Ten behoeve van de herontwikkeling blijft de bestaande verkeersstructuur gehandhaafd. Wel zal een nieuwe erfontsluitingsweg worden aangelegd ten behoeve van de nieuwe woongebouwen.
Bij de herontwikkeling wordt het parkeren op verschillende manieren opgelost. Bij de appartementen en het zorgcluster wordt geparkeerd in zogenaamde 'parkeerkoffers', aangevuld met enkele langsparkeervakken. Bij de nultredenwoningen wordt geparkeerd op eigen terrein met parkeervakken in de openbare ruimte voor bezoekers.
- De nultredenwoningen hebben een parkeernorm van 1,9 parkeerplaats per woningen. Aangezien er maximaal 20 nultredenwoningen worden gerealiseerd, betekent dit 20 parkeerplaatsen op eigen terrein en 18 parkeerplaatsen in de openbare ruimte. De totale parkeerbehoefte bedraagt 38 parkeerplaatsen.
- De parkeernorm voor de intramurale voorzieningen bedraagt 0,7 parkeerplaats per woonunit. Er worden 24 intramurale woonunits gerealiseerd, wat een parkeerbehoefte van 16,8 parkeerplaatsen met zich meebrengt.
- De parkeernorm voor de voorziene appartementen bedraagt 1,7 parkeerplaats per woning. Er worden maximaal 24 appartementen gerealiseerd, wat een parkeerbehoefte van 40,8 parkeerplaatsen betekent.
De totale parkeerbehoefte van alle voorziene functies bedraagt 95,6 parkeerplaatsen. In het plangebied zullen in totaal 108 parkeerplaatsen gerealiseerd worden:
- 20 parkeerplaatsen op eigen terrein bij de nultredenwoningen;
- 40 parkeerplaatsen in parkeerkoffers rondom het appartementengebouw;
- 25 parkeerplaatsen aan de oostzijde van de intramurale zorgvoorzieningen;
- 23 parkeerplaatsen in de vorm van langsparkeren in de openbare ruimte.
De overcapaciteit van 12 parkeerplaatsen in het plangebied is voor een deel nodig om te voorzien in de parkeerbehoefte van het bestaande woonzorgcomplex Stoutenborgh. Dit woonzorgcomplex bevat 50 wooneenheden met een parkeernorm van 0,7 parkeerplaatsen. Aan de voorzijde van het bestaande Stoutenborgh liggen 32 parkeerplaatsen. Dit betekent dat er nog drie parkeerplaatsen elders moeten liggen. Dit betreft de bestaande parkeerplaatsen tussen het bestaande Stoutenborgh en de nieuwe intramurale zorgvoorzieningen. Door het overschot van 12 parkeerplaatsen te verminderen met de drie benodigde parkeerplaatsen voor het bestaande Stoutenborgh is er nog altijd een overcapaciteit van 9 parkeerplaatsen.
De hoofdverkeersstructuur van het plangebied bestaat uit een lusvormige woonstraat die aan de westzijde aansluit op de bestaande kruising Van Zuylenlaan/Kyftenbeltlaan en aan de oostzijde op de kruising Sportweg/Koolmeeslaan. Aan de westzijde doorsnijdt de nieuwe ontsluitingweg de rij nultredenwoningen, waardoor de twee noordelijke woningen los komen te liggen van de overige woningen.
Door de voorziene herontwikkeling zal het verkeer in de bestaande wijk gaan toenemen. In het voorjaar van 2010 zijn in dit kader bij een aantal wegen rondom het plangebied verkeerstellingen uitgevoerd om de bestaande verkeersdruk te bepalen. Omdat ten tijde van het opstellen van het rapport ‘Verkeerseffecten ruimtelijke ontwikkeling Sportweg’ (d.d. 6 september 2010) van verkeersadviesbureau BVA nog niet precies bekend was hoe de ontsluiting van en de infrastructuur in het plangebied zou worden vormgegeven, is in dit rapport een aanname gedaan voor de verkeerseffecten. In het rapport van BVA wordt beschreven dat de wegen rondom het plangebied kunnen worden beschouwd als zogenaamde erftoegangswegen type II. Kenmerk voor dit type wegen is dat de verkeersintensiteit bij voorkeur niet boven de 2.500 mvt/etmaal komt en dat er sprake is van het mengen van fiets- en gemotoriseerd verkeer op dezelfde rijbaan. Uit verkeerstellingen blijkt dat de werkdagintensiteit van de Sportweg en Van Lyndenlaan zo’n 550 mvt respectievelijk 500 mvt bedraagt. De toekomstige etmaalintensiteit zal conform de uitgangspunten die in het rapport van BVA gebruikt worden maximaal zo’n 800 mvt bedragen. Dit is ruim beneden de 2500 mvt die als bovengrens geldt bij erftoegangswegen type II.
Om een nog specifieker beeld te kunnen schetsen van de toename van de verkeersintensiteit is ten behoeve van het akoestisch onderzoek een nadere onderbouwing van de verkeersprognose opgesteld. Deze is te vinden in bijlage 1 van het ‘Akoestisch onderzoek herontwikkeling Telstar-terrein’ (bijlage 3 van de toelichting van het bestemmingsplan). De verkeersintensiteiten die per weg zijn benoemd, zijn afkomstig uit het verkeersmodel van adviesbureau DHV dat in 2011 is opgeleverd. In dit verkeersmodel zijn diverse zeker zijnde ontwikkelingen in en rondom de Gemeente Nijkerk in het algemeen, en de geplande herontwikkeling op het terrein aan de Sportweg in het bijzonder, opgenomen. Op basis van deze gegevens en de voorziene autonome groei van het autoverkeer is vervolgens de etmaalintensiteit voor het jaar 2023 bepaald. De conclusie was wederom dat de intensiteit op de omliggende straten als de Sportweg, Van Lyndenlaan en Kyftenbeltlaan ruim beneden de 2.500 mvt/etmaal ligt. Geconcludeerd kan worden dat de geprognosticeerde verkeersintensiteiten niet tot een onacceptabele verkeerssituatie in de omgeving leiden.