Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Sportweg, Hoevelaken
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0267.BP0038-0003

2.3 Provinciaal beleid

Streekplan Gelderland (2005)
De provincie heeft haar ruimtelijk beleid vastgelegd in het Streekplan Gelderland 2005. Het is in september 2005 van kracht geworden en geldt nog steeds. Het streekplan verdeelt Gelderland ruwweg in drie soorten gebieden. Voor elk van deze gebieden is het beleid verschillend: 
  1. Het rode raamwerk: Hier moet vooral de verstedelijking van Gelderland plaatsvinden. Het gaat om de zogeheten stedelijke netwerken zoals de stadsregio Arnhem-Nijmegen.
  2. Het groen-blauwe raamwerk: In het groen-blauwe raamwerk geeft de provincie alle ruimte aan natuur. Verstedelijking is hier niet toegestaan, tenzij er een groot belang in het geding is. Het groene raamwerk omvat onder meer de Veluwe.
  3. Het multifunctionele gebied: Het staat gemeenten vrij zelf het ruimtelijk beleid voor multifunctionele gebieden te bepalen.
Onderhavig plangebied valt binnen bestaand bebouwd gebied. Binnen dit gebied ligt het accent van de provinciale beleidsambities op vernieuwing en het beheer en onderhoud van bestaand bebouwd gebied. De provincie Gelderland wil dat gestreefd wordt naar onder andere intensivering van het stedelijk grondgebruik, maar wel met behoud van karakteristieke elementen en zorgvuldig omgaan met open ruimten daarbinnen. Het voorliggende bestemmingsplan sluit aan bij deze ambitie.
    
Met de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening per 1 juli 2008 heeft het streekplan Gelderland 2005 de status van structuurvisie gekregen. De inhoud van het streekplan blijft voor de provincie de basis voor haar eigen optreden in de ruimtelijke ordening. 
     
Structuurvisie Gelderland
Hoe de provincie Gelderland de ruimte wil verdelen en gebruiken, staat in de algemene structuurvisie ruimtelijke ordening, voorheen het Streekplan Gelderland 2005. Daarnaast kan de provincie voor bepaalde aspecten van het ruimtelijk beleid een sectorale structuurvisie opstellen.

In de verplichte structuurvisie staan de hoofdlijnen van het provinciale ruimtelijke beleid. In dit opzicht is de structuurvisie te vergelijken met het huidige Streekplan Gelderland 2005. In de structuurvisie moet staan hoe het ruimtelijk beleid wordt gerealiseerd. Ook staan in de structuurvisie de instrumenten van de Wet Ruimtelijke Ordening (Wro) die hiervoor worden ingezet. De ontwikkeling die met dit bestemmingsplan mogelijk wordt gemaakt is niet in strijd met de provinciale belangen zoals omschreven in de Structuurvisie Gelderland
   
Ruimtelijke Verordening Gelderland (2010) 
Met een ruimtelijke verordening stelt de provincie regels aan bestemmingsplannen van gemeenten. De provincie richt zich hierbij op onderwerpen die van provinciaal belang zijn, zoals verstedelijking, natuur, nationale landschappen, water en glastuinbouw. Gemeenten krijgen op sommige terreinen meer beleidsvrijheid, terwijl ze op andere gebieden te maken krijgen met strikte provinciale richtlijnen.
 
Provinciale Staten hebben de Ruimtelijke Verordening Gelderland vastgesteld in december 2010 en de deze geldt sinds maart 2011. De regels in de verordening kunnen betrekking hebben op het hele provinciale grondgebied, delen of gebiedsgerichte thema's. Gemeenten moeten binnen een bepaalde termijn hun bestemmingsplan op deze regels afstemmen.
 
De voorschriften in de ruimtelijke verordening zijn gebaseerd op de provinciale structuurvisie (voorheen Streekplan Gelderland 2005), streekplanuitwerkingen en –herzieningen. De verordening is slechts een juridische vertaling van dit beleid, er is geen nieuw beleid aan toegevoegd. De beoogde planontwikkeling is niet in strijd met de verordening.