Plan: | 3e herziening Buitengebied 2009 Achterduijst 4 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0267.BP0025-0004 |
Voor het buitengebied van de gemeente Nijkerk heeft de gemeenteraad op 26 maart 2009 het bestemmingsplan Buitengebied Nijkerk 2009 vastgesteld. Het bestemmingsplan voorziet in een actueel, maar in beginsel conserverend, planologisch kader voor het buitengebied van de gemeente. In het vastgestelde plan zijn ten behoeve van mogelijke ontwikkelingen diverse (integrale) flexibiliteitsregelingen opgenomen die functieverandering, functieverbreding en bijvoorbeeld de uitbreiding of aanpassing van een agrarisch bouwperceel mogelijk maken. Aan een deel van de regelingen is goedkeuring onthouden waardoor het niet mogelijk is om middels een wijzigingsbevoegdheid planologisch toepassing te geven aan in het plan voorziene ontwikkelruimte die passend kan zijn in de geldende beleidskaders.
De beleidskaders zijn, voor zover relevant voor onderhavig bestemmingsplan, in de toelichting van het bestemmingsplan Buitengebied Nijkerk 2009 als volgt verwoord.
De ontwikkelingsmogelijkheden voor de agrarische bedrijven zijn voor wat betreft de uitbreiding van (reguliere) agrarische bouwpercelen gemaximaliseerd op 50% van de bestaande oppervlakte. Voor dergelijke ontwikkelingen dient wel vooraf rekening te worden gehouden met de mogelijke effecten op onder andere Natura-2000 gebieden. Daarnaast is het mogelijk om de begrenzing van een agrarisch bouwperceel te veranderen/verschuiven zonder dat daarbij de omvang toeneemt.
Bij ieder bestaand volwaardig agrarisch bedrijf wordt één bedrijfswoning toegestaan van 600 m³, tenzij er sprake is van tijdelijke inwoning waarbij dan 750 m³ is toegestaan of tenzij de bestaande inhoudsmaat groter is ten tijde van de ter visie legging van het bestemmingsplan. In de bouwvlakken is met de aanduiding “maximum aantal bedrijfswoningen” gegeven hoeveel bedrijfswoningen zijn toegestaan.
Inwoning is toegestaan in verband met sociale, verzorgings- of sociaal-economische redenen. De gehanteerde definitie voor inwoning is: "Wonen in een ondergeschikt deel van een woning als medegebruiker van het pand waarbij de gezamenlijke oppervlakte van de inwoonsituatie niet groter mag zijn dan 30% van de totale leefruimte van de woning". Het betreft geen recht maar een vrijstellingsmogelijkheid (ontheffing) waarbij nog een afweging plaats vindt op basis van voorwaarden. Hiervoor wordt verwezen naar de plantoelichting van het bestemmingsplan Buitengebied Nijkerk 2009.
In september 2005 heeft het college van Nijkerk het “Landschapsontwikkelingsplan” vastgesteld. Het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) geeft vanuit de landschappelijke invalshoek een beleidskader, van waaruit toekomstige ontwikkelingen in het buitengebied van Nijkerk mede getoetst kunnen worden en op basis waarvan met betrekking tot dergelijke ontwikkelingen keuzes kunnen worden gemaakt voor de komende 10 jaar. Het LOP dient met name als toetsingskader (vanuit de landschappelijke invalshoek) en een ontwikkelingskader.
Voor het gebied ten westen van de Rijksweg A28 en ten zuiden van de N 806 is de basisstrategie het ontwikkelen van beplantingsstructuur, behouden van gave delen en de ontwikkeling van een landschappelijk raamwerk als onderlegger voor stedelijke ontwikkelingen in het zoekgebied (niet van toepassing in het poldergebied).
Voor het polderlandschap is het beleid uit het LOP voor zover relevant als volgt samen te vatten: