direct naar inhoud van 3.3 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: Buitengebied herziening 2010, Drielseweg 21
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0263.BP1066-OH01

3.3 Provinciaal en regionaal beleid

Streekplan Gelderland 2005, Kansen voor de regio's (Vastgesteld 29 juni 2005)
Sinds 1 juli 2008 is de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) vervangen door de Wet ruimtelijke ordening (Wro). Hierin is het streekplan van de provincie vervallen en vervangen door een structuurvisie. Het streekplan van de provincie Gelderland is van rechtswege, beleidsneutraal, omgezet naar een structuurvisie. Hierdoor is het streekplan relevant voor onderliggende ontwikkeling.

Bundelingsbeleid is een centraal uitgangspunt voor de wijze waarop in het Gelders ruimtelijk beleid wordt omgegaan met verstedelijking. Bundeling in Gelderland heeft tot doel:

  • handhaving/versterking van de economische en culturele functie van de steden;
  • behoud/versterking van het draagvlak voor stedelijke voorzieningen;
  • een gedifferentieerde bevolkingssamenstelling in steden bevorderen ter vermindering van probleemcumulatie;
  • kansen te bieden voor combinatie van arbeid/scholing, ontspanning en zorgtaken;
  • optimale benutting van infrastructuur, kansen voor openbaar vervoer en fietsgebruik.

In het provinciaal beleid voor stedelijke ontwikkeling wordt onderscheid gemaakt tussen 'bestaand bebouwd gebied' en stedelijke uitbreiding. Het accent van de provinciale beleidsambities ligt op de vernieuwing en het beheer en onderhoud van bestaand bebouwd gebied. Hiervoor zijn nodig:

  • een verhoging van de kwaliteit van de leefomgeving en openbare ruimte door fysieke aanpassingen;
  • het oplossen en voorkomen van milieuproblemen en –knelpunten door een duurzame planontwikkeling;
  • door kwalitatief woonbeleid bevorderen dat woonmilieus en de kwaliteit van de woningen aansluiten op de vraag van de inwoners van Gelderland;
  • intensivering van het stedelijk grondgebruik, maar wel met behoud van karakteristieke elementen en zorgvuldig omgaan met open ruimten daarbinnen;
  • optimalisering van het gebruik van het bestaand bebouwd gebied: meer gebruik van de verticale dimensie (hoogte, diepte) en van de tijdsdimensie (meervoudig gebruik van dezelfde gebouwde ruimte).


De provincie zet in op een succesvolle economische ontwikkeling. Zij wil voorzien in een aanbod aan bedrijventerreinen dat past bij de geraamde regionale behoefte. Duurzame kwaliteit, concentratie en bundeling en zorgvuldig ruimtegebruik zijn hierbij kernbegrippen. Clustering van diverse soorten bedrijvigheid in stedelijke gebieden vermindert de kwetsbaarheid voor economische conjunctuurbewegingen. Bij bundeling van werkfuncties valt onderscheid te maken naar de omvang van publieks-/werknemers-stromen (= meer centrale, goed bereikbare locaties) en van goederenstromen (= ligging aan ontsluitende infrastructuur weg/water of op specifieke terreinen bijvoorbeeld in verband met milieuzonering).

Stedelijke uitbreidingen moeten qua milieu passen bij of aansluiten op het reeds aanwezige bebouwde gebied. Daarnaast dienen aard en functie van nieuw te vestigen bedrijven, voorzieningen en instellingen en dergelijke te passen bij of een goede aanvulling te zijn op het bestaande productiemilieu en de werkgelegenheidsstructuur.

De provincie Gelderland is opgedeeld in regio's. Voor elke regio is in het streekplan specifiek beleid opgenomen. Maasdriel maakt onderdeel uit van regio Rivierenland.

Op afbeelding 9 is de rode contour rondom Hedel aangegeven. De Drielseweg 21 ligt binnen deze contour.

Ruimtelijke verordening Gelderland

De provincie Gelderland heeft de Ruimtelijke Verordening Gelderland vastgesteld. In deze verordening zijn regelingen opgenomen voor die onderwerpen, die in de ogen van Provinciale Staten een provinciaal belang dienen. Naar de mening van de provincie is zij verantwoordelijk voor de doorwerking daarvan. De verordening vormt een beleidsneutrale vertaling van reeds vastgesteld ruimtelijk beleid. Dit betekent dat deze verordening geen beleidswijzigingen bevat.

Voorschriften ten aanzien van werken, i.c. bedrijventerreinen, zijn nog niet in de verordening opgenomen, aangezien de provincie nieuw beleid ten aanzien van bedrijventerreinen in voorbereiding heeft. Zodra dit beleid, dat wordt opgenomen in een partiële herziening van de structuurvisie (streekplan Gelderland 2005) door Provinciale Staten is vastgesteld, zal de verordening worden aangevuld met voorschriften ten aanzien van werken.


Structuurvisie Rivierenland 2004-2015
De provincie Gelderland heeft in het kader van het opstellen van het nieuwe Streekplan aan de regio’s verzocht een Structuurvisie op te stellen. De Structuurvisies worden gebruikt als bouwsteen voor het Streekplan. Voor de structuurvisie voor de regio Rivierenland stonden de gemeenten Buren, Culemborg, Druten, Geldermalsen, Lingewaal, Maasdriel, Neder-Betuwe, Neerijnen, Tiel, West Maas & Waal en Zaltbommel , het waterschap Rivierenland en de provincie Gelderland in dit proces centraal.

Op basis van de opgave van de gemeenten in de regio blijkt dat er binnen de kwaliteitscontouren van het hierna genoemde experiment onvoldoende ruimte aanwezig is om de behoefte aan bedrijventerreinen tot 2015 te kunnen accommoderen.

Voor wonen en werken is Eén lijn voor kwaliteit, Experiment ruimtelijk beleid tot 2015, leidend. De zoekgebieden voor verstedelijking, zoals deze in 2002 zijn vastgesteld, zijn op een kaart aangeduid. De hoofdstructuurdragers zijn leidend voor wonen en werken op de langere termijn, maar zijn ook leidend voor de korte termijn voor wat betreft de kwaliteit van het bouwen. Het plangebied aan de Drielseweg 21 te Hedel is op de kaart aangeduid als zoekzone werken (zie afbeelding 8).

afbeelding "i_NL.IMRO.0263.BP1066-OH01_0008.png"  
afbeelding "i_NL.IMRO.0263.BP1066-OH01_0009.png"  
Afbeelding 8: Uitsnede kaart streekplan Gelderland zoekzones  

Verder komt in het beleid naar voren dat de bedrijvigheid moet passen in de beeldkwaliteit. Dit betekent dat de kwaliteit van de bedrijfsgebouwen, het volume en de kavelgrootte moet aansluiten bij de kwaliteit van de omgeving.

Doorwerking plangebied
Het plangebied aan de Drielseweg 21 te Hedel valt binnen de zoekzone´Werken´ van het provinciaal beleid en binnen de rode contour van de kern Hedel. Het initiatief kan gezien worden als een inbreiding en herstructurering van het bestaand bebouwd gebied, die een aanvulling vormt op het bedrijvenaanbod bij de snelweg A2. Er is sprake van bundeling van werkfuncties aan een ontsluitende infstrastructurele weg. Onderhavige ontwikkeling sluit hiermee aan op het reeds aanwezige, aangrenzende, bebouwd gebied.