Plan: | Ammerzoden herziening 2013, Hoge Heiligenweg 12 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0263.BP1098-VG01 |
Op 1 maart 2012 is voor de kern Ammerzoden het bestemmingsplan 'Ammerzoden' vastgesteld. Op 5 juni 2013 heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRS) ten aanzien van dit bestemmingsplan een tussenuitspraak gedaan waarin een opdracht wordt gegeven. Deze tussenuitspraak van de ABRS, met kenmerk 201206282/1/R2, is in zijn geheel opgenomen als Bijlage 1 Tussenuitspraak ABRS 5 juni 2013 bij deze toelichting.
De opdracht van de ABRS heeft betrekking op het plandeel aan de Hoge Heiligenweg 12 in Ammerzoden. Aan dit perceel is de bestemming 'Bedrijf' toegekend met de aanduidingen 'bouwvlak', 'maximale goot- en bouwhoogte', 'bebouwingspercentage' en 'wro-zone - bebouwd gebied'. Opdracht wordt gegeven om de omvang van het aangeduide bouwvlak zodanig te wijzigen dat het binnen dat vlak mogelijk wordt het aan het bouwperceel toegekende bebouwingspercentage van 60% ook daadwerkelijk te kunnen realiseren. De oppervlakte van het in het bestemmingsplan 'Ammerzoden' opgenomen bouwvlak bedraagt namelijk slechts 50% van het bouwperceel, waardoor het toegestane percentage van 60% in de praktijk niet benut kan worden.
Teneinde uitvoering te kunnen geven aan de opdracht van de ABRS dient door de raad van de gemeente Maasdriel een nieuw besluit te worden genomen over dit plandeel. Daartoe zal het bestemmingsplan 'Ammerzoden' voor het betreffende plandeel opnieuw worden vastgesteld. Bij de voorbereiding van het besluit tot wijziging van het bestemmingsplan hoeft afdeling 3.4 van de Awb niet opnieuw te worden toegepast.
Het onderhavige bestemmingsplan voorziet in de benodigde ruimtelijke onderbouwing ten hoeve van de hernieuwde vaststelling, in de vorm van een toelichting. Aan bod komen onder andere:
Naast deze toelichting omvat dit bestemmingsplan 'Ammerzoden herziening 2013, Hoge Heiligenweg 12' regels en een verbeelding.
Het plangebied van deze bestemmingsplanherziening bestaat uit het bedrijfsperceel aan de Hoge Heiligenweg 12 in Ammerzoden, gemeente Maasdriel. Dit perceel staat kadastraal bekend als gemeente Ammerzoden, sectie K, nummer 2986 en ligt aan de westzijde van de kern Ammerzoden, op het bedrijventerrein Uilecoten. Het plangebied heeft een oppervlakte van circa 2.566 m².
Ligging plangebied op het bedrijventerrein Uilecoten
Het plangebied is gelegen binnen het vigerende bestemmingsplan 'Ammerzoden', dat door de raad van de gemeente Maasdriel is vastgesteld op 1 maart 2012. Dat bestemmingsplan is in te zien via deze weblink. Op basis van het bestemmingsplan 'Ammerzoden' heeft het plangebied de bestemming 'Bedrijf'. Hier mogen bedrijfsgebouwen worden opgericht binnen het aangeduide bouwvlak, tot een maximum aangeduid bebouwingspercentage van 60%, gerelateerd aan het bouwperceel. Het opgenomen bouwvlak heeft echter een te geringe omvang om daadwerkelijk tot het aangeduide bebouwingspercentage te kunnen bebouwen. maximaal 50% is haalbaar.
Door middel van het onderhavige bestemmingsplan wordt binnen het plangebied een groter bouwvlak opgenomen, waarbinnen het toegekende bebouwingspercentage van 60% wel kan worden gerealiseerd.
Op het perceel is een bedrijfshal aanwezig. Voor het overige bestaat de inrichting uit parkeerplaatsen en een groene aankleding. Aan de voorzijde staat langs de Hoge Heiligenweg een bomenrij. Het perceel wordt via een tweetal uitritten ontsloten op de weg.
De directe omgeving van het plangebied wordt gekenmerkt door een afwisseling van bedrijfspercelen en woonkavels. Ook zijn nog diverse onbebouwde agrarische percelen aanwezig in de nabijheid van het plangebied.
Het planvoornemen gaat uit van het vergroten van het bouwvlak op de bedrijfskavel aan de Hoge Heiligenweg 12, op een dusdanige wijze dat het perceel ook daadwerkelijk voor maximaal 60% bebouwd kan worden. De vergroting van het bouwvlak vindt plaats aan de achterzijde van het bestaande bouwvlak, dat tot aan de achterste perceelsgrens wordt doorgetrokken. Hiermee ontstaat een bouwvlak met een oppervlakte van 1.677 m², hetgeen 65% bedraagt van de oppervlakte van het totale bouwperceel en daardoor voldoende groot is om het maximaal toegekende bebouwingspercentage van 60% te kunnen realiseren.
Met het planvoornemen wordt gehoor gegeven aan de tussenuitspraak van de ABRS. Aan de regeling voor het gebruik van de gronden en gebouwen wijzigt daarbij niets. Deze wordt inhoudelijk integraal overgenomen uit het vigerende bestemmingsplan 'Ammerzoden' en afgestemd op de SVBP 2012.
Gemeenten zijn niet geheel vrij in het voeren van hun eigen beleid. Rijk en provincies geven met het door hen gevoerde en vastgelegde beleid de kaders aan waarbinnen gemeenten kunnen opereren.
Als gevolg van het planvoornemen vindt geen uitbreiding plaats van de bestaande vergunde bouwmogelijkheden die het bedrijf heeft. Er is weliswaar sprake van het vergroten van het in het vigerende bestemmingsplan opgenomen bouwvlak, echter deze was onvoldoende ruim om ook daadwerkelijk van de bestaande rechten (van voor de vaststelling van het conserverende bestemmingsplan 'Ammerzoden') gebruik te kunnen maken.
De bouw- en gebruiksmogelijkheden van het bedrijven zijn in een eerder stadium door middel van het bestemmingsplan 'Ammerzoden' reeds getoetst aan het nationale, provinciale en gemeentelijke beleid. Gelet op de conserverende aard van dat bestemmingsplan is toen al geconcludeerd dat het plan past binnen de gestelde beleidskaders. Omdat het onderhavige bestemmingsplan zogezegd niet voorziet in een verruiming van de vergunde mogelijkheden, kan worden volstaan met het verwijzen naar de beleidsparagraaf van het bestemmingsplan 'Ammerzoden', welke via deze weblink is te raadplegen.
Milieubeleid wordt steeds meer geïncorporeerd in andere beleidsvelden. Verbreding van milieubeleid naar andere beleidsterreinen is dan ook een belangrijk uitgangspunt. Ook in de ruimtelijke planvorming is structureel aandacht voor milieudoelstellingen nodig. De milieudoelstellingen worden daartoe integraal en vanaf een zo vroeg mogelijk stadium in het planvormingsproces meegewogen. Een duurzame ontwikkeling van de gemeente is een belangrijk beleidsuitgangspunt dat zijn doorwerking heeft in meerdere beleidsterreinen.
De volledige kern van Ammerzoden is door middel van een milieutoets in het vigerende bestemmingsplan 'Ammerzoden' reeds getoetst aan de diverse sectorale aspecten:
Dit geldt derhalve ook voor het plangebied uit het onderhavige bestemmingsplan. Via deze weblink is de toelichting van het vigerende bestemmingsplan met daarin de milieutoets te raadplegen. Het uitvoeren van nadere milieuonderzoeken wordt voor het onderhavige bestemmingsplan niet noodzakelijk geacht.
Op basis van de Wet ruimtelijke ordening bepaalt een drietal zaken de opzet en inrichting van de bestemmingsplanregels, te weten:
Bij het opstellen van de inhoud van de regels van dit bestemmingsplan is volledig aangesloten bij de systematiek zoals gehanteerd in het bestemmingsplan 'Ammerzoden' van de gemeente Maasdriel. Daarbij heeft een afstemming plaatsgevonden op de SVBP 2012, waar het vigerende bestemmingsplan nog is opgesteld conform de SVBP 2008.
Op de verbeelding zijn aangegeven:
De bedrijfsbestemming regelt de bouw- en gebruiksmogelijkheden voor het plangebied. Het bouwvlak geeft daarbij de plaats aan waar bebouwing mag worden opgericht en de maatvoeringsaanduidingen de maximaal toegestane oppervlakte en hoogte van de bebouwing. De opgenomen gebiedsaanduiding geeft aan dat uitbreiding van de bebouwing is toegestaan conform de provinciale structuurvisie Streekplan Gelderland 2005.
De regels zijn conform de SVBP 2012 als volgt opgebouwd:
De economische haalbaarheid van de regeling voor het bedrijfsperceel is reeds in het vigerende bestemmingsplan aangetoond. Aangezien sprake is van een conserverende regeling en geen nieuwe ontwikkelingen zijn opgenomen, zijn er voor de gemeente Maasdriel, behoudens kosten voor ambtelijke voorbereiding en procesbegeleiding, geen kosten aan de realisering van het plan verbonden.
Met het planvoornemen worden de vergunde mogelijkheden die het in het plangebied aanwezige bedrijf heeft ook in de praktijk mogelijk. Van een verruimde inhoudelijke regeling voor het bedrijf is geen sprake. Gelet hierop mag aangenomen worden dat tegen het planvoornemen geen overwegende bezwaren bestaan.
Dit bestemmingsplan is opgesteld als gevolg van een tussenuitspraak van de ABRS, waarin opdracht is gegeven voor de vergroting van het opgenomen bouwvlak bij het bedrijf aan de Hoge Heiligenweg 12. Door middel van dit bestemmingsplan wordt gehoor gegeven aan deze opdracht.
De ABRS heeft daarbij aangegeven dat voorafgaand aan het besluit tot vaststelling van dit bestemmingsplan afdeling 3.4 van de Awb niet opnieuw hoeft te worden toegepast. Dit bestemmingsplan wordt derhalve niet als ontwerp ter inzage gelegd.
Het vastgestelde bestemmingsplan 'Ammerzoden herziening 2013, Hoge Heiligenweg 12' ligt van 19 september 2013 tot en met 30 oktober 2013 ter inzage.
De gemeenteraad heeft dit bestemmingsplan op 5 september 2013 vastgesteld. Met dit bestemmingsplan wordt voldaan aan de opdracht van 5 juni 2013 van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en wordt een gebrek in het bestemmingsplan 'Ammerzoden' ten aanzien van het perceel Hoge Heiligenweg 12 hersteld.