Plan: | Herontwikkeling Schoollocatie Chopinstraat 3 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0265.Schoollocatie-VSG1 |
Inleiding
Belangrijk instrument om waterbelangen in ruimtelijke plannen te waarborgen is de watertoets, die sinds 1 november 2003 wettelijk is verankerd. Initiatiefnemers zijn verplicht in ruimtelijke plannen een beschrijving op te nemen van de gevolgen van het plan voor de waterhuishouding. Het doel van de watertoets is te garanderen dat waterhuishoudkundige doelstellingen expliciet en op een evenwichtige wijze in het plan worden afgewogen.
Watersysteem
In het waterbeheer van de 21e eeuw worden duurzame, veerkrachtige watersystemen nagestreefd. Dit betekent concreet dat droge perioden worden doorstaan zonder droogteschade, vissterfte en stank en dat in natte perioden geen overlast optreedt door hoge grondwaterstanden of inundaties vanuit oppervlaktewateren. Problemen worden niet afgewenteld op andere gebieden of latere generaties. Het principe "eerst vasthouden, dan bergen en dan pas afvoeren" is hierbij leidend.
Afvalwaterketen
Het zoveel mogelijk scheiden van vuil en schoon water is belangrijk voor het bereiken van een goede waterkwaliteit. Door te voorkomen dat grote hoeveelheden relatief schoon hemelwater door rioolstelsels worden afgevoerd, neemt het aantal overstorten van verontreinigd water op oppervlaktewater af en neemt de doelmatigheid van de rioolwaterzuivering toe. Hierdoor verbetert zowel de kwaliteit van oppervlaktewateren waarop overstorten plaatsvinden als de kwaliteit van het effluent ontvangende oppervlaktewater. Indien het schone hemelwater door middel van infiltratie in het gebied wordt vastgehouden alvorens het wordt afgevoerd naar oppervlaktewater, draagt dit bovendien bij aan de duurzaamheid van het watersysteem.
Wateraspecten plangebied
Door Aqu'Aries Advies is in mei 2011 een geohydrologisch onderzoek en waterhuishoudkundig plan opgesteld. Het plangebied ligt binnen het beheersgebied van Waterschap Rivierenland. Het gebied watert, via diverse watergangen, af naar het Hollandsch-Duitsch gemaal bij Nijmegen dat loost op de rivier de Rijn.
Geologisch ligt de locatie in een gebied met overwegend Holocene rivierafzettingen. Deze Holocene rivierafzettingen, bestaande uit stroomgordelzanden en een afdekkend klei-pakket, worden gerekend tot de Formatie van Echteld, voorheen benoemd als Betuwe Formatie. Het plangebied ligt binnen een gebied dat wordt gekenmerkt door een diepe ontwatering met ten tijde van hoogwaters op de Rijn (zeer) hoge grondwaterstanden en stijghoogten.
Op basis van de bodemopbouw en het voorkomen van hoge grondwaterstanden wordt het plangebied niet geschikt geacht voor het infiltreren van (hemel)water naar het (freatische) grondwater.
Op de projectlocatie worden hemelwater en afvalwater gescheiden aangeleverd.
Voor het dakoppervlak zal gebruik gemaakt worden van niet-uitloogbare materialen, in overeenstemming met het bouwstoffenbesluit.
Het af te voeren dakwater zal rechtstreeks worden afgevoerd naar een bergingsvoorziening. Het bergingssysteem zal bestaan uit drie wadi's, die ondergronds met elkaar worden verbonden, en een bergingsriool. De netto bergingscapaciteit bedraagt ongeveer 95,7 m 3 .
Het systeem zal worden voorzien van een knijpconstructie en een overloopinrichting, die afvoert naar het te realiseren regenwaterriool aan de Chopinstraat. Het maximale debiet dat via de knijpconstructie mag worden afgevoerd is gelijk aan de normale landelijk afvoer. In het onderhavige geval betekent dit een maximale afvoer vanuit de voorziening van maximaal circa 5,0 m 3 per uur (123 m 3 /dag).
Het huishoudelijk afvalwater wordt, via een nieuw te realiseren aansluiting, geloosd op het gemeentelijk riool.
Bij extreme neerslagintensiteiten wordt het hemelwater via een overloopinrichting naar hetzelfde regenwaterriool afgevoerd.
Om verstopping te voorkomen worden de hemelwaterleidingen voorzien van slib- en bladafscheiders. Om een voldoende bergingscapaciteit, ook in de toekomst, te kunnen garanderen moet regelmatig onderhoud worden uitgevoerd.
Het geohydrologish en waterhuishoudkundig plan is als Bijlage 7 Geohydrologisch onderzoek en waterhuishoudkundig plan toegevoegd bij dit plan.