Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Sportweg, Hoevelaken
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0267.BP0038-0003

2.4 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Nijkerk (2011)
De gemeente Nijkerk heeft een nieuwe structuurvisie. De structuurvisie geeft in grote lijnen aan welke plannen de gemeente Nijkerk heeft voor de inrichting van de ruimte in de komende jaren met de blik gericht op 2030. Het is een grove schets die de gemeente in de komende jaren verder wil intekenen en inkleuren.
 
Voor Hoevelaken geldt dat dit een kern is met een sterke gemeenschap, goede voorzieningen en een
kleinschalige structuur die sterk verbonden is met zowel de groene omgeving als de stedelijke voorzieningen in Amersfoort en de Randstad. De bewoners waarderen de “dorpse sfeer” met goede voorzieningen. Hoevelaken is een forensendorp op een centrale plek in Nederland; wonen met stad en groen in de nabijheid. Relatief gezien zijn er veel hoog opgeleide bewoners waarbij onafhankelijkheid, creativiteit en comfort hoog in het vaandel staan. Veel bewoners geven aan in het dorp oud te willen worden, maar dan moeten de (zorg-)voorzieningen toereikend zijn! Zonder zorgvoorzieningen zullen ouderen hun heil in Amersfoort zoeken, zo werd duidelijk aangegeven tijdens het stadsdebat. De focus op Amersfoort en de rest van de Randstad voor werk, voorzieningen en vrienden vereist een goede bereikbaarheid van het dorp; per fiets, per OV en per auto. Hoevelaken heeft ook een behoorlijk aanbod aan werkgelegenheid en bedrijventerreinen.
 
Grootschalige nieuwbouw van woningen is niet gewenst: voor de nabijheid van het landschap is veel waardering in het gehele dorp. Daarom wordt gekozen voor een beperkt aantal inbreidingen gericht op specifieke doelgroepen zoals senioren. Specifieke aandacht gaat daarbij uit naar het versterken van voorzieningen op het gebied van zorg. Er wordt aan drie inbreidingslocaties in Hoevelaken gewerkt (locaties Weidelaan, Meerveldlaan en Telstar) en daarnaast wordt gekeken of ook andere locaties tot ontwikkeling kunnen worden gebracht.
 
Het toekomstbeeld is dat een individu zo lang mogelijk zelfstandig kan functioneren door een zo optimaal mogelijke combinatie van wonen, welzijn en zorg. De ontwikkeling van woonservicezones is in principe gericht op alle inwoners van de gemeente Nijkerk, maar heeft speciale aandacht voor de kwetsbare burgers. Woonservicezones worden doorontwikkeld in Hoevelaken, Nijkerkerveen en Nijkerk (Paasbos, Corlaer en Centrum). De (door)ontwikkeling van de woonservicezones levert een belangrijke bijdrage aan een gewaardeerde woonomgeving.
 
Vanwege de verbinding met en gerichtheid op Amersfoort is het afstemmen van voorzieningen binnen de kern Hoevelaken een blijvend aandachtspunt. Het is niet altijd noodzakelijk om alle voorzieningen in de kern Hoevelaken te hebben mits de bereikbaarheid van Amersfoort is gegarandeerd. Omgekeerd geldt ook dat voorzieningen in Hoevelaken bezoekers uit Amersfoort trekken. Dat geldt nu bijvoorbeeld voor het goed voorziene winkelcentrum. Op de lange termijn is beperkte woningbouwuitbreiding misschien nodig om de vitaliteit van het dorp te waarborgen en de kwaliteit van de voorzieningen op peil te houden. Ook omdat het percentage jongeren in Hoevelaken relatief laag is, kan een toevoeging van woningbouw voor deze doelgroep nodig zijn. Hiervoor geldt Middelaar Oost als zoeklocatie voor de lange termijn woningbouwopgave.
 
Dit bestemmingsplan kan worden gezien als een nadere uitwerking en verfijning van de structuurvisie. De uitgangspunten uit de structuurvisie, bijvoorbeeld voor de woonservicezones, zijn hierin overgenomen.
 
Visie voor Hoevelaken (bron: Structuurvisie 2011)
 
Woningmarktonderzoek 2010, Kaders voor ontwikkeling (2011)
De gemeente heeft in het kader van haar nieuwe structuurvisie onderzoek gedaan naar ontwikkelingen op de woningmarkt. Dit woningmarktonderzoek biedt zicht op de te verwachten kwantitatieve en kwalitatieve ontwikkeling van de woningbehoefte in Nijkerk en haar kernen.
  
Naar verwachting zal de bevolking van de gemeente Nijkerk de komende 20 jaar met zo’n 10% toenemen. Bevolkingskrimp, zoals dat in verschillende regio’s in Nederland alvoorkomt, lijkt hiermee de komende jaren voor Nijkerk niet aan de orde. Wel zal het tempo van de groei naar verwachting afnemen. Het aantal huishoudens zal de komende jaren naar verwachting met 19% toenemen. De belangrijkste oorzaak voor deze groei, naast de bevolkingsontwikkeling, is de gezinsverdunning als gevolg van de vergrijzing en de afname van het aandeel gezinnen. Vooral het aandeel senioren zal naar verwachting fors toenemen van 34% 55-plushuishoudens nu tot 44% in 2030. Het aantal gezinnen neemt juist af en het aantal jongeren blijft nagenoeg stabiel.
 
Voor Hoevelaken liggen marktrisico’s vooral bij eengezinswoningen in zowel koop als huur. Kansen liggen vooral bij grondgebonden nultredenwoningen en appartementen. Het bestemmingsplan biedt dan ook met name ruimte voor de bouw van dergelijke woningen.
 
Woonvisie 2005+ (2005)
De gemeenteraad van Nijkerk heeft op 15 december 2005 de integrale Ontwikkelingsvisie 2015-2030 voor de gemeente Nijkerk vastgesteld. Daarmee is richting gegeven aan de wijze waarop de gemeente in de komende decennia zal worden uitgebouwd. Een belangrijk thema daarin is de relatie tussen wonen, welzijn en zorg. De gemeente Nijkerk vindt dat het thema nader uitgewerkt moet worden in de woonvisie. In de woonvisie geeft de gemeente Nijkerk aan welke ambities zij voor de komende jaren heeft. Deze ambities zijn: 
  • vervullen van een regionale opvangfunctie, met behoud van kwaliteit;
  • vergroten van keuzemogelijkheden;
  • werken aan evenwichtige opbouw van de bevolking;
  • bouwen voor alle doelgroepen, in het bijzonder voor jongeren en senioren;
  • gemeente is regisseur.
De gemeente wil het mogelijk maken dat alle bevolkingsgroepen in de gemeente kunnen (blijven) wonen. Dit betekent dat er een divers woningaanbod moet worden gerealiseerd en dat de voorzieningen in de woonwijken van goede kwaliteit moeten zijn. Het is de bedoeling dat het mogelijk wordt voor alle leeftijden en  huishoudensamenstellingen om in de verschillende wijken en kernen, zolang mogelijk in de eigen woning en woonomgeving te kunnen blijven wonen. De woonvisie omschrijft onder andere een sterke vraag naar seniorenwoningen binnen de gemeente Nijkerk.
      
Welstand
Ter aanvulling op de gemeentelijke welstandsnota wordt voor onderhavig plangebied een apart beeldkwaliteitplan opgesteld.