Plan: | Hoevelaken Zuid, Meerveldlaan - Parklaan 2010 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0267.BP0008-0003 |
In de Woonvisie 2005+, vastgesteld door de gemeenteraad op 16 februari 2006, formuleert de gemeente Nijkerk vijf ambities:
De gemeente vindt het belangrijk om het aantrekkelijke woonmilieu voor de bevolking van de gemeente voor de toekomst te behouden en te versterken. Gedifferentieerd bouwen in de gemeente, zodat er wat te kiezen valt en de inwoners zoveel mogelijk naar eigen wens kunnen wonen. Deze kernkwaliteit wordt in de Woonvisie 2005+ “wonen naar wens” verder uitgewerkt. Daarbij wordt ook nadrukkelijk aandacht besteed aan de samenhang tussen wonen, welzijn en zorg. Dit is van belang gelet op de tendensen als vergrijzing, begeleid wonen en vermaatschappelijking van de zorg.
De groei van de gemeente was in de afgelopen jaren geconcentreerd in de kern Nijkerk en dat zal ook nog tot 2015 het geval zijn. De gemeente Nijkerk wil in de periode 2005-2014 een bouwprogramma realiseren van minimaal 2.000 woningen. Daarvan zullen er minimaal 1.500 in de kern Nijkerk moeten worden gerealiseerd. De resterende 500 woningen kunnen in de kernen Hoevelaken en Nijkerkerveen worden gebouwd. Gelet op het relatief lage aandeel betaalbare huurwoningen in de kernen Hoevelaken en Nijkerkerveen vindt de gemeente de verkoop van huurwoningen in deze kernen niet aanvaardbaar.
De eigen woningbehoefte in Hoevelaken bedraagt voor de periode 2005-2014 ongeveer 370 woningen. Er zijn enkele bouwlocaties in ontwikkeling met een totale capaciteit van 280 woningen. Dit betekent dat er tot 2015 niet voldoende plancapaciteit beschikbaar is om in de eigen woningbehoefte te kunnen voorzien. Het is denkbaar dat zich de komende jaren nieuwe inbreidingslocaties voordoen, die nu nog niet bekend zijn. Deze komen als eerste in aanmerking om tot ontwikkeling te worden gebracht.
De potentiële bouwlocaties hebben verschillende kwaliteiten en zijn hierdoor in meer of mindere mate geschikt voor verschillende doelgroepen. Bij de verdere uitwerking van de bouwlocaties zal bijzondere aandacht bestaan voor het bouwen voor starters en senioren.
Met het vaststellen van de nota Duurzame Energie heeft de gemeente Nijkerk in 2006 de kaders vastgelegd waarbinnen de gestelde doelen over CO2 reductie voor 2010 en 2020 moeten worden behaald. Een van de speerpunten is de realisatie van duurzame energie bij grootschalige bouwprojecten.
Bij de ontwikkelingen in het onderhavige bestemmingsplan is waar mogelijk rekening gehouden met deze nota.
Het waterplan Nijkerk is gezamenlijk opgesteld door gemeente Nijkerk, Waterschap Vallei & Eem en Waterschap Veluwe. In het waterplan geven Gemeente Nijkerk en de beide waterschappen hun gezamenlijke visie op de toekomst van het water in Nijkerk. Deze visie is uitgewerkt tot een uitvoeringsprogramma met maatregelen voor de periode 2007- 2011. De visie geeft aan de hand van een zestal thema's aan hoe het watersysteem er op lange termijn uit moet zien en bevat doelstellingen voor de lange, middellange en korte termijn:
Voor het bestemmingsplan is van belang dat er met het Waterschap Vallei & Eem van gedachte wordt gewisseld over de manier en mate van afkoppeling en afvoer van water.
De gemeente zal hierover dan ook overleg voeren met het Waterschap. (PM)