staat dat aan de zuidzijde van het bedrijventerrein de overgang naar de groene buffer en het agrarisch gebied van belang is. Op de verbeelding wordt het terrein aan deze zijde begrensd door de bestemming Water en niet tevens door de bestemming Groen.

Voor het overige geeft het voorontwerpbestemmingsplan geen aanleiding voor een reactie uit het oogpunt van ruimtelijke ordening.

Reactie:
In het concept van het bestemmingsplan dat voor vooroverleg is verzonden is aan de zuidzijde inderdaad nauwelijks de bestemming Groen aanwezig. Inmiddels is de verbeelding op dit punt aangepast. Aan de zuidzijde wordt het plan begrensd door een combinatie van gronden met de bestemming Water en de bestemming Groen. Dit gebied maakt samen onderdeel uit van een overgangsgebied naar de groene buffer en kan worden ingericht met groenvoorzieningen, water en natuurvriendelijke oevers.

Provincie Gelderland
Het plangebied is gelegen in de zoekzone werken. Het provinciale beleid voor zoekzones is opgenomen in de structuurvisie en in de streekplanuitwerking "Zoekzones stedelijke functies en landschappelijke versterking". De zoekzones zijn bedoeld als ruimtelijke reservering voor de behoefte aan stedelijke functies. Voor een geringe verschuiving van de zoekzone verstedelijking is op 7 maart 2012 door GS een ontheffing verleend. Het vorengenoemd beleid is goed verwerkt in het plan.

Het provinciale beleid voor bedrijventerreinen en werklocaties is vastgelegd in de gelijknamige structuurvisie. Bestemmingsplannen moeten passen binnen het zogenaamde Transatlantic marktscenario en binnen de regionale afspraken. Verder dient in de toelichting van bestemmingsplannen de ruimtebehoefte, zoals aangegeven conform de afspraken in het Regionaal Programma Bedrijventerreinen (RPB) gemotiveerd te worden, zowel kwantitatief als kwalitatief. Daarnaast dient de wijze van implementatie van de SER-ladder voor bedrijventerreinen en kantoren te worden aangegeven in de toelichting van het bestemmingsplan.

Het vorengenoemde beleid is goed verwerkt in het plan en de Flier is opgenomen in de RPB Foodvalley. Deze is evenwel op het moment van opstellen van dit advies nog niet vastgesteld door GS. De verwachting is evenwel dat dit op korte termijn zal gebeuren. U zult hierover nog worden geïnformeerd. Gelet op de provinciale belangen dient u de terinzagelegging van het ontwerp opnieuw aan de provincie kenbaar te maken.

Reactie:
Op verschillende momenten is overleg geweest met de provincie Gelderland en er is overeenstemming over de locatie en begrenzing van het bedrijventerrein. De definitieve vaststelling van het RPB wordt met belangstelling tegemoet gezien. Inmiddels is het RPB op 10 juli 2012 vastgesteld.

Rijkswaterstaat
Vanuit de verantwoordelijkheden van Rijkswaterstaat bestaat geen aanleiding voor een inhoudelijke reactie.

Reactie:
Een inhoudelijke reactie is niet van toepassing.

Waterschap Veluwe
Het bestemmingsplan omschrijft de uitgangspunten en kaders ten aanzien van de waterhuishouding. Inhoudelijk wordt verwezen naar het later verstuurde waterhuishoudingsplan. De uitgangspunten zoals omschreven in het bestemmingsplan zijn in overeenstemming met ons beleid. Wanneer de onderbouwing ten aanzien van het watersysteem in het waterhuishoudingsplan beoordeeld is en bij het bestemmingsplan wordt gevoegd, zijn wij akkoord met het bestemmingsplan. Wij streven ernaar het waterhuishoudingsplan binnen de termijn van inzage te beoordelen.

Reactie:
Op verschillende momenten is met het waterschap (voor)overleg geweest over het bestemmingsplan en de planuitwerking is in lijn met deze gesprekken uitgevoerd. De uitwerking in het waterhuishoudingsplan is vervolgens separaat naar het Waterschap Veluwe verzonden en tevens bij het bestemmingsplan als bijlage toegevoegd. Mocht er tijdens de termijn van inzage nog een inhoudelijke opmerkingen zijn ten aanzien van dit waterhuishoudingsplan, dan kan dit hierin nog verwerkt worden.

Conclusie
Op basis van de ingebrachte vooroverlegreacties is het bestemmingsplan op onderdelen aangepast. Het overleg en de uitgebrachte adviezen geven voldoende aanleiding om het bestemmingsplan als ontwerp ter inzage te leggen.