direct naar inhoud van 4.3 Cultuurhistorie
Plan: De Kampen-Noord 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0263.BP1071-VG01

4.3 Cultuurhistorie

Inleiding
De wijziging van het Besluit ruimtelijke ordening bepaalt dat bij het maken van bestemmingsplannen rekening moet worden gehouden met cultuurhistorie. Sinds 1 januari 2012 is een cultuurhistorisch onderzoek verplicht. Het gaat daarbij om het in kaart brengen van archeologische, historisch stedenbouwkundige en historisch-geografische waarden en het beschrijven van de wijze waarop met de in het gebied aanwezige waarden en de aanwezige of te verwachten monumenten, in het op te stellen bestemmingsplan wordt omgegaan.

Historische ontwikkeling plangebied
Voor de historische ontwikkeling is historisch kaartmateriaal en relevante achtergrondliteratuur geraadpleegd. Het plangebied ligt op het overgangsgebied van de oeverwallen (afb. 1 groen) en komgronden (afb. 1 blauw). Op de Gelderse cultuurhistorische kaart van de provincie Gelderland is zichtbaar dat er geen cultuurhistorische waarden benoemd zijn (afb. 2).

Op de historische kaarten is zichtbaar waar droge en natte delen liggen en de mate waarin de verkavelingsstructuur op basis van ontwatering is gewijzigd. In de 19e eeuw werd de polder rondom Broekheuvel (De Hoolkampen) middels een grote hoeveelheid sloten ontwaterd. Rondom het plangebied waren enkele bosschages aanwezig (afb. 3). De verkavelingsrichting in het plangebied is noord-zuid. Begin 20e eeuw is zichtbaar dat de bosschages verdwenen zijn en het gebied geheel open is (afb. 4). De situatie halverwege de 20e eeuw laat de effecten van verbeterde ontwatering en ruilverkaveling zien (afb. 5). Met name in het plangebied zijn kavels samengevoegd en daarmee breder geworden. In de huidige situatie is de sterke groei van Hedel en het bedrijventerrein ten opzichte van halverwege de 20e eeuw opvallend. De hoge en droge gronden zijn optimaal benut voor de stedelijke uitbreiding. De ontwikkeling van De Kampen-Noord borduurt daarop voort. De Broekheuvel vormt door de lagere ligging de 'natuurlijke' begrenzing van het bedrijventerrein.

Conclusie
De cultuurhistorische waarden van het plangebied blijven beperkt tot de kenmerkende inrichting van de landbouwgronden. De bestaande verkavelingsstructuur (noord-zuid) is leidend voor de verkavelingsopzet van het toekomstige bedrijventerrein. De (rechthoekige) blokverkaveling van de oeverwallen, door de hogere en drogere ligging in het landschap, is vertaald in de opzet van het terrein. De bestaande sloten blijven gehandhaafd en worden omgevormd tot retentiegebied. Daarmee respecteert het plan de landschappelijke cultuurhistorische waarden van het gebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0263.BP1071-VG01_0004.jpg"