Plan: | 3e herziening Buitengebied 2009 Achterduijst 4 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0267.BP0025-0004 |
Provinciale staten hebben op 15 december 2010 de Ruimtelijke Verordening Gelderland (RVG) vastgesteld. Hierin is het actuele beleid van de provincie verwoord ten aanzien van zowel de nationale landschappen als de waardevolle open gebieden.
In de RVG is aangegeven dat op basis van afspraken tussen Rijk en provincie op een bepaalde manier invulling zal worden gegeven aan Rijksbeleid ter zake van de Nationale landschappen. De Nationale landschappen overlappen in de provincie Gelderland voor een groot deel met de waardevolle landschappen.
Voor de waardevolle landschappen hebben Gedeputeerde Staten de kernkwaliteiten beschreven in de streekplanuitwerking “Kernkwaliteiten waardevolle landschappen” (2006). In deze uitwerking is voor elke WGR-regio een compositiekaart opgenomen waarop occupatie, infrastructuur en landschappelijke structuur gedifferentieerd is uitgewerkt. Voor elk waardevol landschap is daarnaast op kaart weergegeven welke kernkwaliteiten in welke deelgebieden voorkomen. De waardevolle open gebieden zijn apart in het streekplan opgenomen en vallen allemaal binnen waardevolle landschappen.
Provinciale Staten hebben in de Streekplanuitwerking 'Nationale landschappen' besloten om voor de Nationale landschappen geen eigen planologisch beleid vast te stellen. Binnen de Nationale landschappen geldt de afweging uit de Streekplanuitwerking 'Kernkwaliteiten Waardevolle landschappen'. Voor de verschillende beleidscategorieën binnen een Nationaal landschap is een afwegingsformule opgesteld. Specifiek voor het plangebied geldt categorie C. Dat is 'Waardevol open gebied'. Hiervoor geldt dat nieuwe bouwlocaties niet worden toegestaan en geldt en nee tenzij benadering voor overige ruimtelijke ingrepen.
De waardevolle open gebieden maken onderdeel uit van de waardevolle landschappen en zijn vanwege hun grootschalige openheid onderdeel van het groenblauwe raamwerk. Het ruimtelijk beleid voor waardevolle landschappen is: behouden en versterken van de landschappelijke kernkwaliteiten. Voor waardevolle open gebieden is de grootschalige openheid de belangrijkste kernkwaliteit. Daarom geldt dat ruimtelijke ingrepen die de openheid aantasten, niet zijn toegestaan. Een uitzondering wordt gemaakt voor de uitbreiding van agrarische bebouwing. Als het gaat om een omvangrijke uitbreiding (plus minus 500 m² dan wel een nokhoogte van circa 11 meter) die aansluitend, maar wel buiten het bestaande bouwblok plaatsvindt, dan is een beeldkwaliteitplan vereist.