Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Sportweg, Hoevelaken
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0267.BP0038-0003

3.7 Geluid

De Wet geluidhinder (Wgh) heeft tot doel mensen te beschermen tegen geluidsoverlast ten gevolge van weg-, spoorweg- of industrielawaai. Op basis van deze wet dient bij het opstellen van het bestemmingsplan dan ook aandacht te worden geschonken aan het aspect "geluid".
 
Wegverkeerslawaai
Conform de Wet geluidhinder is het noodzakelijk akoestisch onderzoek te doen als nieuwe geluidsgevoelige bebouwing (zoals woningen, scholen, ziekenhuizen en verpleeghuizen) of bij een uitbreiding van dergelijke bestemmingen binnen de geluidszone van een weg worden gesitueerd.
Voor het akoestisch onderzoek zijn daarbij alleen de wegen relevant waar een maximum snelheid van 50 km/uur of meer geldt. Voor 30 kilometer zones hoeft conform artikel 74, lid 2 van de Wet geluidhinder geen akoestisch onderzoek te worden verricht. De geluidszone voor 50 km/uur wegen (1 of 2 rijstroken) is ingevolge de Wet geluidhinder 200 meter. Voor 50 km/uur wegen met meer dan 3 rijstroken geldt 350 meter.
 
De voorkeurgrenswaarde voor het wegverkeerslawaai bedraagt 48 dB. Als de geluidbelasting op gevels van nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen hoger is dan 48 dB moet worden onderzocht of maatregelen getroffen kunnen worden om de geluidbelasting te verminderen. Het bouwbesluit vereist tevens dat woningen moeten worden geïsoleerd tot een binnenwaarde van 33 dB.
  
Spoorweglawaai en industrielawaai
In de Wet geluidhinder is ook een zonering geregeld rond spoorwegen. Het plangebied ligt echter buiten een geluidszone voor spoorlijnen. Het plangebied ligt eveneens buiten een geluidszone voor industrielawaai.
 
Planspecifiek
In opdracht van gemeente Nijkerk is een akoestisch onderzoek verricht naar de geluidsbelasting in het plangebied ten gevolge van de omliggende wegen en de basisschool ten zuiden van de planlocatie. Het akoestisch onderzoek is als bijlage 1 bij dit bestemmingsplan gevoegd.
 
De doelstelling van het onderzoek is tweeledig.
  1. Het bepalen van de geluidsbelasting op de gevels ten gevolge van het wegverkeer op de omliggende 30 km/uur wegen en de A1 en deze te toetsen aan de grenswaarden in de Wet geluidhinder.
  2. Het bepalen van de geluidsbelasting ten gevolge van de basisschool en deze te toetsen aan het Besluit algemene regels voor inrichting milieubeheer.
Alleen de afzonderlijke geluidsbelasting als gevolg van de Sportweg bedraagt meer dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB uit de Wet geluidhinder. De geluidsbelasting veroorzaakt door de Sportweg vormt geen knelpunt vanuit de Wet geluidhinder. Omdat het een 30 km/uur weg betreft is het niet noodzakelijk om een hogere grenswaarde aan te vragen. Verder is er geen sprake van een geluidsbelasting + 5 dB boven de voorkeursgrenswaarde. Op basis van het gemeentelijke beleid zijn er dan geen aanvullende maatregelen noodzakelijk.
 
Wel dient in het kader van de Wet ruimtelijke ordening door de gemeente overwogen te worden of sprake is van een acceptabel geluidsniveau waarbij rekening gehouden kan worden met de cumulatieve geluidsbelasting. Uit de berekeningsresultaten volgt dat de cumulatieve geluidsbelasting ten gevolge wegverkeer op de nultredenwoningen maximaal 54 dB, bij het appartementencomplex maximaal 56 dB en bij de intramurale voorzieningen maximaal 54 dB bedraagt.
In het document ‘Beleidsregels Hogere grenswaarden Wet geluidhinder gemeente Nijkerk’ is een voorstel van voorwaarden opgenomen voor de beoordeling van onaanvaardbare geluidsbelasting. Samenvattend kan worden geconcludeerd dat volgens het gemeentelijke document ‘Beleidsregels Hogere grenswaarden Wet geluidhinder gemeente Nijkerk’ geen sprake is van een onaanvaardbare geluidshinder als gevolg van de gecumuleerde geluidsbelasting van wegverkeerslawaai.
 
Op de posities bij de nultredenwoningen en het appartementengebouw, waar de gecumuleerde geluidsbelasting meer dan 53 dB bedraagt, dient rekening te worden gehouden met mogelijke noodzakelijke aanvullende gevelmaatregelen. De reden hiervoor is dat de in het Bouwbesluit gestelde eisen ten aanzien van het binnenniveau (gebruiksfunctie 1b ‘andere woonfunctie’, grenswaarde 33 dB) gewaarborgd dienen te zijn bij de aanvraag van de bouwvergunning). Voor de intramurale zorgwoningen is een strengere eis van het binnenniveau van toepassing. De
intramurale voorzieningen vallen onder gebruiksfunctie 4b (‘andere gezondheidszorgfunctie’). De eis voor het binnenniveau als gevolg van weg- of spoorweglawaai bedraagt hier 28 dB. Bij een cumulatieve geluidsbelasting van 48 dB of meer zijn in dit geval mogelijk aanvullende gevelmaatregelen nodig. De minimale gevelweringseis vanuit het Bouwbesluit bedraagt 20 dB, dit betekent dat bij een gecumuleerde geluidsbelasting tot 48 dB de binnenwaarde van 28 dB sowieso gewaarborgd is. Daarboven zijn mogelijk aanvullende voorzieningen noodzakelijk. Dit is echter afhankelijk van de gevelopbouw.
Ten behoeve van de bestemmingsplanwijziging is nader onderzoek niet noodzakelijk, wel dient hier rekening mee te worden bij het opstellen van de bouwaanvraag. Aanbevolen wordt om bij de inrichting en constructie van de binnenruimten rekening te houden met de geluidsoverdracht tussen de ruimten onderling.
 
De optredende geluidsniveaus als gevolg van stemgeluid van spelende kinderen op het buitenplein van de school zijn uitgesloten in de beoordeling volgens het Activiteitenbesluit. In het kader van een goede ruimtelijke onderbouwing zijn de optredende geluidsniveaus wel inzichtelijk gemaakt. De geluidsbelasting op de gevels van de aangrenzende nultredenwoningen bedraagt maximaal 60 dB(A) en het piekgeluidsniveau 79 dB(A). Het stemgeluid van de spelende kinderen in de pauzes is maatgevend. Dit is boven de grenswaarde van 50 dB(A) uit het Activiteitenbesluit.
 
Het akoestisch onderzoek toont aan dat een erfafscheiding van 3 meter de geluidsbelasting terug zou brengen tot 50 dB(A). Een erfafscheiding van deze hoogte stuit echter op bezwaren van stedenbouwkundige, landschappelijke en financiële aard:
  • Een scherm van 3 meter leidt tot forse schaduwwerking in de tuinen van de woningen waarbij de schermen tevens dienen als erfafscheiding
  • Een erfafscheiding van 3 meter is onevenredig veel groter dan een reguliere erfafscheiding (1,80 tot 2 meter), waardoor de belevings- en gebruikswaarde van de betreffende tuinen achter de erfafscheiding zal afnemen
  • Woningen met erfafscheidingen van 3 meter hoogte passen niet in het karakter van de omgeving en een scherm van 3 meter hoogte is in dat kader stedenbouwkundig en architectonisch ongewenst
  • De sociale veiligheid van de omgeving is in het geding, aangezien er vanuit de eerste verdieping van de te realiseren woningen niet of nauwelijks is te bezien wat er achter de erfafscheiding van 3 meter afspeelt
  • De verkoopbaarheid van de woningen wordt op basis van bovenstaande punten negatief beïnvloed
  • De kosten van een scherm van 3 meter hoogte staan niet in verhouding tot de kosten van een scherm van 2,2 meter aangezien de constructiekosten sterk zullen stijgen bij grotere bouwhoogten in verband met een zwaardere fundering
  • Door het realiseren van een benodigde (relatief) zware fundering/constructie is de kans op het beschadigen van nabijgelegen waardevolle bomen sterk aanwezig
  • Het plaatsen van het scherm op een alternatieve locatie is onwenselijk omdat:
    • Indien het scherm in de groenstrook tussen de woningen en de school komt te staan de waardevolle bomen moeten verdwijnen
    • Indien het scherm op de erfgrens van de school (grens speelplein) er naast het scherm nog een erfafscheiding gebouwd moet worden en daardoor een ‘loze’ ruimte tussen het scherm en de erfafscheiding wat vanuit het oogpunt van stedenbouw en sociale veiligheid onwenselijk is
 
Daarnaast moet in ogenschouw worden genomen dat de maatgevende geluidsniveaus als gevolg van de school worden veroorzaakt door stemgeluid van spelende kinderen op het schoolplein. De geluidsniveaus treden alleen op in de dagperiode en niet in de avond- en nachtperiode. De conclusie is dat door een 2,2 meter hoge erfafscheiding een aanvaardbaar geluidsniveau wordt bereikt van maximaal 53 dB(A).