Plan: | 5e Herziening buitengebied, Olevoortseweg 41 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0267.0031-0005 |
Op 26 maart 2009 is door de gemeenteraad van Nijkerk het bestemmingsplan Buitengebied Nijkerk 2009 vastgesteld. In het bestemmingsplan zijn de regionale uitgangspunten voor functieverandering overgenomen. Het regionale beleid biedt ruimte aan functieverandering naar een groot aantal andere functies, zoals wonen, niet-agrarische bedrijvigheid, zorg en/of recreatie.
In de toelichting van het bestemmingsplan is aangeven dat het gemeentelijk beleid zich in de eerste plaats richt op functieverandering naar wonen. Ten behoeve hiervan zijn in het bestemmingsplan middels een wijzigingsbevoegdheid de mogelijkheden opgenomen om functieverandering planologisch te regelen. De opgenomen wijzigingsbevoegdheden zijn toepasbaar in gevallen dat een regulier agrarisch bedrijf met functieverandering wordt gewijzigd in wonen. Dit is opgenomen omdat de meest voorkomende gevallen van functieverandering ontstaan vanuit reguliere agrarische bedrijven die ook als zodanig zijn bestemd.
In september 2005 heeft het college van Nijkerk het “Landschapsontwikkelingsplan” vastgesteld. Het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) geeft vanuit de landschappelijke invalshoek een beleidskader, van waaruit toekomstige ontwikkelingen in het buitengebied van Nijkerk mede getoetst kunnen worden en op basis waarvan met betrekking tot dergelijke ontwikkelingen keuzes kunnen worden gemaakt voor de komende 10 jaar. Het LOP dient met name als toetsingskader (vanuit de landschappelijke invalshoek) en een ontwikkelingskader.
Voor het gebied ten westen van de Rijksweg A28 en ten zuiden van de N 806 is de basisstrategie het ontwikkelen van beplantingsstructuur, behouden van gave delen en de ontwikkeling van een landschappelijk raamwerk als onderlegger voor stedelijke ontwikkelingen in het zoekgebied (niet van toepassing in het poldergebied).
Voor het polderlandschap is het beleid uit het LOP voor zover relevant als volgt samen te vatten:
De gemeenteraad van Nijkerk heeft op 30 juni 2011 de Structuurvisie Nijkerk Hoevelaken 2030 vastgesteld. In de Structuurvisie is onderkend dat er de komende jaren diverse bedrijfsbeëindigingen zullen voorkomen. Ruimte wordt geboden voor maatwerkoplossingen voor vrijkomende bouwpercelen als onderdeel van functieveranderingen.
In de Structuurvisie is een globale indeling in landschapstypologieën opgenomen. De landschapstypologie voor deze locatie is polderlandschap, op de grens van het veenontginningslandschap. In het polderlandschap wordt een terughoudend beleid gevoerd. Alle ontwikkelingen respecteren de verkaveling, de cultuurhistorie en de openheid van het gebied. Het veenontginningslandschap wordt omschreven als kleinschalig, met een verkaveling van lange, rechte percelen. Het gemeentelijk beleid is er gericht op het tegengaan van verrommeling en het herstel van weg- en perceelsbeplanting. Onderhavig plan komt aan deze typologieën tegemoet, door in het inrichtingsplan rekening te houden met de gebiedskarakteristieken en door sloop van de overtollige bebouwing.