direct naar inhoud van 4.2 Water
Plan: Sportpark De Hove
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0265.BPSportparkDeHove-VSG1

4.2 Water

Op grond van het Besluit ruimtelijke ordening wordt in de toelichting van ruimtelijke plannen een waterparagraaf opgenomen. Hierin wordt onder andere beschreven hoe rekening is gehouden met de gevolgen van het plan voor de waterhuishouding.

Planspecifiek

Het plangebied is niet in een beschermd watergebied gelegen. Ook zijn er binnen het plangebied geen beschermde watergangen waarmee rekening dient te worden gehouden. Wel neemt als gevolg van de (verdere) herinrichting en renovatie van het bestaande sportpark en de nieuwbouw van een gezamenlijk clubgebouw de oppervlakte aan verharding toe. Over hoe met dit aspect van de waterhuishouding is omgegaan binnen dit bestemmingsplan en het project waarop het betrekking heeft, kan het volgende worden opgemerkt.

Voor nieuwe situaties is het uitgangspunt dat de afvoer van hemelwater en vuilwater gescheiden plaatsvindt. Voor hemelwater geldt daarbij de trits 'vasthouden-bergen-afvoeren'. In de plannen voor de renovatie van het sportpark is hier rekening mee gehouden door bij de veldrenovatie de ondergrond aan te pakken middels het opbrengen van meer zand. Ook is ervoor gekozen het hemelwater, dat bij hevige buien niet ter plaatse van de kunstgrasvelden van SC Millingen en DKV ODIO velden kan infiltreren, af te voeren naar respectievelijk een bestaande greppel, gelegen achter de woningen aan de Lijsterbes 22-44, en een nieuwe wadi achter de woningen aan de Burgemeester van Gilsstraat 9-19. Voor het nieuw te bouwen gezamenlijk clubgebouw is het de bedoeling dat het van de daken afkomstig hemelwater in eerste instantie geinfiltreerd wordt in de bodem rond dit gebouw. Eventueel overtollig hemelwater zal eveneens worden afgevoerd naar de nieuwe wadi achter Burgemeester van Gilsstraat 9-19.

Van belang voor dit watersysteem is wel dat de bestaande greppel op een C-watergang aansluit. In principe mag men niet zomaar lozen op een C-watergang; deze dient daarom opgewaardeerd te worden naar een B-watergang. Aangezien het vergroten van de C-watergang en onderhoud in dit geval vanaf eigen terrein mogelijk is, hoeft niet reeds in dit stadium nader bekeken te worden of het watersysteem voldoende gedimensioneerd is om het hemelwater daadwerkelijk af te kunnen voeren naar de greppel en wadi. Dit kan plaatsvinden in het kader van de aanvraag watervergunning.

De toename van de oppervlakte aan verharding bedraagt circa 1.720 m2. Hiervoor dient 75 m3 te worden gecompenseerd. De daartoe te realiseren waterbergende voorzieningen kunnen als hiervoor beschreven op eigen terrein worden gerealiseerd. Nadere uitwerking van de infiltratiecapaciteit van de voorzieningen, waaronder die rond het nieuw te bouwen gezamenlijk clubgebouw, zal plaatsvinden met de aanvraag watervergunning.

Het vuilwater zal wel nog direct via het gemeentelijk rioolstelsel worden afgevoerd. Het deel van het bestaande clubgebouw dat als opslagruimte wordt behouden, blijft aan de zijde van de Heerbaan op de riolering aangesloten. Voor het nieuwe gezamenlijk clubgebouw geldt dat het vuilwater via een nieuw aan te leggen riolering aan de zijde van de Hoefseweg zal worden afgevoerd. Over het terrein van sportpark De Hove lopen geen riool- of waterleidingen, met welke rekening moet worden gehouden in planologisch opzicht.

Het bestemmingsplan wordt uitvoerbaar geacht uit het oogpunt van water(huishouding).